Jenna

Merinovillapoolo denim-alaosan kanssa on helpoin arkiasuni, joka pysyy pitkään siistinä tuulettamalla, höyryttämällä ja harjaamalla

Esittelyssä lempivaatteemme, miksi pidämme juuri niistä ja miten ne toimivat arjessamme.

JENNA:

Innostun helposti uusista ideoista muodissa, mutta olen nykyään paljon valikoivampi sen suhteen, mitä omaan vaatekaappiini kelpuutan. Ennen kaikkea omien lempimateriaalien ja -värien tunnistaminen on selkeyttänyt uusien hankintojen tekemistä. Vaihtelevuutta tyyliini haen eri materiaalikombojen ja itselle uusien siluettien kautta. 

Pidän vaatteista, joiden muotokielessä on jotain itselleni nostalgista tai menneisyyteen viittavaa, mutta jotka on kuitenkin tuotu materiaalin, leikkauksen – tai niiden yhdistelmän – kautta nykypäivään. 

Itselleni hyvä vaate merkitsee omaan elämääni sopivaa, huollettavissa olevaa materiaalia, joka toimii hyvin yhteen vaatteen mallin kanssa ja tuntuu miellyttävältä päällä. Hankkimissani vaatteissa peräänkuulutan huolellista viimeistelyä vaatteen rakenteessa ja yksityiskohdissa sekä selkeää ajatusta ja aietta designin takana.

Uuden vaatteen sijaan haluan nykyään löytää uuden siluetin tai yhdistelmän, jonka voin toteuttaa olemassa olevilla vaatteillani. Nyt kiinnostaa pidemmät helmat saappaiden kanssa sekä tilavat takit, joiden alle mahtuu toinen takki. 

NEULEET

Suosin omissa neulevaatteissani paljon merino- ja kashmirvillaa – ylipäätänsä mieluiten 100% luonnonmateriaaleja, koska niitä on yksinkertaisinta huoltaa. Kummatkaan merino- tai kashmirvilla eivät kutita tai tunnu erityisen sähköisiltä eikä niistä irtoa koko ajan karvaa. Molemmat toimivat myös hyvin vuoden ympäri ja niiden pehmeä tuntu ja hengittävyys korostuvat, kun alle ei pue mitään muuta kuin alusvaatteet. Ohuita merino- ja kashmirneuleita voi myös huoletta kerrostaa eikä olo silti ole liian tukala.

Merinovillassa rakastan helppokäyttöisyyttä ja vaivatonta huoltoa. Merino ei juurikaan muodosta nyppyä, joten harjaus, tuuletus ja pesu tarpeen vaatiessa riittää yleensä mainiosti huolloksi. Talvikauden peruspuvustoni koostuu pitkälti merinovillaisista yläosista. Kashmirissa taas käyttömukavuus on niin omaa luokkaansa, että edes materiaalin nyppyyntyminen alussa ei haittaa ja nukkakammalla nyppy lähtee kuitenkin vaivattomasti pois. Mikään ei voita aikoinaan joululahjaksi saamani kashmirhuivin pehmeyttä kasvoja vasten!

Yksi luottoneuleistani on kirppikseltä bongattu paksu vintageneule. Luonnonvalkoinen, 100% lampaanvillainen palmikkoneule kaipaa pesua ehkä kerran vuodessa jos sitäkään. Pelkkä tuuletus käytön jälkeen raikastaa kuohkean neuleen. Neule on on täydellinen pakkassäällä, koska sen alle mahtuu niin paljon ohuita kerroksia. Käytän sitä myös välillä kaulahuivin tapaan takin päällä.

Lempineulevaatteet: 

– merinovillaiset poolot

– kashmirhuivi

– paksu lampaanvillainen kirppisneule

– silkkivillakerrasto

Tärkeimmät huoltovälineet:

nukkakampa kashmirille ja merinovillalle

Kentin CP6 -vaateharja kaikille neulosvaatteille 

Sweater Stone -nukkakivi paksulle lampaanvillaiselle neuleelle 

– villalle sopiva pesuaine

Guppyfriend-pesupussi neuleiden konepesua varten

Kentin CP6-vaateharja on tärkein huoltovälineeni. Se myös muutti aikoinaan suhtautumistani olemassa olevien vaatteideni arvostamiseen. Olennaisimmat tuotteet pintanahkaisille kengilleni ovat Saphirin Renovator-hoitoaine ja Pate de Luxe -vaha.

KENGÄT

Mustat pintanahkaiset kengät toimivat omassa vaatekaapissani kaiken kanssa ja ne on helpoin pitää puhtaana. Olen arkena nahanhoidossa mutkia oikova, joten arvostan kenkieni kanssa helppoja materiaaleja, jotka saan kiireessäkin fiksattua kiiltäviksi. Eteisessä säilytän kenkäharjaa, jota käytän päivittäin poistamaan likaa, kuraa ja pölyä kengistä. Toinen must-tuote on väritön hoitoaine, jolla saa huijattua huolletumman näköisen lookin kenkiin.

Kenkieni täytyy olla jalkaani sopivat lestiltään. Kävelen paljon paikasta toiseen enkä suostu käyttämään huonosti istuvia tai puristavia kenkiä, jotka sattuvat jalkaan. Tällä hetkellä omistan noin viisi paria syys/talvikenkiä, joita vaihtelen ja yritän antaa jokaiselle parille lepopäiviä ja aikaa kuivua. 

Lempikenkäni juuri nyt ovat hieman leveämpivartiset saappaat, joissa on paksumpi, tukeva korko. Saappaiden varren sisään mahtuu sullomaan farkkujen tai housujen lahkeet – tämä on myös lempityylini juuri nyt ja antanut paljon vaihtelevuutta omiin arkiasuihini. Saappaat toimivat myös pidemmän hameen tai mekon kanssa ja alle voi kerrostaa parit villaleggingsit.

Yritän monesti etsiä kenkiä käytettyinä 2nd hand- ja vintageliikkeistä, mutta kivat mallit ovat melkein aina koon tai kaksi liian pieniä. 

Vinkit:

– Suutarille vien yleensä kenkiä korkolaputettavaksi sekä nahkapohjaiset kengät, jotka kaipaavat puolipohjaa. Kampin Metrosuutari ja Stockmannin suutari osuvat omalle reitilleni hyvin ja olen ollut tyytyväinen lopputulokseen.

– Joulukuussa Tuomaan markkinoilla myydään yleensä kenkiin ihania villapohjallisia, joiden kanssa ei palele vaikka jalassa olisi vain ohut denier-sukka. Viime vuonna ostamani pohjalliset muuttavat syyskenkäni talvikengiksi.

– Ostoslistallani on puiset lepolestit, jotka pitävät nahkakengän muodossaan, ehkäisevät halkeamien muodostumista ja imevät ylimääräistä kosteutta.

– Olen hurahtanut viime aikoina nahkakenkien huoltoon, kun tajusin kuinka helppoa se voi olla oikeilla välineillä ja nautin erityisesti lähipiirini kenkien hoitamisesta. Värillinen hoitoaine nahkakengille tekee todella kuluneestakin kenkäparista jälleen uudenveroisen. Kenkien huoltaminen toiselle on myös paras aineeton lahjaideani.

Olin etsinyt pitkään klassista palmikkoneuletta, mutta kaikki kutittivat kaulani punaiseksi. Tarpeeksi pehmeä lampaanvillainen yksilö löytyi sattumalta käytettynä ja siihen jopa tuntuu sopivan pieni nyppyisyys.

ALAOSAT

Alaosat on ehkä se juttu, jolla tuon eniten vaihtelevuutta tyylini siluettiin. Lempimateriaalejani alaosissa ovat puuvilladenim, villa ja nahka, joista jälkimmäistä ostan nykyään vain käytettynä paremman laadun takia. 

Käytän paljon täyspuuvillaisia farkkuja, koska ne tuntuvat päällä skarpeilta, mutta tuovat rennomman lisän ja tekstuurin asuun. Pesen farkkujani harvakseltaan, sen sijaan tuuletan niitä ahkerasti ja joskus heitän pakastimeen. Päivän päätteeksi höyrytän yleensä jalassa olleet farkut, jotta niihin käytössä muodostuneet rypyt oikenevat. Höyry myös raikastaa niitä. Talvisin en tulisi toimeen ilman vaateharjaani, koska sillä saan lika- ja loskatahrat poistettua farkkujen lahkeista ilman pesua. Suihkaus vettä, harjaus ja siinä se! Jos denimalaosat tuntuvat liian rennoilta, yhdistän niiden kanssa mustan kultasolkisen vyön, joka tekee saman farkuille kuin korvikset kasvoille. 

Erityismaininta annettakoon triasetaatista tehdyille alaosille. Selluloosapohjainen triasetaatti laskeutuu huikean kauniisti, näyttää juhlavalta eikä rypisty helposti. Kaiken edellä mainitun lisäksi se hengittää päällä ja on usein konepestävä tai ainakin kestää kosketuksen veden kanssa. Ostin aikoinaan triasetaatista tehdyn mustan A-linjaisen hameen, joka oli silloin mielestäni aika hintava. Hame on ollut kuitenkin siitä asti melkein joka viikko käytössä, enkä ole ikinä joutunut sitä vielä pesemään. Hame toimii kaapissani oikeasti KAIKEN kanssa kesät talvet. Siihen ei myöskään tunnu tarttuvan ikinä mitkään karvat tai pöly kiinni ja tahrat olen saanut harjattua pois pelkän vesisuihkeen ja vaateharjan avulla pois. Oodi tälle hameelle!

Lempialaosat: 

– täyspuuvillaiset farkut (suorat ja leveälahkeiset korkealla vyötäröllä ovat all time -lemppareita)

– villaiset prässihousut ja hameet

– triasetaattihame 

– nahkahousut

Vinkit: 

– Olen ostanut molemmat nahkahousuistani käytettynä. Käytetyissä nahkavaatteissa saattaa kuitenkin olla joskus pistävä haju. Alkuun voi kokeilla ihan vaan tuulettamista, mutta hajun saa neutralisoitua yleensä puhdistusaineen ja hoitoaineen kombolla. Muutenkin hyvä idea vaatteelle, joka on saattanut seistä ja kuivua jonkun kellarissa vuosien ajan. 

– Jos housut tai hame ei istu täydellisesti tai lahkeet ovat liian pitkät, vien ne ompelijalle korjattavaksi. Lempihameeni helman ompeleet tuppasivat ratkeamaan aina, jos astuin vahingossa sen päälle, koska helma oli pikeerattu. Ärsyynnyin ongelmaan ja pyysin ompelijaa ompelemaan näkyvän tikin helmaan. Helsingissä olen käyttänyt Materials-ompelimoa sekä Vaatturiliike Saumaa.

Ensimmäisessä kuvassa: Lempisaappaissani pystyn juoksemaan nopeastikin, mikä on hyvä, sillä olen yleensä myöhässä kaikkialta. Marialta saadun vinkin myötä saatan pikafiksata saappaiden varret Saphirin Leather Lotionilla, joka levittyy suurille alueille kuin itsestään. Ohuet, villaiset prässihousut otin talvikäyttöön pukemalla lahkeet saappaiden sisään.

Toisessa kuvassa: Peacoatini oli ostohetkellä karhea ja jäykkä kuin haarniska, mutta on onneksi pehmentynyt ajan myötä käytössä. Teddykaulusta harjailen välillä miniharavan näköisellä puhdistuskammalla. En käytä juurikaan pipoja, vaan useimmiten kiedon kashmirhuivini hupuksi päähän.

ULKOTAKIT

Tuntuu, että löydän kauneimmat takkini käytettyinä. Viimeisin huippulöytöni oli vanhan suomalaisen vaateyrityksen mohairsekoitteinen paksu, ruudullinen villakangastakki, joka maksoi alle kympin. Tuuletin takkia pari päivää tuuletusparvekkeella ja harjasin lopuksi kauttaaltaan läpi vaateharjalla.

Suosin villakangastakkeja, joissa on vähintään 80% villaa. Koen, että silloin takki laskeutuu kauniisti, on ryhdikäs ja oikeasti myös lämmittää. Tarkistan myös, ettei vuorikangas ole täysin keinokuitua. 

Lempitakkini on tällä hetkellä tuo ruudullinen mohairtakki, joka antaa omaan makuuni juuri sopivasti väriä ja kuosia. Takki on ommeltu Englannissa ja siitä tuleekin saappaiden kanssa juuri sopivat englantilainen maaseutu -fiilikset. Kylmemmällä säällä takin alle mahtuu myös ohut untuvatakki. 

Teddykauluksinen peacoat on käytössäni nyt neljättä talvea. Kauluksen saa halutessaan pois, mikä muuttaa takin ilmeen täysin ja sopii siksi vaihtelunhaluisiin hetkiin. Täysvillainen takki on todella syvän mustan värinen, erittäin karkea ja kerää itseensä kaiken pölyn ja karvan. Olen onneksi oppinut elämään asian kanssa, mutta tulisin ehkä hulluksi ilman vaateharjaa tämän takin kohdalla. Harjaus paitsi poistaa karvat myös kirkastaa väriä (koska kaikki pöly lähtee pois kuitujen välistä).

Parhaat takkiapajat:

– Ystävien ja kumppanin kaapit: kaksi takkia on löytänyt tiensä luokseni ystävieni kirppiskasasta, kun olen ihastellut niitä ensin heidän päällään ja avannut suuni oikealla hetkellä. Poikaystävältäni lainaan jatkuvasti milloin mitäkin vaatetta ja hänen kaikki takkinsa toimivat olalle heitettynä loistavasti.

– Kierrätyskeskukset, Kontit, Uffit ja Fidat ovat täynnä vanhoja takkeja, mutta niissäkin kannattaa olla kranttu ja kelpuuttaa vain laadukkain materiaali ja itselleen paras malli oli hinta sitten kuinka edullinen tahansa.

– Oma vaatekaappi: kyllästyin eräänä talvena mustaan peacoatiini ja ajattelin myyväni sen. Laitoin takin kuitenkin säilytykseen ja vuoden päästä olinkin taas ilahtunut löytäessäni takin omasta kaapistani! Tämä oli loistava muistutus itselleni siitä, kuinka hyvin tehty klassikkovaate kestää aikaa ja kuinka omiin vaatteisiinsa voi ihastua jälleen pienen tauon jälkeen.

Takki, jota toivon voivani käyttää ikuisesti.

Maria Moulud on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja toinen Atelier Laleh -merkin perustajista.

Kommentoi