Päivitetty

Lampaannahka on hyvin pehmeä, hengittävä ja joustava nahkalaatu. Säilyttääksesi nämä ominaisuudet kannattaa hoitotuotteiden valinnassa olla tarkkana. Liian rasva- tai vahapitoiset hoitoaineet voivat tukkia ohkaisen nahan ja tehdä siitä tahmaisen. Myös hengittävyys voi kärsiä liian voimakkaista huolto-aineista.

Vaaleat sävyt on yleensä turvallisinta viedä ammattilaisen huollettavaksi. Tummat sävyt voi melko huoletta huoltaa kotona. Ohjetta voit soveltaa myös muiden lampaannahasta valmistettujen vaatteiden tai asusteiden hoitoon ja huoltoon. Ohje soveltuu myös vuohen- ja poronnahoille.

Käyttöönotto

Välineet

  1. Saphir Nappa Leather Balm
  2. Pehmeä nahkaharja
  3. Sienen pala tai pehmeä puuvillaliina 

Jos haluat uuden takkisi patinoituvan näyttävästi eivätkä kulumat ja värimuutokset haittaa, voit jättää takin käsittelemättä ennen käyttöönottoa – ellei valmistaja tai asiantunteva myyjä toisin neuvo.

Jos kuitenkin haluat säilyttää takin tasaisen sävyn mahdollisimman pitkään, voit käsitellä sen kevyesti suojaavalla lampaannahalle tarkoitetulla hoitoaineella. 

Tee näin:

Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineessa on kevyt ja helposti levittyvä koostumus. Aine ei muuta nahan väriä ja imeytyy hyvin. Levitykseen paras väline on kuiva ja puhdas pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. 

Annostele pieni määrä hoitoainetta sienelle tai puuvillaliinalle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä takki läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko takin ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Käy läpi ensin kaulukset ja hihojen sekä helmojen käänteet. Levitä hoitoaine lopuksi hihoihin ja suurille pinnoille etu- ja selkäosiin. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

Saphir Nappa Leather Balm sisältää pienen osan myös suojaavia ainesosia, joten erillistä suojaa takkiin ei tarvita. Takkisi on nyt valmis käyttöön!

Hoito ja huolto

Välineet

  1. Saphir Cleaner Shampoo 
  2. Saphir Nappa Leather Balm
  3. Pehmeä nahkaharja
  4. Sienen pala tai pehmeä puuvillaliina 
  5. Silitysrauta ja leivinpaperia

1. Puhdistus

Jos takissa on vain hieman pintalikaa, riittää puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota. Levitykseen paras väline on kuiva ja puhdas pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Pehmeä puuvillaliina käy myös.

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi takki ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa liinalle tai sienelle. Käytä vaahtoa sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy koko takki läpi osio kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi takki vielä läpi puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

 

2. Silitys

Jos takissa on paljon ryppyjä, voit silittää sen kevyesti ennen hoitoaineen levitystä. Aine on helpompi levittää kun pinta on tasainen. Silitys myös kohentaa takin yleisilmettä.

Tee näin: Säädä silitysrauta aluksi ykköstasolle ja laita höyry pois päältä. Nahka saa lämmetä, mutta ei kuumentua. Alustana voit käyttää silityslautaa. Levitä ryppyinen kohta mahdollisimman tasaisesti laudalle. Levitä päälle pala leivinpaperia. Silitä varovasti leivinpaperin läpi ja tarkista aina välillä ovatko rypyt oienneet. Tarvittaessa nosta lämpöä kevyesti.

3. Hoitoaine

Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineessa on kevyt ja helposti levittyvä koostumus. Aine ei muuta nahan väriä ja imeytyy hyvin. Levitykseen paras väline on kuiva ja puhdas pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala.

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta sienelle taipuuvillaliinalle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä takki läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko takin ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Käy läpi ensin kaulukset ja hihojen sekä helmojen käänteet. Levitä hoitoaine lopuksi hihoihin ja suurille pinnoille etu- ja selkäosiin. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

Saphir Nappa Leather Balm nsisältää pienen osan myös suojaavia ainesosia, joten erillistä suojaa takkiin ei tarvita. Takkisi on nyt valmis käyttöön!

Säilytys

Säilytys on tärkein osa nahkatakkien ylläpitoa. Oikeaoppisella säilytyksellä voit lisätä nahkatakkisi käyttökelpoisuutta vuosilla – jopa vuosikymmenillä. Olemme listanneet kaksi asiaa, joita olisi hyvä noudattaa säilytyksessä.

1. Puhdista ja kosteuta

Ennen säilytystä takki on hyvä puhdistaa ja kosteuttaa hoitoaineella, jotta lika ei pääse pinttymään ja nahka kuivumaan säilytyksen aikana. Ohjeet puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

2. Ripusta ilmavasti ja säilytä sisätiloissa

Ripusta takki ilmavasti vähentääksesi ryppyjen syntymistä. Jos mahdollista, on takki turvallisinta säilyttää sisällä vaatekaapissa tasaisessa lämpötilassa. Ullakoilla ja kellareissa lämpötilan vaihtelu voi kerätä kosteutta ja ikäviä hajuja. Kostumisen ja kuivahtamisen vaihtelu on myös nahan vihollinen, sillä se haurastuttaa nahkaa.

Kommentoi