• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Kuinka talvivaatteet ja -kengät säilytetään?

Olemme saaneet paljon kysymyksiä talvivaatteiden ja -kenkien kesäsäilytykseen liittyen, joten päätimme koostaa kausisäilytyksen tärkeimmät pointit pähkinänkuoreen.

 

Ihan ensiksi suosittelemme säilyttämään kaikki kausivaatteet, -kengät ja -asusteet sisällä asunnossa tasaisessa huoneen lämpötilassa ja välttämään esimerkiksi kellareita ja ullakkotiloja mahdollisuuksien mukaan. Varastotiloissa lämpötila ja ilmankosteus voivat vaihdella aiheuttaen hometta, värimuutoksia ja hajuja. Etenkin nahka on hyvin herkkä ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluille.


Tuholaisten torjunnassa tärkeintä on niin vaatteen kuin säilytyspaikankin puhtaus. Imuroi ja puhdista säilytyspaikka hyvin ja laita säilytykseen ainoastaan puhtaita vaatteita. Tuholaisten toukat hakeutuvat vaatteiden nuhraantuneisiin ja likaisiin kohtiin: tahroihin, saumoihin, kainalonalusiin ja kaikkialle, missä on ihosta irronnutta öljyä ja eritteitä. Vaatekaapin tuholaiset hyökkäävät ainoastaan eläinperäisiin materiaaleihin kuten villaan, silkkiin ja turkiksiin (harvemmin kuitenkin nahkaan), mutta voivat vioittaa myös keinokuituisia tekstiilejä etsiessään ravintoa. (lähde: sisätilojentuholaiset.fi)

Villakangastakit ja muut villakankaiset vaatteet

Villakankaiden säilytykseen on olemassa kaksi tapaa riippuen kotisi tekstiilituholaistilanteesta.

Ei vaaraa tekstiilituholaisille:

Jos asunnossasi ei ole tekstiilituholaisten vaaraa, riittää kotona tehtävä puhdistus ja huolto ennen säilytystä. Poista tahrat esimerkiksi sappisaippualla ja harjaa takki perusteellisesti vaateharjalla.  Arkivén vaateharjoista kaksipuolinen CC20 on tehokkain villakankaiden huoltoon. Käytä apuna tarvittaessa nukkakampaa tai -kiveä nukkaisiin kohtiin. Karvapintaisten villakankaiden nukkaisiin ja takkuisiin kohtiin harjanpuhdistaja on paras väline.

Tuuleta, höyrytä ja säilö takki pukupussiin tai puhtaaseen hengittävään säilytyslaatikkoon. Jos takissa on selkeitä tummentumia, vaikeita tahroja tai esimerkiksi kovin likainen vuori, on takki syytä viedä pesulaan. Kankainen säilytyslaatikko on paras vaihtoehto jos tekstiilituholaiset eivät ole ongelma. Tärkeintä on, että säilytyslaatikko hengittää, mutta suojaa pölyltä ja auringonvalolta. Esimerkiksi Ikeasta löytyy laaja valikoima kankaisia säilytyslaatikoita vaatteiden säilytykseen. Myös Mujilta löytyy kauniita puuvillasekoitekankaisia säilytyslaatikoita. Pesulassa pesemättömiä takkeja ei tulisi koskaan säilyttää ilmatiiviisti muoviin.

Tekstiilituholaiset tiedossa oleva ongelma:

Pesetä takki pesulassa. Harjaa takki pesulan jälkeen sileäksi vaateharjalla ja poista nukka, jotta takki on kiva ottaa esille seuraavan kerran. Pesetetystä ja harjatusta takista tulee kuin uusi! Säilö puhdas ja huollettu takki ilmatiiviiseen laatikkoon. Esimerkiksi Orthex valmistaa täysin ilmatiiviitä laatikoita. Myös tyhjiöpukupussi on vaihtoehto, mutta huomioitavaa on, että tyhjiöpussi rypistää vaatteen voimakkaasti. Tyhjiöpukupusseja valmistaa esimerkiksi suomalainen Aino.

 

Villaneuleet

Villaneuleiden säilömiseen on niin ikään olemassa kaksi tapaa riippuen kotisi tekstiilituholaistilanteesta.

Ei vaaraa tekstiilituholaisille:

Pese neule pesuohjeen mukaisesti. Parsi reiät, poista nypyt ja harjaa neule sileäksi pehmeällä vaateharjalla. Höyrytä neule vielä lopuksi ja anna kuivua henkarilla ennen viikkaamista. Neuleen sisään voi viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee neuletta säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta. Neuleen voi säilyttää puuvillaisessa kangaspussissa tai -kassissa esimerkiksi vaatekaapin ylähyllyllä. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringon valolta. Myös kankainen säilytyslaatikko on hyvä ratkaisu villaneuleiden säilytykseen.

Tekstiilituholaiset tiedossa oleva ongelma:

Pese ja huolla neule kuten edellä. Säilö ilmatiiviiseen pussiin tai laatikkoon. Esimerkiksi maxi-kokoiset minigrip-pussit ovat villaneuleiden säilytykseen sopivia. Ole erityisen tarkka, että vaate on kuiva ennen ilmatiiviisti säilömistä. Neuleen sisään voi olla hyvä viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee neuletta säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta.

 

Nahkajalkineet

Nahkajalkineet on tärkeää puhdistaa ja kosteuttaa hoitoaineella ennen säilytystä, jotta nahka ei pääse kuivumaan ja lika pinttymään. Nahkajalkineet tulisi säilyttää tasaisessa huoneen lämpötilassa, suojassa suoralta auringonvalolta.

Pintanahkaiset jalkineet:

Puhdista kengät perusteellisesti liasta ja vahajäämistä. Käsittele Saphir Universal Cream -hoitoaineella ja harjaa kiiltäväksi kenkäharjalla. Halutessasi voit lisätä toisen kerroksen värillistä Saphir Cream Polish -hoitoainetta tasoittaaksesi lisää nahan väriä. Varsinainen suojaava vahakerros on hyvä lisätä vasta säilytyksen jälkeen ennen käyttöönottoa, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan.

Mokka- ja nupukkijalkineet:

Pese jalkineet ohjeemme mukaan ja käsittele lopuksi hoitavalla Saphir Renovator Spray -suihkeella. Varsinainen suojasuihke lisätään vasta säilytyksen jälkeen ennen käyttöönottoa.

Huollon jälkeen kengät on hyvä täyttää paperilla tai asettaa kenkiin sopiva lepolesti, jotta niiden muoto säilyy ja mahdollinen kosteus imeytyy pois tehokkaasti. Omien mieltymysten ja säilytysmahdollisuuksien mukaan kengät voi säilyttää kenkälaatikossa tai kenkäpussissa. Kengät voi ennen pussiin tai laatikkon laittamista kääriä värittömään silkkipaperiin, jotta ne eivät kolhisi toisiaan. Silkkipaperiin käärityt kengät on myös erityisen kiva ottaa seuraavan kerran esille.

Laukut, nahkavaatteet ja muut nahka-asusteet

Puhdista laukut, nahkavaatteet ja -asusteet nahalle sopivalla puhdistusaineella ja käsittele sopivalla hoitoaineella. Pääsääntöisesti kaikkiin tavanomaisiin nahkoihin hoitoaineeksi sopii Saphir Universal Cream ja puhdistusaineeksi Saphir Cleaner Shampoo. Hyvin pehmeille nahoille (esimerkiksi lampaannahalle) sekä herkille aniliininahoille Saphir Nappa Leather Balm on paras vaihtoehto hoitoaineeksi ja puhdistukseen niin ikään Saphir Cleaner Shampoo. Saphir Nappa Leather Balm ja Saphir Cleaner Shampoo sopivat myös useimpien nahkahansikkaiden huoltoon.

Puhdista myös laukkujen vuorit ja täytä laukut värittömällä paperilla. Nahkalaukut ja -asusteet voi säilöä kankaiseen säilytyspussiin tai säilytyslaatikkoon. Nahkavaatteet kannattaa säilyttää henkarilla hengittävässä pukupussissa välttääksesi ryppyjen ja painaumien muodostumisen.

Tarkempia ohjeita nahkalaukkujen ja -takkien huoltoon löytyy ohjearkistostamme. Nahkatakkien ohjeita voit soveltaa myös muille nahkavaatteille ja laukkujen ohjeita muille nahka-asusteille.

 

Muut materiaalit:

Kuten edellä mainittujen materiaalien kohdalla, puhtaus on niin ikään tärkeintä kaikkia tekstiilimateriaaleja säilöttäessä, jotta lika ja hajut eivät pääse pinttymään ja houkuttele tekstiilituholaisia. Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa vaatteet säilyttää ilmatiiviisti. Muutoin säilytykseen riittää esimerkiksi kankainen säilytyslaatikko.  

 

Säilytyspaikkavinkkejä

Kaikkien vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden säilytyksen sopii parhaiten kuiva ja ilmava tila, jossa on tasainen sisälämpötila. On myös hyvä, että paikka olisi suojassa suoralta auringonvalolta. Voit halutessasi lisätä säilytyspaikkaan laventelipussukan, koska kuivattu laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja. Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä vaatekaapin hyllyjen ja kaapinovien reunat punaseetriöljyllä. Punaseetrin suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi.

Suuret säilytyslaatikot voi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa sängyn alle tai vaatekaapin alaosaan tai ylähyllylle. Pukupussit voi jättää roikkumaan vaatekaappiin muiden vaatteiden joukkoon. Kenkälaatikot ja-pussit sekä laukut voi niin ikään sijoittaa sängyn alle tai vaatekaappien ala- tai yläosiin. Myös hattuhyllyn päälle pinotut kenkälaatikot säästävät tilaa.

Huollot kannattaa jakaa kategorioittain itselle sopiviin eriin, jotta urakka ei käy liian raskaaksi. Voit esimerkiksi huoltaa yhtenä päivänä takit, seuraavana neuleet ja kolmantena kengät. Muista myös, että osan huolloista voit ulkoistaa myös meille tai kenkien huollon esimerkiksi osaavalle suutarille.

 

 

Kuvat: Aya Brace

Tuotteet kausihuoltoon

Kommentoi