Päivitetty

Kiinteällä vuorilla tarkoitamme vuoria, joka on kiinnitetty kauttaaltaan laukun päällismateriaaliin. Tämän vuoksi vuoria ei voi vetää ulos laukusta puhdistuksen ajaksi. Jos laukkusi on pehmeä, voit yrittää kääntää laukun kokonaan nurin puhdistuksen ajaksi.

Kiinteiden vuorien puhtaanapidossa tärkeintä on ennakointi, sillä kiinteää vuoria ei ole mahdollista puhdistaa yhtä perusteellisesti kuin irtovuoria.

Ennaltaehkäisy

Paras keino välttää laukun vuorin likaantuminen on säilyttää irralliset tavarat omissa pussukoissaan laukun sisällä. Pussukoiden käyttö helpottaa myös tavaroiden löytämistä ja esille ottamista laukusta. Esimerkiksi tietokoneen laturi kerää lattioilta usein likaa ja irrallaan laukkuun laitettuna sotkee etenkin vaalean vuorin hyvin nopeasti. Eväitä varten kannattaa pitää mukana omaa erillään kannettavaa pussukkaa tai suojata eväät erityisen tiiviisti ennen laukkuun laittamista.

Jos laukkusi on päivittäin kovalla käytöllä ja kannat siellä paljon erilaisia tavaroita, voi ennaltaehkäisevä käsittely Saphir Protector -suojasuihkeella olla paikallaan. Suihketta kannattaa laittaa kaksi tasaista kerrosta parhaan suojan saavuttamiseksi ja suoja on hyvä uusia noin kuukauden välein.

Puhdistus

Välineet

  1. Imuri
  2. Hammasharja
  3. Sappi- tai marseillesaippua
  4. Nukkaamaton liina
laukku_9

1. Irtolian puhdistus

Imuroi ensin suurin osa irtoliasta imurilla. Ota tämän jälkeen avuksi vanha hammasharja ja käy sillä läpi pölyiset saumat. Mahdolliset kovettumat (esimerkiksi kuivahtaneet pastillit) voit varovaisesti rapsuttaa veitsen kärjellä.

2. Tahrojen puhdistus

Käytä hyvin maltillisesti vettä ja käsittele pinttyneimmät tahrat sappisaippualla tai vihreällä marseillesaippualla. Tehokas tahranpuhdistusaine syntyy myös soodasta, sitruunahaposta ja astianpesuaineesta: Sekoita yksi osa kutakin ainesosaa (esimerkiksi 1tl) ja levitä syntynyt vaahto tahralle. Levitykseen voit käyttää niin ikään vanhaa hammasharjaa.

Anna käyttämäsi  tahranpoistoaineen vaikuttaa esimerkiksi puolituntia ja puhdista sen jälkeen pesuaine kostealla hammasharjalla harjaamalla tai kostealla liinalla pyyhkimällä. Hienommille vuorimateriaaleille on turvallisinta käyttää marseillesaippuaa, sillä esimerkiksi tummista satiinikankaista sappisaippua tai soodasekoitus voi viedä värin.

laukku_12

3. Viimeistely

Jos laukkusi on mahdollista kääntää kokonaan nurin, voit viimeistellä puhdistuksen suihkuttamalla vuorille maltillisesti vettä ja harjaamalla sen vaateharjalla.

Kommentoi