Kesävaatekaapin huolto: Osa II

Pidä nahkalaukusta huolta helteellä.

Toisessa osassa kerromme, kuinka pidät nahkalaukuistasi parhaan huolen kesällä. Samat vinkit kannattaa pitää mielessä myös nahkatakkien ja muiden nahka-asusteiden kanssa. 

1. Vältä suoraa auringonvaloa

Hellekausina kannattaa välttää nahkalaukkujen säilyttämistä suorassa auringonvalossa pitkiä aikoja. Jatkuva suora auringonvalo paitsi kuivattaa nahkaa, voi myös haalistaa värejä. Kotoa lähtiessä kannattaa huolehtia, ettei laukku jää aurinkoiseen paikkaan ja pitkällä piknikillä se kannattaa suojata vaikka kangaskassilla tai kääriä viltin nurkkaan. 

Ensimmäisessä kuvassa: Hyvin pehmoisille ja kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine. Toinen kuva: Kesällä on hyvä idea säilyttää laukun omaa suojapussukkaa laukussa, jotta sillä voi tarpeen tullen suojata laukun aurinkoisella terassilla tai spontaanilla piknikillä. 

2. Käsittele hoitoaineella säännöllisesti

Kesällä pintanahkaiset laukut tarvitsevat ennen kaikkea kosteutusta. Säännöllisessä käytössä oleville laukuille kannattaa lisätä uusi kerros hoitoainetta noin kuukauden välein – ja tarvittaessa useammin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta. Yleensä kuivuuden huomaa siitä, että nahan pintaan alkaa ilmaantua herkemmin käytönjälkiä. Hoitoaineen määrässä kannattaa kuitenkin muistaa maltti – liian vähän kerralla on aina parempi kuin liian paljon. Hoitoainetta on silloin sopivasti, kun se ei levityksen jälkeen jää kiiltelemään nahan pintaan. Kun nahka säilyy ravittuna, ei siihen synny niin helposti kulumia ja naarmuja. Tyypillisimmille laukuissa käytettäville pintanahoille sopii Saphir Universal Cream -hoitoaine. Hyvin pehmoisille ja kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine

 Ennen hoitoainetta laukku harjataan perusteellisesti nahkaharjalla ja puhdistetaan kostealla luonnonsienellä. Myös vaahtomuovisieni tai pehmeä puuvillaliina käy puhdistukseen. Tarvittaessa puhdistukseen voi käyttää nahalle sopivaa puhdistusainetta, jos laukku tuntuu kaipaavan erityistä puhdistusta. Hyvä valinta puhdistukseen on Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahto, joka käy monipuolisesti myös herkemmille nahoille. 

3. Harjaa ahkerasti

Etenkin vaaleita laukkuja kannattaa harjailla nahkaharjalla säännöllisesti, ettei katu- ja siitepöly ala tummentaa nahan pintaa. Harjaus myös samalla uusii nahan kiiltoa. Jos pelkkä harjaus ei tunnu riittävän, voi laukun pyyhkiä kostealla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Luonnonsieni on laukkujen puhdistukseen paras työväline, sillä se on hyvin hellävarainen ja liukuu nahalla erityisen hyvin. Myöten antavalla sienellä on myös helppo päästä käsiksi ahtaisiin paikkoihin ja pieniin yksityiskohtiin. Kaunista luonnonsientä säilyttää mielellään esillä, jotta siihen on helppo tarttua aina tarvittaessa!

Mokka- ja nupukkinahkaiset laukut

Mokka- ja nupukkinahkojen kohdalla nahan kuivuminen ei yleensä ole samalla tavalla ongelma kuin pintanahkojen kohdalla, mutta myös niiden väri voi haalistua hyvinkin herkästi suorassa auringonpaisteessa. Tärkeintä mokka- ja nupukkilaukkujen (etenkin vaaleiden sävyjen) kohdalla on harjaus sekä säännöllinen suojaus suojasuihkeella, jotta katu- ja siitepöly ei pinty nahkaan. Vaaleiden mokka- ja nupukkinahkojen kohdalla on erityisen tärkeää, että käytettävä harja on puhdas, jottei harjasta siirry likaa tai väriä herkästi likaantuvaan nahkaan.  

Kuvat: Timo Anttonen (mokkalaukku: unisa-europa.com)

Lisälukemista laukuista

Tuotekohtaisia ohjeita artikkeleissa:

Ohjekokonaisuuksia hoito-ohjeissa:

Nahkalaukut ja -asusteet: Tyypillisimmät pintanahat

Valtaosa markkinoiden nahkalaukuista on valmistettu jostain tyypillisestä pintanahasta.

Nahkalaukut ja -asusteet: Nappa- ja aniliininahat

Lampaannahka on tyypillinen esimerkki nappanahasta. Nappa- ja aniliininahkojen hoitoon käytetään kevyempiä hoitotuotteita.

Laukun irtovuorin puhdistus

Irtovuori on kiinnitetty ainoastaan laukun suuaukkoon, joten vuorin voi vetää puhdistuksen ajaksi ulos laukusta.

Laukun kiinteän vuorin puhdistus

Kiinteä vuori on kiinnitetty kauttaaltaan laukun päällismateriaaliin. Puhtaanapidossa tärkeintä on ennakointi.

Kommentoi