Kesäsuositus:
Musta

Selkeästi piirtyvät ääriviivat ja valon korostamat kiillot ja tekstuurit tuovat esiin mustan syvimmän olemuksen, mikä on syy sille, että valitsemme tumman lempivärimme niin päiväksi saareen ystävien kesken kuin myöhäiseen illanviettoonkin, jonka pukukoodi on usein kaikkea rennon tyylikkään illallisasun ja keskiyön spontaanin yöuinnin väliltä.

Mustassa asussa voimme elää unelmiemme kesäpäivää missä ikinä sitä vietämmekään huolehtimatta turhista tahroista tai asun muuntautumiskyvyttömyydestä seuraavaan kohteeseen, jonne päätämme suunnittelematta suunnata. ”Vähemmän pyykinpesua ja asuvalintojen pohtimista, enemmän huolettomuutta ja eleganttia lomanviettoa” olkoon kesäteesimme nyt ja aina.

Mikä parasta, tyylikkään mustan lookin toteuttaminen on jokaisen ulottuvilla, sillä lopulta kyse on vain ääriviivoista ja tekstuureista, joiden parhaat puolet tulevat esiin pienillä, vaivattomilla, missä tahansa toteutettavilla teoilla kuten vesisuihkeen ja vaateharjan avulla harjatessa tai hoitoaineella, jonka levittämiseen paras työvalo löytyy ulkoa.

Ystävämme, jotka aikovat pukeutua kesällä ainakin mustaan, kertovat lempiväristään:

Maria Moulud
@mariamoulud

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Suosikkimateriaalejani mustana ovat pellava sekä kiiltävä silkki. Ne ovat muutenkin suosikkejani, värissä kuin värissä. Musta väri usein haalenee hieman käytössä, mutta pellavassa pieni haalistuminen ei mielestäni haittaa, eikä tee siitä yhtään nuhjuista tai kulahtaneen näköistä. Kiiltävä silkki taas on mustana todella kaunis ja näyttää aina laadukkaalta sekä tyylikkäältä. Valo osuu myös kauniisti silkkiin ja etenkin valokuvissa se näyttää hyvältä.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimisi kesällä aamusta yöhön?

Ideaali musta asukokonaisuus kesään olisi oman malliston, Atelier Lalehin, pellavahousut, pellavatoppi ja pellavainen kietaisupaita, sekä mukavat nahkasandaalit tai tennarit. Kassiin vielä iltaa ja yötä varten nahkatakki. Kietaisupaidan voi ottaa pois, jos tulee kuuma ja laittaa illan tullen pellavatopin päälle.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa?

Ideaalin kesäpäivän vietän ystävieni kanssa ja se on sellainen, jota ei ole liikaa suunniteltu. Tämä asuu sopiikin mielestäni mihin vain tekemiseen, mitä päivän mittaan tekeekin mieli tehdä! Tykkään nukkua pitkään ja aloittaa päiväni hitaasti, joten aamun hengailisin rauhassa kotona syöden aamupalaa ja joisin partsilla aamukahvit. Täydellisessä kesäpäivässä eväät ovat tärkeitä ja hakisin mukaan lounassalaatin, kombuchaa, marjoja, nektariineja, karjalanpiirakoita ja jätskin. Sitten lautalla Uunisaareen uimaan, paistattelemaan ja syömään eväitä. Uimisen jälkeen haetaan burgerit ja ranskikset Bitesista mukaan, sekä ostetaan muutamat oluet ja mennään puistoon loppuillaksi ja -yöksi.

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Mustissa vaatteissa näkyy herkästi kaikenlainen pöly ja olen ahkera tarrarullailija – voiko päivän mittaan vaatteisiin kertyvän pölyn kerääntymistä jotenkin estää?

Jokainen tietää varmasti tämän tunteen! Oikeastaan tarrarullan voi kokeilla korvata kokonaan luonnonharjaksisella vaateharjalla sekä vesisuihkeella. Tarrarulla on kyllä nopea, mutta siitä jää vaatteeseen helposti liimapintaa, jolloin pölyä tarttuu herkemmin vaatteeseen uudelleen. Itse hoksasin tämän kunnolla vasta tiskirätti-esimerkin kautta, kun olin vuosia pyyhkinyt tasoja kotona liian märällä rätillä ja ihmettelin pölyn ilmestymistä pintaan heti seuraavana päivänä!

Pientä vaateharjaa ja vettä pienessä matkakokoisessa suihkepullossa voi kantaa mukanakin ja ne auttavat tahroihinkin. Harjaus on myös syväpuhdistavampi ja poistaa pölyn tehokkaasti vaatekuitujen molemmilta puolin.

Gustav Bengtsson
@gustavb

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Kesällä ehdottomasti pellava, koska se on aina ihanan viileä päällä. Pellava on myös täydellinen materiaali jokapäiväiseen käyttöön luontaisen elävän pintansa ja kiiltonsa ansiosta.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimisi kesällä aamusta yöhön?

Ideaali asuni olisi pellavainen lempikauluspaitani lyhyemmillä hihoilla yhdistettynä korkeavyötäröisiin nilkkapituisiin housuihin. Asun viimeistelisi laadukkaat loaferit ja kiiltävät, mustat aurinkolasit. Koen, että musta väri pääsee oikeuksiinsa ja on tyylikkäin silloin, kun yhdistelee eri materiaaleja, jolloin koko asu saa enemmän syvyyttä.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa? Jaa meille joku hyvä vinkki Amsterdamista, jossa asut tällä hetkellä!

Viettäisin mieluusti päivän NDSM:ssä, joka on entinen teollisuusalue Amsterdamin pohjoisosassa. Alueella on nykyään lukuisia mahtavia ja huokean hintaisia ravintoloita, kivoja pikkukauppoja sekä satama-alue, jossa voi viettää ”rantapäivää” kiireisen kaupungin keskellä.

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Varsinkin mustilla puuvilla- ja pellavavaatteilla on tapana haalistua ajan myötä. Voisiko niille löytyä luonnollinen värjäystapa tai -aine, joka ei sisältäisi myrkkyjä?

Suomeksi on ainakin julkaistu Luonnonväriaineet-niminen kirja, jossa kerrotaan mitä värejä eri luonnosta saatavilla kasveilla on mahdollista saada ja kuinka niitä voi käyttää tekstiilien värjäyksessä. Kirjassa on mainittu ainakin rantayrtti mustaksi luonnonvärikasviksi, mutta omakohtaista kokemusta en osaa antaa värjäystuloksesta tai värin pysyvyydestä. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa kasvivärejä pystyttäisiin hyödyntämään vieläkin laajemmin teollisen mittakaavan tuotannossa.

Malin Gustafsson
@dohkis

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Melkein kaikki! Nahka, villa ja puuvilla esimerkiksi näyttävät hyvältä mustana. Rakastan kokomustia asuja, joissa on sekoitettu muutamia eri materiaaleja keskenään.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimisi kesällä aamusta yöhön?

Shortsit, t-paita ja liehuva takki.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa?

Päivällä tekisin mielelläni jotain luovaa – illalla ja yöllä pyöräilisin pitkin Helsinkiä. Pyöräreissuun voisi kuulua myös yöuinti ja se onkin myös paras kesävinkkini!

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Ikuisuusongelma eli miten mustat, puuvillaiset paidat ja housut saa pysymään mustina?

Puuvilla kannattaa ainakin ensimmäisinä pesukertoina pestä oikeassa lämpötilassa, jotta väri ei karkaa tai haalistu sen takia. Mustat puuvillavaatteet on hyvä myös säilyttää suojassa suoralta auringonvalolta haalistumisen estämiseksi.

Heli Juuti
@helijuuti

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Merinovilla, koska se on mukava päällä eikä kutita tai muutenkaan ärsytä ihoa. Merinovilla lämmittää, muttei hiosta.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimisi kesällä aamusta yöhön?

Jokin väljä viskoosinen mekko.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa?

Ideaali kesäpäivä olisi aurinkoinen ja lämmin. Siihen kuuluisi esimerkiksi venematka läheiseen saaristoon kallioille piknikille.

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Miten mustat vaatteet voisi valmistaa ekologisemmin ja myrkyttömämmin?

Toivon itse, että kierrätettyjä materiaaleja ja kuituja voitaisiin käyttää vaatetuotannossa entistä enemmän tulevaisuudessa. Että kaikki se materiaali, joka on jo tuotettu, eikä ehkä laadullisesti tai rakenteellisesti ole kestänyt käytössä ja heitetään pois, voitaisiin hyödyntää uudella tavalla. Itse fiilistelen esimerkiksi ruotsalaista Swedish Stockings -sukkahousubrändiä, jotka keräävät vanhoja sukkahousuja (tuote, joka perinteisesti on tehty hajoamaan käytössä) ja pyrkivät tekemään niistä uudelleen mahdollisimman kestäviä sukkiksia.

Olisi hienoa myös, että luonnolliset väriaineet kehittyisivät, jotta esimerkiksi kasvivärit olisivat varteenotettava ja käytössä kestävä vaihtoehto esimerkiksi villaa värjätessä eikä värjäysprosessissa tarvitsisi käyttää niin paljon vettä.

Yksilötasolla ajattelen, että panostaminen sellaisiin vaatteisiin, jotka sopivat omaan elämään ja joista on valmis huolehtimaan ja pitämään sitä kautta käytössä mahdollisimman kauan, on paras teko ekologisuuden kannalta – osti sitten uutta tai second handia. Ja että äänestää jaloillaan niitä yrityksiä, joilla on aie ja pyrkimys samaan.

Erno Forsström
@erno.works

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Laadukas puuvilla toimii aina mustana. Tykkään paljon Comme des Garconsin tekstuurisista villasekoitekankaista, jotka ovat osoittautuneet käytössä tasokkaiksi. Olen myös mieltynyt Nomen Nescion puuvilla-villa -vaatteisiin.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimii kesällä aamusta yöhön?

Tällä hetkellä pidän erityisesti mustista Odeurin Drop Crop -housuistani yhdistettynä täysmustiin Vapormax Plus -lenkkareihin tai Eytys-kenkiin ja laadukkaaseen mustaan t-paitaan.

Arvostan erityisesti brändejä, jotka uskaltavat tehdä omalla tavallaan. 1017 ALYX 9SM, LOT2046 ja Nomen Nescio ovat arvoiltaan erityisiä, ja siksi käytän mielelläni heidän tummanpuhuvia vaatteitaan. Aurinkoisena päivänä käytän japanilaisen optikkoystäväni kanssa suunnittelemia mustia aurinkolaseja, jotka 3D-tulostimme biomuovista.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa? Mitkä ovat lempipaikkojasi kotikaupungissasi?

Asun Berliinissä ja tykkään liikkua pyörällä ympäri kaupunkia. On kiva pysähtyä parturiin Viktor Leskeen ja siirtyä siitä do you read me -kirjakauppaan. Kaupassa on laaja valikoima laadukasta taide-, muoti-, ja arkkitehtuurikirjallisuutta. Vierestä löytyy myös Orimono, joka myy lähes pelkästään mustia vaatteita. Lempikahvin ja leivoksen nappaan usein kauniisti suunnitellusta Five Elephantista ja lounaan The Treestä, josta löytyy kaupungin parhaat kiinalaiset nuudelit.

Nautin suuresti gallerioissa käynnistä. König Gallery on etenkin kokemuksena aina nostattava. Se sijaitsee aiemmin kirkkona toimineessa brutalistirakennuksessa, joka jo tilallisesti tarjoaa elämyksen.

Illalla tykkään ottaa lasin alkuviiniä esim. Mostossa, joka on tunnelmaltaan monia viinibaareja rennompi. Siellä tarjoilee kansainvälistäkin uraa tehneitä persoonallisia asiantuntijoita, joilla on tapana tuoda tarjoilullaan minut aina hyvälle tuulelle.

Kun pandemia helpottaa, menen myös mielelläni taas keikoille. Berliinissä on monta pientä paikkaa, kuten Urban Spree, Zukunft ja Lido, joissa näkee usein tunnettujakin artisteja hyvin intiimissä ilmapiirissä. Toivon, että nämä paikat avaavat ovensa joku päivä taas.

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Vinkkejä onnistuneeseen uudelleenvärjäykseen! Koen näin kesäisin, että vaatteet haalistuvat auringossa nopesti. Olen värjännyt vaatteita takaisin mustaksi, mutta en löytänyt mistään hyviä ohjeita.

Riippuu vähän materiaalista, miten hyvin siihen tarttuu väri uudelleenvärjäyksessä. Esimerkiksi keinokuidut vaativat yleensä hyvin korkean pesulämpötilan konevärjäyksen yhteydessä. Puuvilla on kuitenkin helppo värjätä uudelleen tummaksi ja vaatii vain pesukoneen, väriaineen ja ruokasuolaa värin kiinnitykseen. Joissain tekstiiliväripaketeissa tulee suola mukana. Vaate laitetaan pesukoneeseen ja pakkauksen väriaine vaatteen päälle. Sitten valitaan perus 40 asteen kirjopesuohjelma (eli ei lyhyempää hienopesuohjelmaa tai korkeamman/matalamman lämpötilan ohjelmaa, vaikka vaatteen pesulapussa niin lukisi). Vaate pestään tämän jälkeen vielä heti perään uudestaan normaalilla pyykinpesuaineella, jotta ylimääräiset värjäysainejäämät lähtevät irti ja pesukone puhdistuu.

Mia Frilander
@miafrilander

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Kaikki! Pellava, silkki, puuvilla, villakangas… Musta on lempivärini ja pidän vaatteissa erilaisista tekstuureista – se tekee asusta kiinnostavan. Esimerkiksi mustat silkkihousut yhdistettynä pörröiseen mustaan neuleeseen.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimii kesällä aamusta yöhön?

Suosin Suomen kesässä villakankaisia vaatteita, koska illalla ja meren äärellä on usein kylmä. Minulla on musta pitkä villakangashame, jonka olen löytänyt UFF:ista. Se toimii päivällä vaikka pienen topin kanssa ja illalla puen neuleen kaveriksi. Hameen alle voi vielä pukea villasukkikset, jos on perinteinen suomalainen kesäyö!

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa?

Haluaisin järjestää isot kesäjuhlat! Vuokraisin Lapinlahden Omenapuutalon ja kutsuisin paljon ihmisiä syömään, juomaan ja tanssimaan.

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Ikuisuuspulma: jotkut kankaat tuntuvat vetävän puoleensa nukkaa ja likaa ja niitä saa jatkuvasti olla teippiharjailemassa. Onko jotain kikkaa, miten saisi mustat vaatteet pysymään ”nukattomina” pidemmän aikaa? Ja millä korvata teippirulla?

Mustia vaatteita vuosikymmeniä käyttäneenä tunnistan tämän todellakin ikuisuusongelmaksi. Otin itse reilu pari vuotta sitten testikäyttöön luonnonharjaksisen vaateharjan enkä ymmärrä enää, miten olen ikinä tullut toimeen ilman sitä. Harja on kotona esillä aina ja harjailusta on tullut rutiini ihan huomaamatta. Vaatteeni eivät enää edes mene niin kulahtaneeseen kuntoon, kun teen pieniä ennaltaehkäiseviä tekoja (harjaus, höyrytys, tuulettaminen) – usein aivan ajattelemattakin! Tummiin vaatteisiin, joissa pöly näkyy parhaiten, kannattaa kokeilla suihkauttaa vettä pintaan ja sitten harjata – tällöin pöly tarttuu paremmin kiinni harjaksiin. Se poistaa myös esim. deodorantti-, aurinkorasva- ja meikkitahroja, joita kesällä tulee aina ainakin t-paitoihin ja uikkareihin. Neuleista harjaus poistaa syntymässä olevaa nukkaa ja suoristaa kuituja, vähän kuin hiusharja hiuksia, joten siinäkin tapauksessa ennaltaehkäisy auttaa pitämään yleisilmeen paljon siistimpänä.

Shadi Razavi
@shadi.razavi

Mikä materiaali näyttää ja tuntuu mielestäsi parhaalta mustana?

Silkki ja puuvilla, talvella kashmir.

Minkälainen on ideaali musta asukokonaisuus, joka toimii kesällä aamusta yöhön?

Väljät mekot ja leveät housut esimerkiksi kietaisupaidan tai silkkitopin kanssa sekä silkkinen slip dress.

Entä ideaali kesäpäivä, jonka vietät tässä asussa?

Aloittaisin päiväni aamu-uinnilla, pyöräilisin torille hakemaan piknik-eväitä ja suuntaisin lautalla vaikka Vallisaareen päiväksi. Rakastan kun pääkaupungista pääsee päiväksi ihaniin saariin!

Mustiin vaatteisiin liittyvä pulma, jonka haluaisit meidän ratkaisevan?

Mustista, esimerkiksi puuvilla- ja pellavavaatteista, saattaa väri haalistua nopeasti, joten mitä ohjeita värjäykseen tai pesuun antaisitte että värit pysyisivät pidempään?

Kyseisistä materiaaleista lähtee yleensä eniten väriä ensimmäisissä pesuissa. Kannattaakin pestä ensimmäiset kerrat ainakin pesulapussa suositellun lämpötilan mukaan, vaikka jatkossa aikoisikin pestä alhaisemmissa lämpötiloissa. Näin väri pysyy paremmin eikä haalistu tai karkaile. Esimerkiksi raidallisista puuvillavaatteista tummempi väri saattaa ”karata” valkoisen päälle, jos vaatteen pesee suositeltua viileämmässä. Tämä on välillä vaikea muistaa, kun niin moni muu materiaali hyötyy viileämmistä pesuista! Dylon-merkiltä löytyy tekstiiliväriä, jolla saa ainakin luonnonkuituisia vaatteita värjättyä –  haluaisin kyllä itse löytää jonkun varteenotettavan, luonnonmukaisen vaihtoehdon tälle. Noin muuten vinkkejä voisi olla mustien vaatteiden säilytys suoralta auringonvalolta suojassa, pesu tummille vaatteille tarkoitetulla pesuaineella ja pesuvälin pidentäminen tuulettamalla, höyryttämällä ja vaateharjailemalla!

Esittelyssä: Arkivé Musta-setti

Me Arkivéssa rakastamme mustaa väriä – eikä ole sattumaa, että monet käytetyimmistä ja pitkäikäisimmistä vaatteistamme ovat juuri mustia.

Mustan värin ajattomuus tulee esiin kirppikseltä löydetyissä mustissa ysärikengissä tai vanhempien vaatekaapista bongatusta mustasta retroneuleesta, jotka kuitenkin päivän päätteeksi ovat vain – mustat kengät ja musta neule. Voimme laittaa kyllästyksissämme mustan vaatteen lepäämään säilytykseen ja kaivaa sen esiin parin, tai parinkymmenen, vuoden kuluttua ja todeta sen jälleen toimivaksi, koska musta toimii aina. Kun mikään muu ei tunnu omalta, mustaan voimme aina palata.

Lempimateriaaleihimme mustissa vaatteissa kuuluvat kaikki luonnonmateriaalit. Pellavan ja silkin tai villan ja nahan yhdistelmät ovat kaikkea muuta kuin tylsiä ja sen lisäksi kaikkea, mitä kesävaatekaapiltamme oikeastaan toivomme toiminnallisuuden ja tyylin suhteen.

Silmällä pitäen haasteita, joita mustiin vaatteisiin pukeutuminen saattaa joskus aiheuttaa, halusimme koota erityisesti niille suunnitellun huoltotuotesetin. Halusimme, että setti olisi kompakti, tarvittaessa mukana kulkeva ja että sillä saisi ennen kaikkea helposti pidettyä mustat vaatteet puhtaana pölystä ja liasta ilman pesua ja mustat kengät kiiltävinä vain yhdellä tuotteella. Vain muutamia vedellä tehostettuja harjanvetoja ja olet valmis viettämään kesää tyylikkäästi mustissasi!

Lue lisää Arkivén Musta -setistä »

Yhdistä näihin:

Kommentoi