Kenkien talvisuojaus

On aika ennaltaehkäistä kuratahrojen pinttyminen ja suolarajat. Kerromme, miten ja millä tuotteilla erilaiset kengät kannattaa suojata talvikauteen.

Aivan aluksi kuitenkin todettakoon, että suojauksesta huolimatta sadesäällä ja loskaisimmille kaduille kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan valita jalkaan kumisaappaat tai muut vedenpitävät kengät tavallisten arkikenkien tai tennareiden sijaan. Suojaus toki suojaa kenkiä kosteudelta ja erilaisilta vaurioilta, sekä helpottaa huomattavasti kenkien siistimistä käyttöjen välissä, mutta perusteellisinkaan suojaus ei usein riitä estämään kosteuden ja lian imeytymistä, jos kengillä kävelee pitkiä matkoja loskan täyttämillä kaduilla tai rankkasateessa.

Puhdistus ja suojaus kulkevat käsikädessä

Uusia käyttämättömiä kenkiä lukuunottamatta kengät on tärkeä puhdistaa ennen suojaamista, jottei lika kiinnittyisi suoja-aineen mukana materiaaliin vieläkin tiukemmin. Nahkakengät kannattaa puhdistaa myös sen vuoksi, ettei kerrostunut lika kuivattaisi nahkaa. 

PUHDISTA JA SUOJAA KENGÄT NÄIN

Samat ohjeet pätevät ympäri vuoden

Mokka-, nupukki- ja kangaskengät

Puhdistus: Jos kengissä on vain pintalikaa, riittää niiden puhdistukseksi harjaus kenkäharjalla. Harjauksen puhdistustehoa voi lisätä sumuttamalla kengille vettä ennen harjausta. Tarvittaessa kengät voi puhdistaa perusteellisemmin Saphir Omni´Nettoyant -puhdistusaineella. Anna kenkien kuivua ennen suojausta.

Suojaus: Mokka-, nupukki- ja kangaskengät suojataan suojasuihkeella. Syys- ja talviaikaan suosittelemme käyttämään hieman tuhdimman suojan antavaa Saphir Super Invulner -suojasuihketta. Mahdolliset pintanahkaiset osat kannattaa käsitellä hoitoaineella ennen suojasuihketta. Jos kengät ovat aktiivisessa käytössä, kannattaa suojasuihketta lisätä muutamien viikkojen välein – tai tarvittaessa, kun nahka tuntuu imevän taas herkemmin kosteutta. Muista puhdistaa kengät kuten edellä ennen uutta suojakerrosta.


Pintanahkakengät

Puhdistus: Jos kengissä on vain pintalikaa, riittää puhdistukseksi harjaus kenkäharjalla ja kostealla pyyhkiminen. Pyyhkimiseen paras väline on kokemuksemme mukaan luonnonsieni, mutta myös vaahtomuovisientä tai pehmeää puuvillaliinaa voi käyttää. Tarvittaessa kengät voi puhdistaa perusteellisemmin nahkasaippualla. Pesu nahkasaippualla kannattaa tehdä myös silloin jos nahan pintaan on kerrostunut huoltoaineita tehden nahan pinnasta samean. Anna kenkien kuivua ennen suojausta.

Suojaus: Pintanahkaiset kengät käsitellään ensin Saphir Universal Cream -hoitoaineella, jotta nahka säilyy hyvinvoivana suojan alla. Hoitoaineen jälkeen kengät suojataan Saphir Pâte de Luxe -kovavahalla. Hoitoaineen ja vahan väliin voi halutessaan laittaa kenkien värisen Saphir Cream Polish -kenkävoiteen. Kenkävoide uusii ja syventää nahan väriä sekä tuo lisäsuojaa. Jos kengät ovat aktiivisessa käytössä, kannattaa ne puhdistaa nahkasaippualla ja suojata uudelleen noin kerran kuukaudessa – tai tarvittaessa, kun harjaus ja kostealla pyyhkiminen ei enää tunnu riittävän kenkien siistimiseen. Käyttöjen välissä kiiltoa ja suojaa voi välillä uusia ohuella kerroksella hoitoainetta, kovahaa tai kenkävoidetta. Muista kuitenkin harjata kengät perusteellisesti ja pyyhkiä kostealla ennen uutta huoltoainekerrosta.  

HUOM. Hyvin pehmeille ja ohuille nahoille (esim. lampaannahka) sekä kosteudelle erityisen herkille nahoille kannattaa valita puhdistukseen Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahtohoitoaineeksi kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine ja suojaukseen Saphir Super Invulner -suojasuihke. Kovavahaa voi laittaa lisäsuojaksi kenkien kolhuille alttiisiin osiin, kuten kärkeen ja kantaan. 

 

Rasvanahkakengät

Puhdistus: Jos kengissä on vain pintalikaa, riittää puhdistukseksi harjaus kenkäharjalla ja kostealla pyyhkiminen. Pyyhkimiseen paras väline on kokemuksemme mukaan luonnonsieni, mutta myös vaahtomuovisientä tai pehmeää puuvillaliinaa voi käyttää. Perusteellisempaan puhdistukseen käytetään nahkasaippuaa.

Suojaus: Rasvanahka on jo valmistusvaiheessa kyllästetty erilaisin rasvoin ja vahoin kosteutta ja likaa hylkiväksi sekä hyvin kulutusta kestäväksi, minkä ansiosta uusien rasvanahkakenkien käsittely ei yleensä ole tarpeen. Jos kuitenkin kengät ovat olleet pitkään varastoituna tai esimerkiksi myymälässä esillä, voi käsittely nahkarasvalla olla jo ennen käyttöönottoa tarpeen, sillä rasvat ja vahat haihtuvat ajan kuluessa nahasta. Rasvanahassa tulisi olla pehmeän vahamainen tuntu eikä sen tulisi imeä vettä silloin kun se on sopivan kyllästetty. Jos olet epävarma rasvauksen tarpeesta, voit käsitellä kengät kevyesti nahkarasvalla ja katsoa imeekö nahka rasvan. Nahkarasvaa lisätään ohut kerros noin kolmen kuukauden välein, jos kengät ovat säännöllisessä käytössä. Muutoin rasvanahkakengille riittää harjailu, ja tarvittaessa kostealla pyyhkiminen käyttöjen väleissä. 


Kiiltonahkakengät

Puhdistus: Jos kengät eivät ole erityisen likaiset, riittää puhdistukseksi kostealla pyyhkiminen. Pyyhkimiseen paras väline on kokemuksemme mukaan luonnonsieni, mutta myös vaahtomuovisientä tai pehmeää puuvillaliinaa voi käyttää. Perusteellisempaan puhdistukseen voi käyttää Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahtoa

Suojaus: Kiiltonahkaiset kengät eivät yleensä tarvitse suojaa kosteudelta ja lialta, sillä nahan muovipinnoite itsessään hylkii kosteutta ja likaa. Kiiltonahkakengät kannattaa kuitenkin silloin tällöin käsitellä kiiltonahalle sopivalla Saphir Vernish Rife -hoitoaineella. Vernish Rife auttaa säilyttämään kiiltonahan pehmeänä ja joustavana, ja ehkäisee näin murtumien syntymistä. Hoitoaine tuo myös kevyen suojan hankaumia ja naarmuja vastaan. Mustille kengille kannattaa valita musta hoitoaine ja muille sävyille väritön. Jos kengät ovat säännöllisessä käytössä, kannattaa ne puhdistaa ja käsitellä hoitoaineella noin kerran kuukaudessa, tai tarpeen mukaan kun kengät haluaa huoltaa erityisen siistiin kuntoon. 

Tavalliset pintanahkakengät suojataan kovavahalla. Kuvassa Saphir Pâte de Luxe -kovavaha

 

Kuvat: Päivi Mäkelä

 

Ohjeessa mainitut tuotteet kaupassa

Kommentoi