• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Kausihuollosta

Älä ota liikaa stressiä kausihuoltamisesta. 

Tiedättekö sen tunteen, kun on kiireaamua edeltävänä iltana pakannut eväät töihin valmiiksi ja valinnut vaatteet tuolin karmille odottamaan? Tai kun on jopa muistanut silittää nuo kyseiset vaatteet? Ne harvat kerrat, kun on jotenkin onnistunut olemaan kaukaa viisas. Joskus sitä on ollut niin kaukana menneisyydessä viisas, että on ehtinyt jo unohtaa oman viisautensa ja nokkelan ennakointikykynsä – kuten minulle kävi tässä taannoin, kun löysin kaappini perukoilta huolletut kevätnilkkurini. Tiedän, että kiittelisin itseäni taas kovasti syksyn tullen, kunhan vain jaksaisin nyt aloittaa sesonkivaatteideni kausihuoltamisen ja -säilömisen.

Kausihuolto kuulostaa terminä tylsältä ja kuormittavalta – velvoitteelta muiden joukossa, joka täytyisi hoitaa, mutta kuitenkin sitä usein herää siihen, että siinä ne talvitakit vielä roikkuvat eteisessä nuhjuisina keskellä kirkkainta kesäpäivää.

En ole tehnyt itse asian eteen vielä paljoakaan mitään. Paksuimmat kashmirneuleeni sain sentään vietyä huollettavaksi jokin aika sitten luottoneulemerkkini tarjoamaan huoltopalveluun. Pestyt ja nypyttömäksi kammatut neuleet lepäävät nyt ilmatiiviissä pusseissa. Pieniä askelia kerrallaan.

Pääsiäisen pyhäpäivinä ajattelin huoltaa talvinilkkurini ja käydä sen jälkeen laitattamassa uudet korkolaput niitä tarvitseviin pareihin. Joku lämmin kevätpäivä menen sisäpihallemme harjailemaan villakangastakkini puhtaaksi. Ulkona on paras työvalo eikä haittaa vaikka pöllyää harjaillessa. Ostoslistallani on myös kivat pukupussit takeille. Otan mielelläni vastaan vinkkejä! Ja jos tämän kirjallisen lupaukseni jälkeen talvitakkini roikkuvat edelleen eteisen rekillä heinäkuussa, niin olkoon sekin ihan ok.

Yritän kuitenkin pitää mielessäni seuraavat asiat:

  • älä stressaa: kaikkia takkeja, kenkiä ja neuleita ei kannata kausihuoltaa samana päivänä (tai edes samana kuukautena)
  • itse huoltotapahtuman voi siirtää parvekkeelle tai sisäpihalle, jolloin vaatepöly kulkeutuu ulos ja puhdistunut vaate sisälle
  • hanki toimivat ja kauniit huoltovälineet ja säilytysratkaisut huollettaville tuotteille
  • delegointi kannattaa välillä: käytä suutaria, pesulaa ja muita huoltopalveluja, kun omat taidot tai jaksaminen loppuu kesken
  • muista lämmöllä mielessäsi sitä tilannetta, kun kaivoit viimeksi kausisäilytyksessä olleen neuleen tai kenkäparin takaisin käyttöön ja se tuntui kuin uudelta

Ohjeita kausihuollon aloittamiseen:

Villakankaat

Ohjeita tweed-, karvapinta- ja karkeavillakankaisten takkien huoltoon, hoitoon, pesuun ja kausisäilytykseen.

Villaneulokset

Ohjeita hienojakoisten, karkeiden ja mohairpintaisten villaneuloksien hoitoon, pesuun ja kausihuoltoon sekä -säilytykseen.

Pintanahkaiset jalkineet

Ohjeita vasikan- ja lehmännahkaisten sekä pehmeiden lampaan- ja vuohennahkaisten jalkineiden kattavaan hoitoon, huoltoon ja säilytykseen.

Kommentoi