Päivitetty

Karkean villaneuloksen tunnistat neuleen kuohkeasta, jopa karkeasta ja kutittavasta tunnusta – kaikkein herkkäihoisimmat eivät yleensä voi käyttää tämän tyypin neuleita ilman pitkähihaista aluspaitaa. Erittäin karkeisiin villaneuloslaatuihin törmää usein esimerkiksi erä- ja ulkoiluneuleissa sekä paksuissa vintageneuleissa. Karkeasta neuloksesta valmistetut neuleet ovatkin usein hienojakoisia neuleita paksumpia ja lämpimämpiä, vaikka raja hienojakoisten ja karkeiden neuleiden välillä voikin joskus olla hieman häilyvä.

Englannin kielessä neuleet lajitellaan usein neuletiheyden mukaan (eng. gauge). Gauge viittaa silmukoiden määrään yhden tuuman pituudella. Heavy gauge -neuleiksi luokitellaan alle 16 arvon saavat neuleet. Korkeamman arvon saavat neuleet luokitellaan fine gauge -neuleiksi.

Karkeat villaneulokset valmistetaan usein karstavillasta. Karstavilla on kampavillaa kuohkeampi ja karkeampi ja nukkaantuu herkemmin, sillä villasta ei ole kammattu lyhyempiä kuituja pois kuten kampavillasta.

Kausihuolto

Välineet

 1. Kent CP6 -vaateharja
 2. Villakampa tai Sweater Stone -nukkakivi
 3. Sumutepullo
 4. Vaatehöyrystin

Villaneuleita huollettaessa pölyä irtoaa paljon. Tämä on hyvä pitää mielessä huoltopaikkaa valittaessa. Paikaksi on hyvä valita ilmava tila, jossa pölyn leijailu ei haittaa ja pöly on helppo puhdistaa – esimerkiksi kylpyhuone tai kodinhoitohuone. Jos ilma on hyvä, voi vaatteen harjata myös ulkona. Parveke tai terassi voi myös olla toimiva ratkaisu. Vieressä kannattaa aina pitää kostea liina, jolla voi välillä pyyhkiä ympärille kertyvän nukan ja pölyn. Pyyhkiminen estää pölyn leviämistä ja tarttumista takaisin vaatteeseen.

Karkeiden villaneuleiden kausihuolto koostuu neuleen puhdistuksesta, nyppyjen poistamisesta sekä neuleen harjaamisesta ja muusta viimeistelystä. Pese aluksi neule tottumuksesi mukaan joko käsin tai koneessa ja kuivaa tasossa esimerkiksi pyyhkeen päällä. Jos neule ei kaipaa vielä pesua, pesun voi korvata myös höyryttämällä neuleen vaatehöyrystimellä tai höyrysilitysraudalla kuitenkin niin, ettei rauta kosketa neuleen pintaa. Muista tällöin kuitenkin poistaa tahrat, etteivät ne pääse pinttymään.

1. Nukan poisto

Jos neuleeseen on muodostunut käytössä nyppyjä, käy koko neule läpi sisä- ja ulkopuolelta liikuttaen villakampaa neuleen pinnalla silmukoiden suuntaisesti. Aloita kampaaminen ensin kevyesti ja lisää tarvittaessa painetta, kunnes nypyt irtoavat. Villakamman käyttö voi helpottua, jos asetat neuleen esimerkiksi tyynyn päälle, jotta neulepinta ei ole aivan tasossa.

Myös villakivi voi olla karkeammille neuleille hyvä nyppyjen poistamisen työväline. Villakivi toimii parhaiten liikuttamalla kiveä neuleen pinnalla silmukoiden suuntaisesti. Aloita käsittely aluksi kevyesti ja lisää painetta tarvittaessa, kunnes nypyt irtoavat. Kannattaa huomioida, että villakivestä irtoaa hieman kivipölyä, joten neuletta voi olla syytä käsitellä esimerkiksi puhtaan lakanan päällä. Jos olet epävarma villakamman tai – kiven sopivuudesta neuleesi nypynpoistoon, kokeile niitä ensin varovasti neuleen nurjalle puolelle.

2. Harjaus

Harjaa pinta läpi pehmeällä vaateharjalla tasaisella alustalla. Voit harjata myös tyynyn päällä. Harjaus puhdistaa pölyn ja irronneet kuidut sekä tasoittaa pinnan. Voit tarvittaessa sumuttaa vaatteelle vettä, jotta pöly ja kuidut irtoavat paremmin.

3. Viimeistely​

Viimeistele vaate höyryttämällä ja vie se tämän jälkeen ulos tuulettumaan. Neule saattaa tuoksahtaa ikävälle höyrytyksen aikana ja sen jälkeen. Haju katoaa kuitenkin tuuletuksessa.

Jotkut neuleet kestävät myös hellävaraisen silityksen, mutta tässä kannattaa luottaa vaatteen pesulapun ohjeisiin. Kaikki neuleet tulisi kuitenkin kulumisen ehkäisemiseksi silittää nurjalta puolelta neuleen ollessa vielä hieman kostea.

Päivittäinen hoito

Välineet

 1. Kent CP6 -vaateharja
 2. Sumutepullo
 3. Vaatehöyrystin
 4. Marseille- tai sappisaippua

Harjaus

Villaneule kannattaa harjata hellävaraisella vaateharjalla käyttökertojen välissä. Harjaaminen poistaa neuleeseen päivän aikana kertyneen pölyn ja ehkäisee neuleen nyppyyntymistä.

Tuuletus ja höyrytys

Ennen kuin neule lentää päivän päätteeksi suoraan päältä pyykkikoriin, kannattaa tuuletukselle antaa vielä mahdollisuus. Neuleen voi tuulettaa vaikka jokaisen käytön jälkeen. Parvekkeen puuttuessa jo ripustaminen yöksi makuuhuoneen vaaterekille tai avonaisen ikkunan lähettyville voi riittää. Omaan nenään on syytä luottaa – jos neule ei tuuletuksen jälkeen tuoksu epämiellyttävältä, pesulle ei ehkä vielä olekaan tarvetta. Myös höyrytys auttaa villaneuletta puhdistumaan pesujen välillä.

Tahrat

Pienet tahrat kannattaa pyrkiä aina poistamaan paikallisesti koko vaatteen pesun sijaan. Puhdistukseen voit käyttää hellävaraista pesuainetta, kuten marseille- tai sappisaippuaa. Pesuaineen levitykseen voit käyttää esimerkiksi vanhaa, pehmeää hammasharjaa. Liikaa ei kuitenkaan kannata hangata, ettei pinta vaurioidu.

Lepo ja säilytys

Villaneuleelle olisi hyvä antaa välillä lepopäiviä, jotta kuidut saavat rauhassa levätä ja palautua rasituksesta. Käytön jälkeen neuleen voi säilyttää hetken ilmavasti henkarissa, mutta jo seuraavana päivänä neule kannattaa viikata kaappiin. Näin henkari ei venytä ikäviä pusseja neuleen olkapäihin.

Käsinpesu

Välineet

 1. Villapesuaine
 2. Pyyhe
 3. Tahroille marseille- tai sappisaippua
Kaikenlaisia vesipestäviä neuleita (siis niitä, joiden pesulapussa ei ole vesipesun kieltävää merkintää) on mahdollista pestä käsin. Jokainen vesipesu kuitenkin kuluttaa neuletta, joten neuleita kannattaa pestä harkiten. Uuden neuleen voi toki tarvittaessa käyttöönottopestä, jos uuden vaatteen tuoksu mietityttää tai vaatteiden värjäyksessä, viimeistelyssä tai kuljetuksessa käytetyt kemikaalit allergisoivat.
Tämän jälkeen pesuväli on kuitenkin syytä venyttää mahdollisimman pitkäksi. Pesujen väli voi olla helposti kuukausia, harvakseltaan käytössä olevilla neuleilla jopa vuosia. Neuleiden käsinpesussa on tärkeää, että pesuastia on neuleen kokoon nähden tarpeeksi suuri – pienet asusteet ja ohuet neuleet on mahdollista pestä vaikka käsienpesualtaassa, mutta muhkeammat neuleet kannattaa pestä esimerkiksi ammeessa.

1. Esikäsittele tahrat

Ennen koko neuleen pesua, poista mahdolliset neuleessa olevat tahrat. Kostuta tahrakohta vedellä ja käsittele tahra marseille- tai sappisaippualla. Nestemäinen sappisaippua toimii sellaisenaan, palasaippuoiden levityksessä voit käyttää apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Hiero saippuaa varovasti tahrakohtaan ja huuhtele runsaalla vedellä.

2. Pese

Valmistele esikäsittelyn jälkeen pesuvesi. Laske pesuastiaan viileä vesi ja käytä villalle tarkoitettua, neutraalia nestemäistä pesuainetta. Kun pesuaine on sekoitettu hyvin veteen, käännä neule nurin ja laske neule pesuastiaan.

Painele neuletta vedessä hellävarasesti, älä väännä tai hankaa. Villa puhdistuu helposti, joten pesuvaihe vie vai muutaman minuutin.

3. Huuhtele

Kaada aiempi pesuvesi pois ja lisää astiaan pesuveden lämpöinen puhdas vesi. Saman lämpötilan sälyttäminen on tärkeää, koska lämpötilan vaihtelut voivat johtaa villan huopumiseen. Toista huuhtelu kunnes pesuvesi on kirkasta.

4. Kuivaa tasossa

Rullaa pesty neule kuivan pyyhkeen sisään, jotta ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Muotoile neule sen jälkeen kuivumaan kuivan pyyhkeen päälle tasoon, esimerkiksi pyykkitelineen päälle. Jos neuleesi vaatii pesun lisäksi myös nyppyjen poiston, katso ohjeemme neuleen kausihuollosta.

Konepesu

Välineet

 1. Guppyfriend-pesupussi
 2. Villapesuaine
 3. Pyyhe
 4. Tahroille marseille- tai sappisaippua
Vesipestäviä neuleita (siis niitä, joiden pesulapussa ei ole vesipesun kieltävää merkintää) on käsinpesun lisäksi mahdollista pestä myös pesukoneen villapesuohjelmalla, joka on merkitty usein käyttöohjeeseen pesualtaan ja käden symbolilla. Villapesuohjelmat ovat nykykoneissa todella hellävaraisia, joten erityisesti muhkeiden neuleiden kohdalla pesukoneen villaohjelma voi olla pelastus. Toki esimerkiksi erityisen ohuet ja hienot villaneuleet sekä pienet asusteet voi olla melko vaivatonta pestä myös käsin.
Jokainen vesipesu kuluttaa neuletta. Uuden neuleen voi toki tarvittaessa käyttöönottopestä, jos uuden vaatteen tuoksu mietityttää tai vaatteiden värjäyksessä, viimeistelyssä tai kuljetuksessa käytetyt kemikaalit allergisoivat. Tämän jälkeen pesuväli on kuitenkin syytä venyttää mahdollisimman pitkäksi. Pesujen väli voi olla helposti kuukausia, harvakseltaan käytössä olevilla neuleilla jopa vuosia.

1. Esikäsittele tahrat

Kostuta tahrakohta vedellä ja käsittele tahra marseille- tai sappisaippualla. Nestemäinen sappisaippua toimii sellaisenaan, palasaippuoiden levityksessä voit käyttää apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Hiero saippuaa varovasti tahrakohtaan ja huuhtele runsaalla vedellä.

2. Käytä pesupussia

Guppyfriend-pesupussi on alun perin kehitetty suodattamaan vaatteista irtoavat mikromuovit. Pussi on 100 % kierrätyskelpoista polyamidia ja tehty kestämään käytössä kauemmin kuin normaalit pesupussit. Guppyfriend on tämän lisäksi erinomainen valinta herkkien materiaalien pesuun, sillä se suojaa vaatteita paremmin hankaukselta kuin perinteinen pesupussi. Vaaleille ja tummille vaatteille kannattaa hankkia omat pesupussit. Käännä neule aina nurin ennen pussiin sijoittamista.

3. Valitse oikea pesuohjelma

Kun peset villaneuleita pesukoneessa, on koneen käyttöohjeeseen tutustuttava huolellisesti, koska väärä pesuohjelma voi koitua neuleen kohtaloksi. Jos pesukoneesi käyttöohje on hukkunut, se löytyy todennäköisesti kirjoittamalla internetin hakukoneeseen pesukoneen tarkan mallin ja sanan ”manual”. Villaohjelma on usein merkitty pesukoneen käyttöohjeeseen selkeästi.

Ennen pesuohjelman käynnistämistä kannattaa vielä tarkistaa, että pesulämpötila on säädetty mahdollisimman viileäksi ja linkouskierrokset minimiin. Koska villa tarvitsee puhdistuakseen paljon vettä, usein villaohjelmissa koneen täyttömääräksi suositellaan noin yhtä kilogrammaa vaatteita. Siksi yhden tai kahden neuleen pesemisestä omana koneellisenaan ei kannata kokea vajaan pesukoneellisen syyllisyyttä – varsinkaan jos onnistut venyttämään neuleiden pesuvälin pitkäksi.

4. Kuivaa tasossa

Jos neule on pesun jälkeen kovin märkä, rullaa neule pyyhkeen sisään ja imeytä ylimääräinen vesi pyyhkeeseen. Asettele sen jälkeen neule kuivumaan puhtaan ja kuivan pyyhkeen päälle tasoon esimerkiksi kuivaustelineen päälle. Jos neuleesi on pesun jälkeen esimerkiksi nyppyjen poiston tarpeessa, katso ohjeemme neuleen kausihuollosta.

5. Huolla hoitoaineella

Jos neuleesi kaipaa erityistä hoitoa, Sonett-merkillä on olemassa myös laadukas villanhoitoaine, jota on mahdollista lisätä veteen laimennettuna pesukoneen huuhteluainelokeroon. Hoitoaine sisältää muun muassa villan omaa rasvaa, lanoliinia, joka tekee vanhastakin neuleesta taas kimmoisan.

Kausisäilytys

1. Puhdista ja poista nypyt

Ennen neuleen pidempiaikaista säilytystä neule kannattaa pestä pesuohjeen mukaisesti, jotta mahdolliset epäpuhtaudet eivät pinty ja houkuttele tekstiilituholaisia neuleen kimppuun. Myös mahdolliset nypyt voi olla hyvä poistaa, jotta neule on heti käyttövalmis säilytyksen jälkeen.

2. Viikkaa ilmavasti

Viikkaa neule ilmavasti. Neuleen sisään voi olla hyvä viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee neuletta säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta.

3. Säilytyslaatikot ja -pussit

Neuleen voi säilyttää puuvillaisessa kangaspussissa tai -kassissa esimerkiksi vaatekaapin ylähyllyllä. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringon valolta. Säilytyspussin tulee olla puhdas ja tärkkäämätön.

Jos neule on säilytyksessä pidemmän aikaa tai tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, tiivis Minigrip-pussi tai muovilaatikko voi olla paras vaihtoehto. Muoviin säilöttäessä vaatteiden on kuitenkin oltava täysin kuivia homehtumisvaaran ehkäisemiseksi. Hyvin vanhojen tai arvokkaiden neuleiden pitkäaikaiseen säilytykseen liittyvissä kysymyksissä voi olla hyvä konsultoida tekstiilikonservaattoria.

4. Säilytyspaikka

Villan säilytyksen sopii parhaiten viileä, kuiva ja ilmava tila. Säilöttävien neuleiden ja niiden säilytyspaikkojen puhtaus on ehdottomasti tärkein tuholaisten torjuntakeino. Voit kuitenkin halutessasi lisätä neuleen säilytyspaikkaan laventelipussukan, koska kuivattu laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja. Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä vaatekaapin hyllyjen ja kaapinovien reunat punaseetriöljyllä. Punaseetrin suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi.

Kommentoi