Päivitetty

Irtovuorilla tarkoitamme vuoria, joka on kiinnitetty ainoastaan laukun suuaukkoon. Irtovuori on käytännöllinen päivittäisessä käytössä olevissa laukuissa, sillä vuorin voi tuulettaa perusteellisesti ja vetää puhdistuksen ajaksi ulos laukusta. Hyvin tehty irtovuori on mitoitettu ja saumattu niin, että vuori pysyy paikoillaan, vaikka vuoria ei ole kiinnitetty laukun pohjaan.

Ennaltaehkäisy

Paras keino välttää laukun vuorin likaantuminen on säilyttää irralliset tavarat omissa pussukoissaan laukun sisällä. Pussukoiden käyttö helpottaa myös tavaroiden löytämistä ja esille ottamista laukusta. Esimerkiksi tietokoneen laturi kerää lattioilta usein likaa ja irrallaan laukkuun laitettuna sotkee etenkin vaalean vuorin hyvin nopeasti. Eväitä varten kannattaa pitää mukana omaa erillään kannettavaa pussukkaa tai suojata eväät erityisen tiiviisti ennen laukkuun laittamista.

Jos laukkusi on päivittäin kovalla käytöllä ja kannat siellä paljon erilaisia tavaroita, voi ennaltaehkäisevä käsittely Saphir Protector -suojasuihkeella olla paikallaan. Suihketta kannattaa laittaa kaksi tasaista kerrosta parhaan suojan saavuttamiseksi ja suoja on hyvä uusia noin kuukauden välein.

Puhdistus

Välineet

  1. Imuri
  2. Vaateharja, esim Kent CC2
  3. Sappisaippua, Marseille-saippua tai kotoa löytyvä pyykinpesuaine
  4. Kynsiharja ja vanha hammasharja
  5. Pyyhe

Vedä vuori ulos laukusta ja imuroi irtolika. Harjaus vaateharjalla tehostaa lian irtoamista. Etenkin saumoihin kertyneen pölyn saa tehokkaasti puhdistettua vaateharjan avulla. Ahtaissa paikoissa apuna voi käyttää myös vanhaa hammasharjaa.

laukku_8

Esikäsittele pinttyneimmät tahrat sappisaippualla tai vihreällä marseillesaippualla. Tehokas tahranpuhdistusaine syntyy myös soodasta, sitruunahaposta ja astianpesuaineesta: Sekoita yksi osa kutakin ainesosaa (esimerkiksi 1tl) ja levitä syntynyt vaahto tahralle.

Anna käyttämäsi  tahranpoistoaineen vaikuttaa esimerkiksi puoli tuntia ennen pesua. Hienommille vuorimateriaaleille on turvallisinta käyttää marseillesaippuaa, sillä esimerkiksi tummista satiinikankaista sappisaippua tai soodasekoitus voi viedä värin.

Valitse pesuaine vuorin materiaalin mukaan. Tehokkain liuos kestäville materiaaleille syntyy vihreästä marseillesaippua- tai sappisaippuaraasteesta ja kuumasta vedestä. Hienommille satiinivuorille voi käyttää mietoa pyykinpesuainetta tai vaaleaa marseillesaippuaa, ja käyttää sappisaippuaa tai vihreää marseillesaippuaa vain tahroihin. Valmistele pesuaineliuos suurehkoon astiaan tai lavuaariin.

Laukun päälliosa on tärkeää suojata ennen pesua minimoidaksesi veden roiskumisen nahalle. Varmimman suojan saat käärimällä päälliosan kelmuun.

Aseta laukku tasolle niin, että vuori roikkuu laidan yli. Voit pestä vuorin esimerkiksi tilavassa keittiön lavuaarissa ja tehdä pesuaineliuoksen lavuaarin pohjalle.

Kasta kynsiharjaa pesuaineliuoksessa ja harjaa. Satiinivuorin puhdistukseen voit käyttää esimerkiksi pesusienen palaa. Vesi imeytyy jonkin verran ylöspäin, joten yläreuna kannattaa jättää kastelematta muutaman senttimetrin leveydeltä.

Kun olet mielestäsi valmis, voit aloittaa huuhtelun. Kaatele puhdasta vettä vuorille ja puristele samalla. Jos peset laukun kylpyhuoneessa, on suihku tässä kohtaa hyvä apuväline. Kun kaikki pesuaine on huuhtoutunut, rutista enimmät vedet pois ja nosta laukku pyyhkeen päälle.

Rullaa vuori pyyhkeen sisään ja painele. Toista tarvittaessa kuivalla pyyhkeellä. Ota suoja pois päälliosasta ja nosta laukku pyykkitelineen päälle ilmavasti kuivumaan. Vältä patterien läheisyyttä. Kun vuori on kuivunut, voit vielä viimeistellä sen silittämällä tai höyryttämällä.

Kommentoi