Huolto-ohje:
Tori-laukku

Samujin Tori-laukku on klassikko, johon voi aina luottaa. Se kätkee sisäänsä viikonloppureissun tarpeet ja tekee mahdolliseksi yhdellä laukulla pärjäämisen arkipäivinä, kun mukana on paljon kannettavaa läppäristä treenivaatteisiin.

Tori-laukku on valmistettu kauniisti patinoituvasta ja paksusta lehmännahasta. Nahka on tyypiltään semianiliininahkaa, mikä tarkoittaa sitä että, nahka on läpivärjätty ja sen pinnassa on vain hyvin ohut väri- ja suojakerros, joka jättää nahan luonnollisen oloiseksi ja tekee siitä hyvin huollettavan. Naarmut ja kulumat tasoittuvat puhdistuksella ja hoitoaineella, ja ajan myötä syntyneet pienet jäljet sekä värimuutokset vain lisäävät laukun persoonallisuutta. Ulosvedettävän puuvillavuorin voi pestä perusteellisesti kotonakin ja pohjaan saa uudet niitit pudonneiden tai kuluneiden tilalle Samujilta.

Myös Samujin muut klassikkolaukut – Bucket Bag, Purse Bag, Pencil Bag, Vene Purse ja Unlined Tote – on valmistettu saman tyyppisestä nahasta kuin Tori, joten sama ulkopinnan huolto-ohje käy myös niille. Ohje käy luonnollisesti myös muiden merkkien laukuille, jotka on valmistettu samantyyppisestä nahasta.

Ulkopinnan huolto ja vuorin puhdistus

Tarvitset:

Puhdistus: Saphir Leather Soap -nahkasaippua (+ luonnonsieni)

Hoito ja suojaus: Saphir Universal Cream -hoitoaine + vaahtomuovisieni

Vuorin puhdistus: Vaateharja (esim. Kent CC2) ja/tai imuri, Marseille- tai sappisaippua, kynsiharja, muovipussi tai kelmua ja pyyhe

Vuorin suojaus: Saphir Protector -suojasuihke 

Lisäksi: nahkaharja 

Vinkki:
Suuren koon vuoksi ulkopinnan huoltoa helpottaa, kun sen tekee silityslaudalla niin, että laudan pää tulee laukun sisään. Laudalla laukkua on helppo käännellä ja se pysyy napakasti paikoillaan.

Tee näin:

1. Harjaa laukusta irtolika nahkaharjalla. Erityisesti saumakohdat on hyvä käydä perusteellisesti läpi harjalla. Laske haaleaa vettä tilavaan astiaan tai lavuaarin pohjalle. Saippuoinnin voi tehdä saippuan mukana tulevalla vaahtomuovisienellä tai luonnonsienellä. Kastele sieni ja puristele siitä suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Annostele saippuaa sienelle pieni määrä niin, että se lähtee kevyesti vaahtoamaan puristettaessa. 

Laukku kannattaa puhdistaa osio kerrallaan: Pyyhi ensin osio saippuoidulla sienellä, jonka jälkeen huuhtele sieni ja pyyhi saippua pois pelkällä vedellä. Myös sienen toista päätä voi käyttää saippuan pyyhkimiseen, jolloin sientä ei tarvitse huuhdella niin usein. Saumat kannattaa pyyhkiä niiden suuntaisesti, sillä puhdistaessa lika usein pakkautuu saumoihin. Huuhtele sieni osioiden välissä. Painetta ei puhdistuksessa tulisi juurikaan käyttää, vaan tarpeen tullen erityisen likaiset osiot kannattaa saippuoida kahteen kertaan.

Puhdistuksen jälkeen laukun annetaan kuivua, kunnes nahka on täysin kuivunut – yleensä noin 15–30 minuuttia on riittävä aika.

Ensimmäisessä kuvassa: Kaikkien laukkujen ylläpitoon kaksi todella hyvää välinettä – tarpeeksi pehmeä nahkaharja (pölyn ja lian harjailuun sekä kiillotukseen) ja luonnonsieni (pesuun sekä hieman kosteana kevyeen puhdistukseen). 
Toisessa kuvassa: Huoltoon käytettävää saippuaa voi käyttää myös monille pintanahkakengille – hoitoainetta taas monipuolisesti pintanahkaisille kengille, laukuille, asusteille ja vaatteille.

2. Puhdistuksen jälkeen laukulle levitetään hoitava ja suojaava Saphir Universal Cream -hoitoaine. Levitykseen paras väline on vaahtomuovisienen pala, jolla pääsee hyvin käsiksi myös saumoihin. Myös pehmeää puuvillaliinaa voi käyttää hoitoaineen levitykseen. 

Annostele hoitoainetta esimerkiksi pienelle lautaselle – astiasta hoitoainetta on helpompi annostella sopivasti sienelle. Hoitoaineen annostelussa vähemmän on aina enemmän. Jos laukku on hyvin kuiva voi käsittelyn hoitoaineella toistaa muutaman päivän päästä. Kevyet kerrokset ja perusteellinen imeytymisaika tuovat parhaan lopputuloksen. Levitä hoitoaine osio kerrallaan laukulle kevyin pyörivin liikkein. Kahvoille hoitoainetta kannattaa käyttää erityisen maltillisesti, etteivät ne jää tahmaiseksi. Anna hoitoaineen vaikuttaa 5–10 minuuttia ja harjaa laukku lopuksi kauttaaltaan läpi nahkaharjalla. Hoitoaineen voi antaa vaikuttaa myös yön yli ja harjata laukun vasta seuraavana päivänä. Pidempi imeytymisaika tuo kiiltävämmän lopputuloksen.

HUOM: Ulkopinnan huollon jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Erityisesti kahvojen värin päästävyys kannattaa tarkistaa, jos laukkua kantaa olalla. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, laukun on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä uudelleen tarkistaa, irtoaako laukusta väriä. Ensimmäisinä päivinä huollon jälkeen kannattaa myös välttää vaaleiden vaatteiden käyttämistä laukun kanssa, sillä hankautuminen voi vielä alkuun edistää värin päästämistä. 

3. Ohjeet vuorin puhdistukseen ja puhtaanapitoon löytyy ohje-arkistostamme täältä

Vinkki:
Jos kulumat eivät peittyneet kokonaan yhdellä hoitoainekerroksella, voit levittää niihin paikallisesti hoitoainetta sormella. Sormen lämpö edistää kulumien tasoittumista. Käsittelyä voi tarpeen tullen toistaa, kunnes kuluma alkaa tasoittua – kuitenkin niin, että hoitoaineen antaa aina imeytyä 5–10 minuuttia käsittelyjen välissä ja harjaa pinnan ennen uutta kerrosta. 2–3 kevyttä kerrosta auttaa yleensä peittämään kulumat. Hoitoaineen annostelussa vähemmän on jälleen enemmän.

Ylläpito

Lika jää suojatun nahan pintaan, jolloin se on helppo puhdistaa harjaamalla. Harjaus aktivoi samalla hoitoaineen sisältämiä vahoja uusien näin nahan kiiltoa. Roiskeet voi tarvittaessa pyyhkiä kevyesti kostutetulla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla ja laukun yleisilmettä voi nopeasti kirkastaa levittämällä nahalle hoitoainetta ja harjaamalla sen imeytymisen jälkeen kiiltäväksi. Hoitoainetta kannattaa lisätä myös silloin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta tai siihen alkaa syntyä epätoivottuja kulumia tai naarmuja. 

Vuorin voi käyttöjen välissä puhdistaa vetämällä sen ulos ja harjaamalla sen vaateharjalla. Kent CC2-vaateharja on laukkujen vuorin puhdistukseen sopivan pieni ja puhdistaa pölyn ja irtolian erityisen tehokkaasti harvempien harjastensa ansiosta. Puhdistumista voi tehostaa suihkuttamalla vuorille vettä sumutepullolla ennen harjausta. Vuorin ja taskut voi myös imuroida.

Jos laukussa kantaa paljon likaavia tuotteita, voi vuorin halutessaan suojata Saphir Protector -suojasuihkeella. Suihketta kannattaa laittaa kaksi tasaista kerrosta parhaan suojan saavuttamiseksi ja suoja on hyvä uusia noin kuukauden välein.

Ohjeessa mainitut tuotteet Tori-laukulle

  • Nahan hoitoaine – SaphirNahan hoitoaine – Saphir
  • LuonnonsieniLuonnonsieni

Kuva laukun vuorin pesusta: Ina Nordbäck

Kommentoi