Huolto-ohje:
Nahkasandaalit

Nahkasandaalit huolletaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin nahkakengät. Tärkeintä on muistaa, ettei värillisiä aineita kannata laittaa ihoa vasten tuleviin osioihin. 

Ensimmäisessä kuvassa: Sandaalit ennen huoltoa – Väripinta oli paikoitellen kulunut harmaaksi ja remmien reunoista repsotti nahkakuituja. 

Toisessa kuvassa: Sandaalit huollon jälkeen – Huolto tasoitti kaikki kulumat ja syvensi nahan väriä. Repsottavat nahkakuidut poltettiin sytkärillä. 

Huoltamamme sandaalit ovat noin 9 vuotta vanhat ja niillä on omistajan mukaan kävelty “Tallinnasta Pariisiin ja takaisin”. Sandaalien pohja oli kulunut puhki ja sisäpohjan nahka irronnut etuosasta. Huollon jälkeen sandaalit vietiin vielä suutarille, joka paikkasi pohjat ja vaihtoi sisäpohjan nahan uuteen. Roskiin matkalla olevista sandaaleista tuli kuin uudet ja ne palvelevat varmasti vielä useita vuosia!

Huolto-ohje nahkasandaaleille

TARVITSET:

Puhdistus: Saphir Leather Soap -nahkasaippua (+ luonnonsieni)

Värin tasoitus: Sandaalien värinen Saphir Cream Polish -kenkävoide 

Hoito: Saphir Universal Cream -hoitoaine

Suojaus: Sandaalien värinen Saphir Pâte de Luxe -kovavaha

Lisäksi: vaahtomuovisienen paloja, pehmeä puuvillaliina, sytkäri ja kenkäharja. 

 

Kaikki yllämainitut tuotteet löytyvät näistä tuoteseteistä:

TEE NÄIN:

Huom. Hyvin pehmeästä nahasta (esim. lampaannahasta) sekä kosteudelle herkästä aniliininahasta valmistetut sandaalit kannattaa huoltaa tämän ohjeen mukaan. 

 

1. Puhdistus

Avaa mahdolliset soljet ja harjaa irtolika kenkäharjalla. Nahkasaippuan käyttöön paras työväline on luonnonsieni, mutta myös saippuan mukana tulevaa sientä voi käyttää.  

Laske haaleaa vettä tilavaan astiaan tai lavuaarin pohjalle. Kastele sieni ja puristele suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Annostele saippuaa sienelle sen verran, että sieni lähtee puristettaessa kevyesti vaahtoamaan.    

Puhdistus tehdään osio kerrallaan: Pyyhi osio ensin saippuoidulla sienellä, huuhtele sieni ja pyyhi saippua pois pelkällä vedellä. Sienen toista puolta voi myös käyttää saippuan pyyhkimiseen, jolloin sientä ei tarvitse huuhdella niin usein. Myös nahkaiset sisäpohjat kannattaa puhdistaa nahkasaippualla. Tarvittaessa saippuoinnin voi toistaa, jos sandaalit ovat erityisen likaiset.

Puhdistuksen jälkeen sandaalien annetaan kuivua, kunnes nahka on täysin kuivunut – yleensä noin 15–30 minuuttia on riittävä aika. Sandaalien voi antaa kuivua myös yön yli ja jatkaa huoltoa seuraavana päivänä.

VINKKI:

Tummista sandaaleista remmien reunoilta hapsottavat nahkakuidut voi polttaa sytyttimellä liikuttamalla sytyttimen liekkiä remmin reunaa pitkin. Liekki polttaa ainoastaan pienen pienet nahkakuidut ja tekee reunasta tasaisen.Vaaleista sävyistä nahkakuidut kannattaa polttamisen sijaan leikata saksilla, jottei nahka tummu. 

2. Värin tasoitus

Jos sandaalit eivät ole erityisen kuluneet, voit jättää tämän vaiheen tekemättä. Näihin sandaaleihin laitoimme myös kenkävoiteen, sillä väri oli niin haalistunut. 

Levitä sandaaleille nahan sävyinen Saphir Cream Polish -kenkävoide. Kenkävoidetta kannattaa levittää ainoastaan sellaisiin kohtiin, jotka eivät ole kosketuksessa ihon kanssa, jotteivat sandaalit tahraa jalkoja. Esimerkiksi sisäpohjaan tai remmien reunoihin kenkävoidetta ei kannata laittaa. Levitykseen paras väline on vaahtomuovisienen pala, sillä sienen reunoilla ja kulmilla pääsee hallitusti käsiksi myös ohuempiin remmeihin ja pienempiin yksityiskohtiin. Annostele kenkävoidetta tasaisesti pieni määrä sienelle ja levitä nahalle pyörivin liikkein. Anna kenkävoiteen imeytyä muutama minuutti ja harjaa sandaalit kenkäharjalla.

3. Hoito

Levitä sandaaleille nahkaa ravitseva ja kosteuttava Saphir Universal Cream -hoitoaine. Myös hoitoaineen levitykseen paras väline on vaahtomuovisienen pala, sillä myöten antavalla sienellä pääsee hyvin käsiksi myös ahtaisiin osioihin. Annostele hoitoainetta pieni määrä tasaisesti sienelle, levitä nahalle pyörivin liikkein ja anna imeytyä muutama minuutti. Harjaa lopuksi. 

Hoitoaineen saa, ja kannattaakin, levittää kauttaaltaan sandaalin kaikkiin nahkaosiin – mukaan lukien sisäpohja ja nahkakorkojen sivut –, sillä myös väritön hoitoaine tasaa kevyesti nahan väriä. Anna hoitoaineen imeytyä muutama minuutti ja harjaa sandaalit kenkäharjalla.  

3. Suojaus

Suojaa sandaalit lopuksi kovavahalla. Kovavaha lukitsee ravitsevat aineet ja kenkävoiteen pigmentit nahkaan ja luo nahan pintaan kauniin kiillon. Vahan tuoman suojan ansiosta esimerkiksi tomu ja irtolika on helppo puhdistaa harjaamalla. 

Myös vahaa laitetaan vain sellaisiin osioihin, jotka eivät ole kosketuksessa ihon kanssa. Annostele vahaa pieni määrä etu- ja keskisormen ympäri kiedotulle puuvillaliinalle ja levitä kevyin pyörivin liikkein. Vaha kannattaa levittää hoitoaineen tapaan myös nahkakorkojen sivuihin. Anna kuivua muutama minuutti ja harjaa kiiltäväksi. Valmista!

Ensimmäisessä kuvassa: Sandaalit ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Sandaalit huollon jälkeen. Huollon ja tulevan suutarikäynnin jälkeen sandaalit kelpaavat taas vaikka kesäjuhliin!

Sandaalien hoito jatkossa

Käyttöjen välissä sandaaleja kannattaa harjailla kenkäharjalla. Harjaus paitsi puhdistaa, myös aktivoi samalla vahaa uusien näin nahan kiiltoa. Sisäpohjia voi välillä pyyhkiä kostealla luonnonsienellä. Säännöllisessä käytössä olevat sandaalit kannattaa huoltaa perusteellisesti noin kuukauden välein – tai kun sandaalit tuntuvat kaipaavan erityistä raikastusta. 

Kuvat: Päivi Mäkelä

Ohjeessa mainitut tuotteet

Kommentoi