• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Hoidon ABC villaneuleille

 

Tuuleta ahkerasti

Tuuletus on paras tapa vähentää pesukertojen määrää. Ripusta vaate tuulettumaan mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Aivan kuten tahranpoistossakin – nopeus on valttia. Hajut ja pöly eivät pääse pinttymään kuituihin, jos viet vaatteen saman tien tuulettumaan käytön jälkeen. Vaatteen voi myös ripustaa avoimen ikkunan lähettyville, jos ulosvieminen ei ole mahdollista. Tuuletuksesta tulee äkkiä tapa, johon jää koukkuun!

Höyrytä

Höyrytys on tuuletuksen lisäksi hyvä keino freesata villavaatteita ilman vesipesua. Höyrytys vie hajuja, poistaa bakteereja ja tasoittaa neuleen pintaa.

Suihkuta raikastavalla suihkeella

Aina välillä tuuletuksen tai höyrytyksen jälkeen voit suihkuttaa vaatteen raikastavalla villasuihkeella. The Laundress merkin Cashmere & Wool -sprayn antibakteeriset ominaisuudet neutralisoivat hajuja ja seetripuun tuoksu pitää tuholaiset loitolla. Raikastavan suihkeen voi tehdä myös itse! Tee suihkepulloon 1:1 seos vedestä ja etikasta ja tipauta mukaan lempituoksuasi eteerisenä öljynä tasapainottamaan etikan hajua. Esimerkiksi Frantsilan laventelin tuoksuinen eteerinen öljy toimii loistavasti tähän. Suihkuta vaate aina muutaman kymmenen sentin etäisyydeltä välttyäksesi ylimääräisiltä jäljiltä.

Käytä aluspaitaa

Helposti pestävän aluspaidan käytöllä minimoit iholta irtoavan ihopölyn, rasvan ja hien hajun päätymisen villavaatteeseen.

Suosi viikkaamista säilytyksessä

Tuuletuksen ajan vaate voi roikkua henkarissa, mutta säilytyksessä kannattaa suosia viikkaamista, jotta neulos pysyy muodossaan. Kevyet ja hienojakoiset neuleet voi välillä säilyttää myös henkarissa. Henkarimateriaaliksi kannattaa valita muovia tai hyvin pintakäsiteltyä puuta. Puuhenkarien kanssa on aina se vaara, että tikut tai terävät reunat takertuvat neulokseen. Pesulahenkareita muistuttavia metallihenkareita ei kannata käyttää, sillä ne synnyttävät kuprut olkapäihin hyvin herkästi.

Unohda tarrarulla

Tarrarullien sijaan suosi hellävaraista harjaa pölyn ja irtolian puhdistukseen. Harjaaminen myös vähentää nukkaantumista ja aktivoi villan omia rasvoja hoitamaan itse itseään. Harjaamisella saat myös pidettyä nukan syntymisen kurissa. Tarrarulla sen sijaan vain lisää nukkaantumista, sillä tarrasta irtoava liima voi houkutella materiaalin pintaan entistä enemmän pölyä ja irtonaisia kuituja.

Kampaa säästeliäästi

Nukan poistossa ei kannata olla liian ahkera. Nukanpoistovälineiden käyttö kuluttaa aina neulosta hieman. Tästä syystä esimerkiksi nukkakamman tai -kiven käyttöä kannattaa säännöstellä, jos ei halua neuleensa katoavan kuin tuhka tuuleen!
Tässä kohtaa voi soveltaa mielessään wabi-sabi -estetiikan käsityksia ja nähdä nukka villaneuloksien ominaisuutena – ei vikana.

Pesupussi, kevyt linkous ja tasalämpöinen vesi käsinpesussa

Pesuohjelman valinta on varmasti jo tuttua, mutta sen lisäksi linkous kannattaa säätää minimiin. Kaapista löytyy luultavasti myös villan pesuun tarkoitettu pesuaine, sen rinnalle kannattaa hankkia hyvä pesupussi.

Käsinpesussa on hyvä pitää mielessä nämä viisi asiaa:

1. Liuota pesuaine hyvin veteen.
2. Puristele – älä liota, hankaa, rutista tai väännä.
3. Käytä haaleaa vettä sekä pesuun että huuhteluun. Lämpötilan vaihtelu aiheuttaa kutistumista ja vanumista.
4. Huuhtelun jälkeen kääri vaate froteepyyhkeeseen ja puristele rullaa. Toista tarvittaessa kuivalla pyyhkeellä. Ripusta kuivumaan vasta kun olet saanut puristeltua suurimman osan vedestä pois. Tällä tavoin minimoit vaatteen venymisen kuivumisen aikana.
5. Kuivata ilmavasti tasossa. Älä roikota.

Ylläolevaan listaan on sovellettu Marttojen ohjeita.

Käsin vai koneessa?

Tässä kohtaa kannattaa luottaa aina valmistajan antamiin ohjeisiin.

Villakampa, villakivi vai mikä?

Nukanpoistoon on olemassa useita välineitä ja erilaisia sääntöjä. Perussääntö kuuluu niin, että kampaa käytetään hienojakoisille neuloksille ja kiveä karkeammille neuloksille. Hienojakoisia neuloksia huoltaessa kannattaa pysyttäytyä kammassa, mutta paksummissa ja pörröisissä neuloksissa voi käyttää välineitä vaihdellen sen mukaan, mikä tuntuu materiaalille parhaalta. Sääntöjen sijaan kannattaa aina suosia kokeilua ja tuntumaa. Mohairneuleille on olemassa omanlaisensa harja.

Kuvat: Aya Brace

Kommentoi