Villavaatteiden hoito

Villa on helppohoitoinen materiaali, sillä se hylkii luonnostaan likaa sekä hajuja ja tarvitsee tämän ansiosta pesua vain harvoin. Käytännössä villavaate säilyy siistinä ja raikkaana kuin itsestään ihan vain tuulettamalla, harjaamalla ja ajoittaisella nukanpoistolla.

Nämä samat ohjeet käyvät ihan kaikille villavaatteille sekä villaisille asusteille, oli sitten kyseessä merinovilla, kashmir, mohair tai vaikka alpakanvilla. 

VÄLINEET

1. Harjaa


Vaateharja on ylivoimaisesti tärkein väline villavaatteiden hoidossa. Villavaatteille paras vaateharja on KENT. CP6 Vaateharja
 
Harjaus puhdistaa villan pinnasta kaikenlaisen irtolian sekä silottaa neuleen pintaa ja ehkäisee samalla nukkaantumista. Harjaus lisäksi aktivoi villan omaa rasvaa lanoliinia ja näin myös hoitaa villavaatetta. Harjaamalla voit myös merkittävästi vähentää villavaatteen pesuntarvetta.

Villavaatteen harjaus:


Vaateharjaa voi käyttää aina tarvittaessa villavaatteen nopeaan siistimiseen vaatteen ollessa päällä. Voit tehostaa harjauksen puhdistustehoa sumuttamalla vaatteelle vettä suihkepullolla ennen harjausta. Vesisuihke auttaa irrottamaan myös pinnalliset tahrat ja on erinomainen apu tummien neuleiden siistimisessä.

Jos neule kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, kannattaa se levittää harjauksen ajaksi tyynyn päälle. Harjaa napakasta kahteen suuntaan kunnes pinta on siloittunut. Pidä neuletta paikoillaan toisella kädellä harjauksen aikana.


2. Tuuleta ja käytä aluspaitaa


Villavaate kannattaa tuulettaa jokaisen käyttökerran jälkeen pesuvälin maksimoimiseksi. Vaatteen voi myös ripustaa avonaisen ikkunan lähettyville käytön jälkeen, jos tuuletus ei ole mahdollista.

Kostea ilma on villavaatteen tuuletukseen paras, sillä kosteus turvottaa villakuituja, jolloin hajut pääsevät vieläkin paremmin poistumaan vaatteesta. Tuuletukseen kannattaa valita varjoisa paikka, sillä auringonvalo voi kellastuttaa ja haurastuttaa villakuituja.

Villavaatteen voi ripustaa henkarille tuuletuksen ajaksi, mutta varsinkin painavammat neuleet kannattaa viikata pian tuuletuksen jälkeen, jottei vaate veny.

Myös aluspaidan käyttö on toinen erinomainen tapa pidentää villavaatteen pesuväliä. Aluspaita suojaa vaatetta hieltä sekä iholta irtoavalta rasvalta ja sen voi tarpeen tullen pestä vaikka jokaisen käyttökerran jälkeen.


3. Poista nukka nukkaleikkurilla


Laadukas nukkaleikkuri on hellävaraisin väline nukanpoistoon neuleista ja villavaatteista. Leikkuri leikkaa nukan hellävaraisesti neuloksen pinnasta kuluttamatta materiaalia. Nukkakampaa emme villalle ja neuleille suosittele, sillä nukkakampa kuluttaa herkästi materiaalia ja voi jopa lisätä nukkaantumista lankojen pinnan rikkoontuessa.

Näin käytät nukkaleikkuria:


1. Tarkista ensin, ettei neuloksessa ole langannousuja, ettei leikkuri leikkaa lankoja poikki. Langannousut voi painaa materiaalin kääntöpuolelle esimerkiksi parsinneulalla tai ompeluneulan tylpällä päällä.

2. Levitä neule käsittelyn ajaksi tyynyn päälle. Pehmeä alusta auttaa pitämään materiaalin paremmin paikoillaan.

3. Pidä vaatetta paikoillaan toisella kädellä ja liikuttele leikkuria materiaalin pinnalla. Älä paina leikkuria voimakkaasti materiaalia vasten. Käsittele rib-neuleet neuloksen suuntaisesti pystysuunnassa (ei vaakavetoja neuloksen poikki). Käsittele saumat varoen.

Huom. Älä käytä nukkaleikkuria pörröneuleille, kuten mohair- tai alpakkaneuleille. Pörröisille neuleille toimii parhaiten napakka harjaus vaateharjalla.


4. Anna villavaatteelle lepopäiviä


Villavaatteille on hyvä antaa lepopäiviä, jotta neulos ehtii palautua muotoonsa käytön aikaisesta rasituksesta.

VÄLINEET

Villavaatteet kannattaa säilyttää viikattuna venymisen välttämiseksi.

Jos villavaate on menossa säilytykseen pidemmäksi aikaa, on se tärkeä puhdistaa hyvin, jotteivat tahrat ja hajut pinty siihen säilytyksen aikana. Lika myös kuluttaa villan kuituja.

Puhtaus on erityisen tärkeää myös siksi, että lika houkuttelee herkemmin tekstiilituholaisia. Tekstiilituholaiset rakastavat villaa ja likainen villa on niille erityisen herkullinen löytö.

Vaatteen puhtauden lisäksi on tärkeää, että säilytyspaikka on puhdas ja kuiva sekä suojassa auringonvalolta. Esimerkiksi kellari- ja ullakkotiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella ja aiheuttaa villavaatteeseen hajuja ja jopa yllättäviä tahroja ja värimuutoksia.

Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa villavaatteet säilyttää ilmatiiviissä muovisissa laatikoissa tai isoissa minicrip-tyylisissä pakastuspusseissa. Ilmatiiviisti säilyttäessä on erityisen tärkeää, että vaate on puhdas ja kuiva, ettei se homehdu.

Vinkki: Säilytyspaikkaan voi halutessaan laittaa pussillisen kuivattua laventelia tai punaseetripaloja tuomaan raikasta tuoksua.

VÄLINEET

Ohjeet villavaatteiden pesuun löydät täältä.