Erilaisten nahkatyyppien erottaminen toisistaan voi auttaa tekemään itselleen sopivia ostopäätöksiä, sekä auttaa myös pitämään parempaa huolta erilaisista nahkatuotteista.

Tässä osiossa kerromme, minkälaisia ominaisuuksia erilaisilla nahoilla on ja mitä on hyvä ottaa huomioon niitä huollettaessa.

Tyypillisimmät pintanahat

Tyypillisimmät pintanahat voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan:

 • Semianiliininahat
 • Peitevärjätyt nahat
 • Lakatut nahat

Nämä nahkatyypit voivat olla hyvinkin erinäköisiä ja -tuntuisia, mutta tästä huolimatta niiden hoitoon voi käyttää samoja aineita ja välineitä. 

Tyypillisimmät pintanahat – Semianiliininahka

Semianiliininahka on läpivärjätty ja vain kevyesti pintakäsitelty. Tämän ansiosta nahka on luonnollisen oloinen ja se patinoituu kauniisti hyvällä hoidolla. Nahan narvi, eli karvatuppikuviointi, ja luonnollinen pinnan vaihtelevuus ovat edelleen selvästi näkyvillä ja nahka tuntuu melko luonnolliselta. Tyypillisesti semianiliininahan pinnassa on kevyt kiilto.

Semianiliininahka on herkkä kosteudelle, jonka vuoksi säännöllinen suojaus on aina tärkeää. Suojaamaton semianiliininahka imee kosteuden vähitellen ja pintaan syntyy hetkellisesti tumma läiskä. Läpimäräksi kastunut semianiliinahka voi tummua pysyvästi. Semianiliininahka saattaa naarmuuntua melko helposti, mutta naarmut ovat yleensä hyvin huollettavissa. Iholta irtoava rasva ja käytössä tullut lika tummentavat semianiliininahkaa, auringonvalo puolestaan vaalentaa. Tummentumia vaaleissa sävyissä voi olla vaikea tasoittaa. Tästä syystä erityisesti vaaleat sävyt kannattaa suojata säännöllisesti, mikäli tuotteen halutaan säilyvän mahdollisimman tasasävyisenä. Musta ja tummat sävyt voivat säilyä hyvällä hoidolla lähes muuttumattomina. 

Huollossa huomioitavaa

Semianiliininahka saattaa tummua muutaman asteen huoltoaineiden vaikutuksesta, mutta se on normaalia. Tästä syystä erityisesti vaaleita semianiliininahkoja huollettaessa olisi tärkeää käyttää maltillisesti huoltoaineita ja levittää huoltoaineet tasaisesti työvälineelle ennen nahalle levitystä. Puhdistus- ja hoitoaineiden levitykseen kannattaa aina käyttää sientä. Huoltaessa on myös hyvä suosia nopeita levitysliikkeitä sekä käydä käsiteltävä pinta järjestelmällisesti kappale kerrallaan läpi mahdollisimman tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.  Huoltoaineet on aina hyvä testata ensin huomaamattomaan kohtaan ennen suurille pinnoille siirtymistä nähdäksesi, kuinka nahka reagoi aineisiin. Jos väri tuntuu tummuvan voimakkaasti, voit tiedustella meiltä lisäohjeita sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com.

Tyypillisimmät pintanahat – Peitevärjätty nahka

Peitevärjätty nahka on nimensä mukaan värjätty peittävällä värillä, mikä tekee nahan pinnasta hyvin tasaisen. Peitevärjätty nahka ei patinoidu, kuten semianiliininahka. Paksusti peitevärjätyistä nahoista luonnollinen narvi, eli karvatuppikuviointi, ei enää erotu. Ohuesti peitevärjätyistä nahoista narvikuvioinnin voi vielä erottaa.

Peitevärjättyjen nahkojen pintaan luodaan usein erilaisia kuviointeja. Esimerkiksi niin sanottu Scotch Grain (Pebble grain) -kuviointi on hyvin yleinen, sillä se tekee nahan pinnasta myös armollisemman lialle ja tahroille. Toinen yleinen pintakuviointi saavutetaan nahan rummutuksella (kuvan laukku). Rummutus tekee nahasta myös pehmeää. Erilaisia kuviointeja voidaan valmistaa rajattomasti esimerkiksi krokotiilinnahkaa muistuttavasta kohokuvioinnista kukkakuviointiin. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä.

Huollossa huomioitavaa

Peitevärjättyä nahkaa huoltaessa olisi aina tärkeää testata, ettei käytettävä huoltoaine vie nahan väriä. Väriä voi irrota jonkin verran puhdistuksessa ja hoitoaineita levittäessä, mutta huomaat kyllä jos väriä irtoaa selvästi liikaa ja nahan pintaan syntyy kuluma. Tämä on hyvin harvinaista, mutta mahdollista jos nahka on päässyt esimerkiksi kuivumaan. Jos näin käy, voit tiedustella meiltä lisäohjeita sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com
Vaaleat peitevärjätyt nahat voivat vaatia hellää hankausta puhdistuakseen. Hankauksen kanssa on kuitenkin tärkeää olla maltillinen, ettei nahan pintaan synny kulumaa.

Tyypillisimmät pintanahat – Lakattu pintanahka

Lakatun pintanahan tasainen ja kiiltävä pinta luodaan useilla kerroksilla sidosaineita sisältäviä pigmenttikerroksia. Lopuksi pinta viimeistellään lakalla. Lakattu pintanahka ei ole sama kuin kiiltonahka. Kiiltonahan huoltoon on olemassa omat aineet.

Paksun pintakäsittelyn vuoksi lakattu pintanahka on taipuvainen halkeilulle ja syville taitoksille. Toisaalta lakattu pintanahka on myös hyvin huoleton nahkalaatu, sillä se hylkii kosteutta ja likaa. Lakattuun pintanahkaan tehdään usein painokuviointeja, kuten kuvan laukussa. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä.

Lakatusta pintanahasta valmistettujen kenkien hankintaa suunnitellessa on kannattaa olla tarkka istuvuuden kanssa. Kengän olisi hyvä myötäillä jalkaa napakasti, jotta nahka rypistyisi käytössä mahdollisimman vähän. Väljä ja huonosti istuva kenkä halkeaa ennen pitkää jyrkistä taitoskohdista. 

Esimerkiksi Church`s ja Dr. Martens suosivat lakattua pintanahkaa kengissään. 

Huollossa huomioitavaa

Tärkeintä lakatun pintanahan hoidossa on säännöllinen käsittely hoitoaineella ja vahalla, jotka suojaavat pintaa kuivumiselta ja pitävät sen joustavana. Lakatut pintanahat imevät vain hyvin pienen määrän huoltoaineita, joten aineiden käytössä on syytä olla erityisen maltillinen. Pinta on myös hyvä harjata huollon lopuksi huolellisesti, etteivät pintaan jäävät aineet tahraa vaatteita.

Huoltoaineet ja -välineet tyypillisimmille pintanahoille

Jalkineille

 1. Puhdistus: Saphir Leather Soap
 2. Hoito: Nahanhoitoaine 1931 – FAMACO (+ Kenkävoide 1931 – FAMACO)
 3. Suojaus: Kenkävaha 1931 – FAMACO

Lisäksi tarvitset: kenkäharja, sienen pala ja puuvillaliina

Laukuille, asusteille ja vaatteille

 1. Puhdistus: Saphir Cleaning Lotion
 2. Hoito ja kevyt suojaus: Nahanhoitoaine 1931 – FAMACO
 3. Lisäsuojaus: Suojasuihke kengille ja laukuille – FAMACO
Lisäksi tarvitset: nahkaharja, sienen pala, puuvillaliina

Nappa- ja aniliininahat

Nappa- ja aniliininahkoja huolletaan pääpiirteittäin samalla tavalla. Oikeilla aineilla ja välineillä huolto on helppoa ja vaivatonta. Hoitoon tulisi käyttää vain erityisen kevyitä ja hellävaraisia puhdistus- ja hoitoaineita.

Nappanahka

Nappanahka on yleisnimitys kaikenlaisille hyvin pehmoisille, sileille ja ohkaisille nahoille. Alunperin nappanahka on viitannut hansikas- ja vaatenahkoihin, mutta nykyään nappanahasta valmistetaan myös jalkineita, laukkuja ja muita asusteita. Nappanahan tuntuman hahmottaessa usein auttaakin, kun kuvittelee mieleensä pehmeät nahkahansikkaat. Nimi nappa viittaa Napa-nimiseen kaupunkiin Kaliforniassa Yhdysvalloissa, missä saksalaissyntyinen Emanuel Manasse kehitti tämän pehmeän nahkatyypin valmistustekniikan 1800-luvun loppupuolella. Lampaannahka on tyypillisin nappanahka, mutta nappanahkaa valmistetaan myös esimerkiksi vasikan-, vuohen- ja poronnahoista. 

Huollossa huomioitavaa

Sopimattomat huoltoaineet voivat tehdä nappanahan tahmaiseksi. Tästä syystä nappanahkojen huoltoon tulisi aina käyttää vain niille tarkoitettuja aineita. 

Aniliininahka

Aniliininahka on viimeistellyistä nahkatyypeistä luonnollisin. Nahan pintaan on läpivärjäyksen jälkeen lisätty vain hyvin ohut pintakäsittely, joka jättää nahan vivahteikkaaksi ja luonnollisen oloiseksi. Aniliininahkaa valmistetaan muun muassa hienoimmista vasikan-, lampaan- ja vuohenahoista. Koska aniliininahkaa ei valmistusvaiheessa lainkaan hiota tai käsitellä peittävillä väreillä, tulee valmistukseen käytetyn nahan olla erityisen virheetöntä. Tämän vuoksi aniliininahka on muihin nahkoihin verrattuna yleensä kalliimpaa ja myös melko harvinainen nahkatyyppi. 

Suojaamattomana aniliininahka on kosteudelle ja lialle hyvin herkkä ja sen ominaisuuksiin kuuluu voimakas patinoituminen. Esimerkiksi iholta irtoava rasva ja käytössä tullut lika tummentavat aniliininahkaa, auringonvalo puolestaa vaalentaa. Aniliininahan säännöllinen suojaus onkin erityisen tärkeää, jos tavoitteena on säilyttää nahka mahdollisimman siistinä ja tasavärisenä. Herkkyyden vuoksi aniiliininahkaa käytetään jalkineisiin melko harvoin. 

Aniliini- ja semianiliininahka

Aniliini- ja semianiliininahan erottaminen voi joskus olla haasteellista. Eron näkee parhaiten yleensä siitä, että aniliininahka on pinnaltaan mattamainen ja huokoinen, semianiliininahka taas kiiltävä ja tiiviin oloinen. Huokoisuudesta johtuen aniliininahka imee pintaan tulleen kosteuden välittömästi, kun taas semianiliininahka imee kosteuden vähitellen. Lisäksi aniliininahkaan syntyy raaputtaessa herkästi vaaleita rantuja, kun taas semianiliininahkaan niitä ei juurikaan synny. Epävarmoissa tilanteissa voit aina kysyä meiltä apua nahan tunnistamiseen liittyen sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com – liitäthän mukaan kuvia huollettavasta tuotteestasi.

Huollossa huomioitavaa

Aniliininahkoja huoltaessa on aina erityisen tärkeä testata käytettävät aineet huomaamattomaan kohtaan. Näin näet, kuinka nahka reagoi aineeseen ja vältät ikävät yllätykset. Sopimattomat huoltoaineet tekevät aniliininahasta laikukkaan. Tästä syystä aniliininahkojen huoltoon tulisi aina käyttää vain niille tarkoitettuja aineita. 

Vaaleiden aniliininahkojen perusteellinen puhdistus on hyvin haasteellista, joten se on yleensä varminta ulkoistaa ammattilaiselle. Kevyemmän, ennaltaehkäisevän ja ylläpitävän huollon voi yleensä tehdä kotona. Vaaleat aniliininahat tummuvat ensin voimakkaasti huoltoaineiden vaikutuksesta, mutta värin tulisi aina palautua aineiden imeydyttyä. Tästä syystä huoltoaineiden testaus ensin huomaamattomalle alueelle olisi aina erityisen tärkeää. Jos väri ei palaudu, voit tiedustella lisäohjeita meiltä. Vaaleita aniliininahkoja huollettaessa kannattaa käyttää erityisen maltillisesti huoltoaineita ja painetta levityksessä sekä suosia nopeita liikkeitä. Liika paine ja kosteus voivat tehdä nahan pinnasta epätasaisen. Vaaleiden aniliininahkojen puhdistukseen ja hoitoaineiden levitykseen sieni on aina paras työväline. Sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa huollettavaan pintaan kohdistuvaa painetta.

 

Huoltoaineet ja -välineet nappa- ja aniliininahoille

Jalkineille

 1. Puhdistus: Puhdistusvaahto nahalle – FAMACO
 2. Hoito: Nahanhoitogeeli 1931 – FAMACO 
 3. Suojaus: Suojasuihke kengille ja laukuille – FAMACO

Lisäksi tarvitset: nahkaharja, sienen pala ja puuvillaliina

Lisävinkki: Nappanahkaisiin jalkineisiin voi halutessaan laittaa kärki-ja kantaosiin FAMACO 1931 – kenkävahaa  tuomaan lisäkiiltoa.

Laukuille, asusteille ja vaatteille

 1. Puhdistus: Puhdistusvaahto nahalle – FAMACO
 2. Hoito: Nahanhoitogeeli 1931 – FAMACO 
 3. Suojaus: Suojasuihke kengille ja laukuille – FAMACO

Lisäksi tarvitset: nahkaharja, sienen pala ja puuvillaliina

Kuvat: Timo Anttonen, Arkivé Atelier, Kirsikka Simberg, Aya Brace, Mia Frilander, Luxurypursesale.com

Kommentoi