Uimapukujen pesu- ja hoito-ohjeet

Uimapuvut ovat kesän tärkeimpiä huollettavia. Talviuinnin, uimahallien ja aurinkolomien vuoksi uimavaatteet ovat monilla meistä ahkerassa käytössä ympäri vuoden.

Uimapuvut, uimahousut ja bikinit vaativat omanlaistaan pesua ja hoitoa.

Lue Arkivé Atelierin opas uimavaatteiden hoitoon. Uimapukujen hoito-ohjeen avulla saat uimavaatteesi pitämään muotonsa ja värinsä – ja kestämään käytössä pidempään.

 


Kun olet ostamassa uimapukua tai pakkaat kassia uimareissulle, pohdi hetki uimavaatteen sopivuutta käyttötarkoitukseen.

Missä käytät uima-asua?


Jos aiot pulahtaa luonnonvesiin, kannattaa välttää arkoja värejä. Luonnonvedet saattavat värjätä vaalean uimapuvun tai bikinit erityisesti pitkäaikaisessa käytössä.

Uima-altaiden kloorivesi ja kuuma aurinko puolestaan haalistavat tummia ja intensiivisiä värejä.

Jos käytät uima-asua paljon saunoessa, se altistuu jatkuvalle hielle ja kuumuudelle. Tämä on hyvä huomioida uimapuvun valmistusmateriaalissa: Saunoessa ja kuumassa poreammeessa kannattaa suosia vähemmän elastaania sisältäviä materiaaleja, sillä elastaani ei tykkää kuumasta. Runsaasti elastaania sisältävä uima-asu saattaa lämmön vaikutuksesta menettää muotonsa ja napakkuutensa.

Materiaalista riippumatta uima-asun käyttöikää voi lisätä huuhtelemalla sitä välittömästi käytön jälkeen runsaalla puhtaalla vedellä. Älä kuitenkaan käytä kuumaa vettä.


Mistä materiaalista uimapuku on valmistettu?


Synteettiset tekokuidut kuten polyamidi ja polyesteri ovat uima-asuille tyypillisiä valmistusmateriaaleja. Kierrätyspolyamidit kuten ECONYL® ja REPREVE® sekä kierrätyspolyesteri kuten SEAQUAL® YARN ovat tänä päivänä suosittuja vaihtoehtoja.

Polyamidit kestävät hyvin mekaanista käyttöä; vetoa, hankausta ja venytystä. Ahkera uimari valitsee käyttöönsä uimapuvun, jota kestää pukea ja riisua arkiaamun kiireessäkin.

Polyesterit kestävät valoaltistusta hieman polyamidia paremmin, joten polyesteristä valmistettu uimapuku sopii hyvin lomamatkalle tropiikkiin.

Uimavaatteet sisältävät yleensä myös elastaania (Lycra, Spandex), joka tekee vaatteesta joustavan ja muotoilevan.

Uimapuvun huolellinen huuhteleminen viileällä vedellä käytön jälkeen on paras tapa lisätä sen käyttöikää. Huuhtelu poistaa meriveden suolan, klooriveden kemikaalit sekä muun vedestä tulleen lian säästäen materiaalia kulumiselta ja ehkäisten lian pinttymistä.

Puristele uima-asu huuhtelun jälkeen kevyesti – älä väännä tai rutista, jottei materiaali veny. Kuivata uima-asut varjoisassa paikassa välttääksesi värien haalistumista. Suosittelemme ripustamaan uima-asut leveimmästä kohdasta tai kuivaamaan tasossa – älä ripusta uimapukua olkaimista, etteivät ne veny.

Älä laita märkää tai edes vähän kosteaa uimapukua kaappiin, alusvaatelaatikkoon tai pyykkikoriin.

VÄLINEET


Uimapuku on toisinaan hyvä pestä, jotta esimerkiksi hiki, ihon rasva tai aurinkorasva eivät pinty materiaaliin. Voit pestä uimapuvun pesupussissa pesukoneessa tai käsin. Noudata aina valmistajan suositusta. Osa valmistajista suosittelee uimapuvuille vain käsinpesua.

Mahdolliset toppaukset, vyöt, nyörit ja muut irtoavat osat on hyvä irroittaa pesun ajaksi.

Jos peset uimapuvun koneessa muista nämä asiat:


• Pese käsinpesuohjelmalla. Tarkista, että pesulämpötila on 30 ja linkous minimissä.

• Käytä pesupussia. GUPPYFRIEND -pesupussi suojaa uimapukua tehokkaasti.

• Älä pese samassa koneessa raskaita vaatteita tai vaatteita, joissa on teräviä yksityiskohtia, kuten vetoketjuja tai nappeja.

• Älä koskaan rumpukuivaa uima-asuja

Erinomainen pyykinpesuaine uimavaatteille on Arkivén suursuosikki Sodasanin Urheilu- ja kuorivaatteiden pyykinpesuaine. Raikkaan sitruksinen aktiivivaatteiden pyykkiaine on biohajoava. Nestemäistä pesuainetta tarvitaan uima-asujen pesuun vain pieni määrä.

Jos uimapukuun on tullut tahroja, niitä voi kokeilla poistaa luonnollisella ja vegaanisella tahrastickillä. Tahrastick toimii usein myös aurinkorasvatahroille. Pinttyneemmät tahrat voi liottaa tahrasuolaliuoksessa.