Birkenstock-
sandaalien huolto

Birkenstock-sandaalien sisäpohjat menevät käytössä helposti epäsiistin näköiseksi, mutta niiden puhdistus on jopa naurettavan helppoa.

Klassisten Birkenstock-sandaalien sisäpohja on vuorattu vaalealla mokalla ja jalkapeti on muotoiltu korkki-lateksimassasta, jonka molemmin puolin on kerros juuttia. Sandaalien ulkopohja on EVA:a eli etyleeni-vinyyliasetaattia. Päällisremmejä valmistetaan useista erilaisista nahoista – mukaan lukien tekonahasta, kuten ohjeemme esimerkkipari. Tyypillisin ongelma Birkenstock-sandaaleissa on se, että sisäpohjat likaantuvat ja tummuvat. Tummuminen kuuluu malliin, mutta puhdistus silloin tällöin raikastaa sandaaleja ja niiden yleisilmettä.

Sisäpohjien puhdistus

Tarvitset:

Mokkakumi + kenkäharja (kumpikin väri harjasta käy)

Tarvittaessa lisäksi mokalle sopiva puhdistusaine

 • Mokkakumi – FAMACOMokkakumi – FAMACO

Puhdistusaine mokkakengille – FAMACOTee näin:

1. Avaa soljet ja harjaa kengistä ensin irtolika kauttaaltaan kenkäharjalla. Erityisesti solkien ympärille kertyy yleensä paljon pölyä ja likaa.

2. Sisäpohjat kumitetaan kauttaaltaan mokkakumilla, joka on the tuote likaisten Birkenstock-pohjien puhdistukseen. Kumituksessa saa käyttää reippaasti painetta, sillä liian hellä kumitus ei riitä puhdistamaan nahkaa. Kumituksessa syntynyt kumihöttö harjataan välillä pois kenkäharjalla ja jatketaan kunnes koko pohja on käyty läpi. Lopuksi mokka- ja kumihöttö harjataan perusteellisesti pois kenkäharjalla. Jo pinnan puhdistus tekee paljon, mutta halutessasi voit jatkaa puhdistusta syväpuhdistamalla sisäpohjat FAMACOn mokalle tarkoitetulla puhdistusaineella.

Puhdistusaineen käyttö:

Sekoita yksi korkillinen puhdistusainetta puoleen desiin vettä. Saippuoi pohjat perusteellisesti pakkauksen mukana tulevalla pienellä harjalla. Saippuoinnin jälkeen huuhtele harja ja harjaile pohjaa märällä harjalla. Harja saa olla reippaasti märkä, jotta saippuavesi saadaan puhdistettua pois. Pyyhi välillä saippuavesi pois pyyhkeellä ja toista vedellä harjausta, kunnes pohja ei enää vaahtoa. Pesun jälkeen enimmät vedet taputellaan pyyhkeeseen ja jätetään kengät kuivumaan tasaiseen huoneen lämpötilaan pois lämmönlähteiden, kuten patterien lähettyviltä. Sisäpohja tummuu hieman takaisin pesun jälkeen ja voi tuntua aluksi karkealta. Edestakainen harjaus kenkäharjalla auttaa pehmittämään nahkaa ja viimeistään käytössä karheus häviää.

Sisäpohjien ylläpito

Käyttöjen välissä myös sisäpohjista kannattaa harjata mahdollinen irtolika kenkäharjalla. Jos sisäpohja on kostunut paljon esimerkiksi hiestä, voi siihen ripotella ruokasoodaa. Ruokasooda imee kosteuden ja auttaa myös neutralisoimaan hajuja. Soodan voi jättää vaikuttamaan esimerkiksi yön yli ja harjata sen pois aamulla kenkäharjalla.

Birkenstockien sisäpohjat ennen ja jälkeen mokkakumilla kumittamisen.
Jos pohjat kaipaavat syväpuhdistusta, operaatiota voi jatkaa pesemällä ne mokalle tarkoitetulla puhdistusaineella. vaadi. 

Remmien huolto

Pintanahkaiset remmit

1. Puhdistus: Saphir Leather Soap -nahkasaippua

2. Tarvittaessa värin tasoitus: Saphir Cream Polish -kenkävoide sandaalien sävyssä

3. Hoito: Saphir Universal Cream -hoitoaine

4. Suojaus: Saphir Pâte de Luxe -kenkävaha sandaalien sävyssä

Vinkki: Jos haluat oikasta, voit käyttää pelkkää Saphir Cream Polish -kenkävoidetta hoitoaineen ja kenkävahan sijaan. Saphir Cream Polish on monitoimituote, joka hoitaa, uusii väriä ja suojaa kevyesti. Suoja ei ole yhtä vahva kuin kenkävahassa, mutta voi riittää jos kengät eivät altistu paljon lialle ja kosteudelle.

Mokka- ja nupukkinahkaiset remmit

1. Tahroille: Mokkakivi

2. Puhdistus: Saphir Omni’Nettoyant -puhdistusaine

3. Suojaus: Saphir Super Invulner tai Saphir Protector (vesipohjainen vaihtoehto, jota voi käyttää myös sisätiloissa)

Vinkki: Jos remmit eivät ole erityisen likaiset, voi ne puhdistaa kevyesti suihkuttamalla niille sumutepullolla vettä ja harjaamalla kenkäharjalla.

Pro Tip

Korkki-lateksimassasta valmistettua välipohjaa voi huoltaa Birkenstockin omalla Cork-life -liimalla, kun reuna alkaa tuntua kuivalta ja halkeilevalta. Liima sitoo reunan kiinni, jotta kosteus ja lika eivät pääse pohjan sisään.

Rasvanahkaiset remmit

1. Puhdistus: Saphir Leather Soap -nahkasaippua

2. Hoito ja suojaus: Saphir Dubbin Conditioner (tulossa pian myös Arkivén verkkokauppaan) 

Vinkki: Naarmuja ja kolhuja voi tasoittaa hieromalla niitä sormella. Nahan rasvat ja vahat lähtevät hieroessa liikkelle tasoittaen pintaan tullen jäljen. 

Kiiltonahkaiset remmit

1. Puhdistus: kostea vaahtomuovisieni, luonnonsieni tai pehmeä puuvillaliina

2. Hoito ja suojaus: Saphir Vernish Rife (mustille mustan värisenä, muille värittömänä)

Vinkki: Vaaleita rantuja voi kokeilla puhdistaa pyyhekumilla. Kulumille voi sivellä saman sävyistä kynsilakkaa.

Tekonahkaiset remmit

Birkenstockilla on oma Birko-Flor tekonahka, joka on valmistettu PVC:stä eli polyvinyylikloridista. Birko-Florista valmistetut remmit voi puhdistaa kostealla pehmeällä puuvillaliinalla, vaahtomuovisienellä tai luonnonsienellä. Tarvittaessa, jos remmit ovat erityisen likaiset, voi ne puhdistaa Saphir Cleaner Shampoolla. Birkenstock ei suosittele Birko-Florin hoitoon tai suojaukseen erillistä ainetta.

Kesäpäivän vinkki: huoltotuotteet koriin ja pihalle, puistoon tai rannalle huoltamaan. Varsinkin sandaalien sisäpohjia kumittaessa, höttöä irtoaa niin paljon, että homma on mieluisinta tehdä ulkona.

Ohjeessa mainitut tuotteet eri Birkenstockeille

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Joanna

  Cork life -liimaa ei ainakaan linkin kaupasta enää saa, mahtaakohan olla saatavissa mistään Suomessa? 🙂

  1. Arkivé Atelier

   Hei Joanna,

   Suurimmat pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Valitettavasti emme ole samaa tuotetta muualta Suomesta löytäneet 🙁 Mutta kannattaa toki linkin verkkokaupasta kysyä, josko heille olisi tulossa täydennystä 🙂
   Terkuin,
   Maria / Arkivé Atelier

Kommentoi