Barbour-takin huolto

Barbourin vahakangastakki on ympärivuotinen klassikko, joka vain paranee käytössä. Vuosia – tai jopa vuosikymmeniä – vanhat patinoituneet Barbourin vahakangastakit ovat kuin muistokirjoja menneistä vuosista.

Ensimmäinen kuva: Irtolian voi puhdistaa vahakankaan pinnasta vaateharjalla. Harjaukseen kannattaa valita pehmeä harja, jottei kankaan pintaan jää naarmuja harjauksesta. Valikoimastamme vahakankaiden harjaukseen sopivat Kent CC2 ja CP6 -vaateharjat. Harjatessa irtomattoman lian voi puhdistaa kostealla pyyhkimällä. Esimerkiksi luonnonsieni sopii vahakankaan puhdistukseen hyvin. 

Vahakangastakki kannattaa vahata uudelleen noin kerran vuodessa, jos haluaa säilyttää sen vettähylkivänä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka Barbour-takki vahataan luonnonmukaisella Otter Wax -kangasvahalla. Otter Wax -kangasvahan voi laittaa vanhan vahan päälle vaikka takki olisi aiemmin vahattu toisen valmistajan vahalla. Barbour-takin vahaukseen voi käyttää joko lämpöaktivoitavaa Otter Wax -kangasvahaa tai Otter Wax -kangasvahapalaa. Lämpöaktivoitava kangasvaha tuo kerralla tuhdimman kerroksen, mutta on palavahaa suuritöisempi käyttää. Palavaha taas on nopea- ja helppokäyttöinen ja sillä voi tehdä joko kevyen tai paksumman käsittelyn riippuen kuinka monta kerrosta vahaa laittaa.

Barbour-takin huolto

TARVITSET:

Puhdistus: Pehmeä vaateharja (Kent CC2 tai CP6) + luonnonsieni tai vaahtomuovisieni

Vahaus: Lämpöaktivoitava Otter Wax -kangasvaha tai suuri Otter Wax -kangasvahapala + puhdas ja kuiva vaahtomuovisieni tai maalipensseli

Lisäksi: Kuumailmapuhallin tai hiustenkuivaaja ja henkari (+ kattila jos käytät lämpöaktivoitavaa vahaa)

Tarvittaessa: Otter Wax -tahranpuhdistusaine

1. Puhdistus

Takki kannattaa puhdistaa perusteellisesti vaateharjalla harjaamalla sekä kostealla pyyhkimällä ennen vahausta, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen. Pyyhkimiseen paras työväline on luonnonsieni tai vaahtomuovisieni. Jos takissa on tahroja, voi ne puhdistaa Otter Wax -tahranpuhdistusaineella. Takin on tärkeää antaa kuivua perusteellisesti ennen vahausta.

HUOM. Vahakankaasta voi irrota vaateharjaan vahaa. Jos harjaan jää vahaa, voi sen puhdistaa saippuaveteen (esim. marseille-saippua) kastettua froteepyyhettä harjailemalla. Lopuksi harjaa harjaillaan vielä pelkkään veteen kastettuun froteepyyhkeeseen.

2. Vahaus

Vahaus Otter Wax -kangasvahapalalla

Takki levitetään osio kerrallaan silityslaudalle tai pöydälle ja vahataan kappale kerrallaan läpi. Vahan ympärillä oleva paperi kannattaa jättää paikoilleen, jotta siitä saa vahattaessa hyvän otteen. Vahapalaa hangataan materiaalin pinnalla edestakaisin, kunnes pinnassa on ohut, tasainen kerros vahaa. Saumakohtiin pääsee parhaiten käsiksi vahan kulmilla ja reunoilla. Vahapalaa saa painaa materiaaliin reilusti, mutta kuitenkin sen verran maltillisesti, ettei pala lohkea.

Kun takki on kauttaaltaan vahattu, on vuorossa lämmitys ja vahan tasaus. Lämmitykseen tehokkain väline on kuumailmapuhallin, mutta myös tehokas hiustenkuivaaja käy. Puhaltimen lämpötila kannattaa asettaa ensin minimiin ja lisätä lämpöä vasta tarvittaessa lisää. Puhallinta ei tule viedä lähelle materiaalia – noin 15 senttimetrin etäisyys on yleensä hyvä. Vahattua aluetta lämmitetään toisella kädellä kunnes vaha alkaa sulaa ja imeytyä materiaaliin. Toisella kädellä tasoitetaan vaahtomuovisientä tai maalipensseliä työvälineenä käyttäen. Kun koko takki on käsitelty, nostetaan se henkarille tekeytymään.

VINKKI:

Silityslauta on takkien vahaukseen paras työalusta. Takin saa levitettyä laudan päälle tasaisesti kappale kerrallaan.

Vahaus lämpöaktivoitavalla Otter Wax -kangasvahalla

Purkista poistetaan paperinen panta, laitetaan purkki kattilaan ja mitataan kattilaan sen verran vettä, että se yltää noin kahden senttimetrin korkeudelle purkin reunasta. Kattila nostetaan hellalle ja lämmitetään vesi hiljalleen kiehuvaksi. Vahaa lämmitetään niin kauan, että se on juoksevaa. Sulamista voi nopeuttaa painelemalla vahaa pienemmiksi paloiksi veitsellä tai terävällä tikulla. Kattila nostetaan lopuksi pois hellalta, mutta vahapurkki pidetään kuumassa vedessä vahauksen ajan, jottei se jähmety uudelleen. Tarvittaessa vahaa voi lämmittää välillä uudelleen.

Takki levitetään osio kerrallaan silityslaudalle tai pöydälle ja vahataan kappale kerrallaan läpi. Vahattava kohta kannattaa aina ensin esilämmittää kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla ennen vahan levitystä, sillä vaha jähmettyy hyvin nopeasti. Sienelle tai pensselille dipataan maltillinen määrä juoksevaa vahaa ja levitetään vaha käsiteltävälle alueelle. Esilämmityksestä huolimatta vaha saattaa jähmettyä kankaan pintaan, jonka vuoksi puhallin kannattaa koko ajan pitää käden ulottuvilla, jotta vahaa saa uudelleen lämmitettyä. Puhaltimen lämpötila kannattaa asettaa ensin minimiin ja lisätä lämpöä vasta tarvittaessa lisää. Puhallinta ei tule viedä lähelle materiaalia – noin 15 senttimetrin etäisyys on yleensä hyvä. Vahattua aluetta lämmitetään toisella kädellä kunnes vaha alkaa sulaa uudelleen ja imeytyä materiaaliin. Toisella kädellä tasoitetaan vaahtomuovisientä tai maalipensseliä työvälineenä käyttäen, kunnes vaha on levinnyt ja imeytynyt materiaaliin tasaisesti. Kun koko takki on vahattu, nostetaan se henkarille tekeytymään.

3. Viimeistely ja tekeytyminen

Lopuksi takki viimeistellään lämmittämällä se vielä kevyesti kauttaaltaan läpi kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla ja jätetään henkaroituna lepäämään vähintään vuorokauden ajaksi huoneenlämpötilaan, jotta vahat ja öljyt ehtivät tekeytyä ja kiinnittyä kunnolla materiaaliin ennen käyttöä.

Otter Wax -kangasvahoissa on melko voimakas havumainen/ savumainen tuoksu. Vahattu tuote tuoksuu vahalle ensimmäisten viikkojen ajan, mutta tuoksu hälvenee ajan kuluessa.

 

Takin hoito vahauksen jälkeen

Otter Waxilla vahattuun materiaaliin tulee herkemmin haaleita vaharantuja/ patinaa verrattuna parafiinipohjaisilla vahoilla vahattuun materiaaliin. Patinaa voi halutessaan välillä tasoittaa pehmeällä vaateharjalla harjailemalla tai lämmittämällä materiaalia kevyesti kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla.

Irtolian voi aina tarvittaessa puhdistaa pehmeällä vaateharjalla ja harjatessa irtoamattomat tahrat kostealla pyyhkimällä. Takki kannattaa erityisesti vahauksen jälkeen säilyttää erillään muista vaatteista, ettei siitä irtoa niihin vahaa. 

Kuvat: Päivi Mäkelä

Ohjeessa mainitut tuotteet

Kommentoi