Jenna kävi virtuualikahveilla Kaisan ja Ollin vintagepöydän ääressä. Pöytään oli katettu espressopannu ja pukukoodina oli kotiasu deluxe.

Kaisa Härmälä & Olli Kaartinen
Olli on koulutukseltaan vaatturi ja Kaisa vaateompelija. Molemmat rakastavat tyylikästä laiskottelua, kirppiskierroksia ja hyvin leikattuja takkeja.

Jenna: Huomasin, että olitte tehneet pientä kevätuudistusta kotonanne ainakin maalaamalla seinät uudella värillä. Mikä voisi olla kiinnostava tapa uudistaa omaa tyyliään ostamatta mitään uutta tai tosi pienellä budjetilla?

Kaisa & Olli: Helpoin ja hauskin tapa uudistaa omaa tyyliään pienellä budjetilla on ehdottomasti asusteet, esimerkiksi huivit ja hatut. Usealta näitä löytyy jo valmiiksi vaatekaapin pohjalle unohdettuina, mutta jos ei, niin käytettynä voi löytää tosi kauniita ja laadukkaita yksilöitä edullisesti.

Kaisa: Huivien kanssa vain luovuus on rajana – tällä hetkellä inspiroi ajankohtainen pääsiäisnoitasolminta yhdistettynä isoihin aurinkolaseihin. Tämä on myös helppo ja chic look viikonloppujen päiväkävelyjä ajatellen!

J: Olette kyllä esikuviani, mitä tulee hattujen käyttämiseen! Käytetyistä löydöistä puheen ollen – te ostatte suuren osan vaatteistanne, asusteista ja kodintavaroista käytettyinä ja tunnutte olevan erityisen taitavia siinä. Mistä innostuksenne tähän on alunperin alkanut?

O: Faija pakotti kirppareille niin nuorena etten muista ikää! Early bird catches the worm!

K: Olen ollut aikuisiällä aika laiska kirppistelijä, selailin lähinnä Vestiairea silloin tällöin. Kun neljä vuotta sitten aloimme seurustelemaan Ollin kanssa, innostuin käytetyn ostamisesta myös toden teolla. Tästä muodostui meille älyttömän kiva yhteinen harrastus ja viikonloppuihin kuuluu nykyään lähes poikkeuksetta yhteinen kirpparikierros.

Max Maran bleiseri on yksi Kaisan rakkaimmista second hand -löydöistä – siinä on kauniisti tuetut power-olkapäät ja mitä pehmein kamelinkarvapinta.

J: Nykyään kun tarjontaa second handin ja vintagen suhteen on enemmän ja helpommin saatavilla, mihin asioihin olisi hyvä yleisesti kiinnittää huomiota käytettyä ostaessa? Tai mihin asioihin te kiinnitätte huomiota?

K&O: Tarjontaa on ihan älyttömästi ja käytettyjen vaatteiden ostaminen onkin kuin neulaa etsisi heinäsuovasta! Jos haluaa laskea omalle ajalleen hintaa, niin myöskään kovin edullista puuhaa tämä ei ole. Me kiinnitämme huomiota aina ensin vaatteen ulkonäköön. Sen jälkeen syyniin pääsee laatu – sekä materiaali että vaatteen rakenteet ja valmistustavat. Näiden kriteerien tulee täyttyä, jotta ostos on järkevä.

K: Kun potentiaalinen yksilö tulee vastaan, yritän aina miettiä, ostaisinko tätä uutena. Olen tehnyt älyttömästi hutiostoksia kirppareilla, kun joku vaate näyttää siinä kontekstissa kivalta tai hullaannun laadukkaasta materiaalista, mutta itse vaatteen malli ei ole tätä päivää.

J: Tunnistan niin tämän itsessäni! Tuntuu, että itselle käy helposti näin varsinkin ulkomailla, kun ympäristö saa unohtamaan minkälaisia vaatteita kotona oikeasti tuleekaan käytettyä.

Harva haluaa paljastaa omia lempikirppiksiään tai mansikkapaikkojaan, mutta mitä muita vinkkejä voisi olla hyvien, itselle sopivien löytöjen tekemiseen? Oma ongelmani on välillä se, että etsin vain jotain tiettyä ja blokkaan katseeni muilta potentiaalisilta kivoilta löydöiltä tai että menen avoimin mielin kiertelemään ja suuren tarjonnan edessä unohdan, mikäs se oma tyyli olikaan enkä osaa ostaa mitään.

K: Kuulostaa tosi tutulta – painimme ihan samojen ongelmien kanssa! Oma vinkkini on toisto, toisto ja toisto. Täytyy käydä usein ja paljon, mahdollisimman useassa paikassa, jotta mahdollisuudet löytää kivoja asioita kasvavat. Kävin monen vuoden ajan yhdellä kirpparilla lähes viikottain löytämättä mitään, kunnes nyt talvella löysin sieltä ihan täydelliset, priimakuntoiset valkoiset kitten heel -avokkaat hääkengikseni.

O: Mietin aina etukäteen mitä kaikkea haluan ja lähden kirpparilta kotiin vasta kun suurin osa on löydetty.

J: Ah, mitä omistautumista! Mutta aikaa ja kiinnostustahan se juuri vaatii, jos oikeasti haluaa löytää etsimänsä eikä tyytyä sinnepäin-ratkaisuihin. Oletteko muuten sitä mieltä, että on aina parempi vaihtoehto ostaa käytettyä jos puhutaan vaikka vaatteista ja asusteista? Koetteko esimerkiksi, että kaikki vintage on laadukasta ja mistä sen voi tunnistaa?

O: Ei todellakaan ole aina järkevämpää ostaa käytettyä. Jos on varaa ostaa tarpeeksi laadukasta voi ostaa myös uutta, esimerkiksi käsintehtyjä vaatteita. Vaatteista sekä vintagesta että uusista on maallikon erittäin vaikea erottaa laatua – usein edes hintalappu ei takaa sitä.

”Käsillä olevan tilanteen myötä tänä keväänä mielessämme ovat olleet kotiasut, aamutakit ja pyjamat. Olli on myös inspiroitunut ompelemaan itselleen boksereita varastossamme roikkuneista puuvillakankaista. Joudumme kohta ehkä lanseeraamaan kotivaatemalliston!”

J: Koen itse, että laatu koostuu useasta tekijästä: peruspilareista (suunnittelutyö ja aie taustalla, materiaali suhteessa vaatteen malliin, tuotantotavat), joista yritysten tulisi tarjota asiakkaalle ymmärrettävää infoa sekä käyttäjän omasta elämästä ja mieltymyksistä. Valitseeko esimerkiksi herkemmän nahan kengissä, joka vaatii enemmän varovaisuutta ja huolenpitoa säilyäkseen hyvänä vai toisen nahkatyypin, joka on suoraviivaisempi huollon kannalta?

Mitkä asiat mielestänne tekevät laadukkaan vaatteen?

O: Hyvin tehty ja hyvistä materiaaleista valmistettu vaate on laadukas. Noin 99 prosenttia vaatteista sekä uusista että käytetyistä on huonolaatuisia.

K: Tämä on niin tärkeä aihe! Usein ajatellaan, että esimerkiksi lähellä, luonnonmateriaaleista valmistettu vaate olisi automaattisesti laadukas. Monet merkit kuitenkin tinkivät kustannuksista suunnitteluprosessin kohdalla, jolloin tärkeitä työvaiheita jää pois. Esimerkiksi vuorittomat mekot ja hameet saattavat liimaantua ihoon todella rumasti.

J: Se on kyllä totta, että huomioon otettavia asioita on niin paljon sekä valmistajalla suunnitteluvaiheessa että asiakkaalla ostaessa. Kuinka tärkeää teille on vaatteissa ja asusteissa niiden (tai tietyn materiaalin) huollettavuus? Vaikuttaako se esimerkiksi ostopäätöksen tekemisessä, onko vaate tai kenkäpari helppohoitoinen?

K&O: Ehdottomasti vaikuttaa, sillä jokaista hyvää materiaalia voi huoltaa tai mahdollisesti hyödyntää jollain toisella tapaa. Jos vaate on vielä rakennettu hyvin niin sitä on helpompi muokata haluttuun muotoon.

”Kenkiä, vaatteita ja muita asusteita inspiroidumme huoltamaan perusteellisemmin silloin, kun niistä näkee ulospäin että nyt tarvitaan huoltoa – tätä inspiraatiota varten on hyvä olla kotona varattuna kaikki mahdolliset tarvikkeet.”

J: Niinpä, korjausompelupalvelut tulisi aina pitää mielessä myös, jos vaikka täydelliset housut ovat kiinni vain lahkeen liian pitkästä mitasta.

Mitä asioita sitten kuuluu teidän päivittäisiin huoltorutiineihin? Olen nähnyt teidän eteisessä ainakin kenkäharjan!

K&O: Olemme älyttömän laiskoja, joten olemme ratkaisseet asian hankkimalla riittävän määrän vaatteita ja kenkiä – päivähuoltomme onkin riittävän suuri kierto, joka vapauttaa suurimman osan vaatteistamme ja kengistämme lepäämään.

Kenkiä, vaatteita ja muita asusteita inspiroidumme huoltamaan perusteellisemmin silloin, kun niistä näkee ulospäin että nyt tarvitaan huoltoa – tätä inspiraatiota varten on hyvä olla kotona varattuna kaikki mahdolliset tarvikkeet. Välillä saamme myös innostuksen puuskia ja pesemme kaikki mokkakenkämme olohuoneen sohvapöydän ääressä, kun joku hyvä leffa pyörii telkkarissa taustalla.

J: Tämä onkin hyvä pointti kapselivaatekaappien kokeilun aikakaudella! Kun on pieni määrä vaatteita kerrallaan käytössä, ne vaativatkin useammin huolenpitoa tai pesua. Yksi ratkaisu ei siis välttämättä toimi kaikille. Me myös Arkivéssa puhumme usein siitä, kuinka suuremmat huoltotoimenpiteet kannattaa tehdä silloin, kun on oikea fiilis siihen – silloin se on kaikin puolin mielekkäämpää.

Hei kiitos teille tästä minihaastattelusta! Loppuun vielä näin viikonlopun kynnyksellä, mikä on hyvän viikonlopun resepti teille? Tästä toki saa jo vihjeitä Kaisan Instagram-tiliä kurkkaamalla!

K&O: Kiitos itsellesi! Kuten jo aiemmin mainittu, olemme älyttömän laiskoja – hyvän viikonlopun resepti koostuu siis ihan suoraviivaisesta laiskottelusta. Aamuespressot, tunnin-parin päiväkävely, hyvä päivällinen (itse tehty tai tilattu) ja loppuilta sohvannurkassa hyvän leffan tai tositv-sarjan parissa on aika ideaali lauantai tai sunnuntai.

”Kotitossuina meillä on Bowhill & Elliottin pehmoiset peurannahkaiset slipperit. Näissä on mokkapohja, joka on joutunut kestämään kovia kun ollaan molemmat pariin kertaan lähdetty näissä epähuomiossa ovesta ulos yöelämään illanvieton jälkeen.”

Kommentoi