• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Arkivén ystävät: Johan Mikkonen

 

Johan on koulutukseltaan jalkinevalmistaja ja nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pyörittää jo kolmea laadukkaisiin miestenkenkiin erikoistunutta jalkineliikettä. Asiakkailleen Johan tarjoaa kaksi huoltokertaa jokaista myymäänsä kenkäparia kohden ja parhaimmillaan hän huoltaa kymmenet kengät päivässä. Johan on myös yksi helsinkiläisen miestenvaate- ja kenkäliike Caine Clothiersin perustajajäsenistä. Caine Clothiers toimii myös Saphir-nahanhoitotuotteiden maahantuojana.

Johan on myös henkilö, joka on tarkastanut kaikki Arkivén nahanhoitoon liittyvät ohjeet ja tuonut ohjeisiin myös paljon tärkeää lisätietoa. Olemme istuneet Johanin kanssa lukemattomia iltoja käyden läpi Arkivén ohjeita – tarkentaen, tiivistäen ja pohtien tapoja esittää tämä moniulotteinen aihe selkeässä ja lukijaystävällisessä muodossa. Kiitos Johan kaikesta avusta!
 
Kuvassa vasemmalta oikealle: Caine Clothiersin perustajat Joonatan, Joona ja Johan

Hei Johan! On olemassa yksi ikuisuuskysymys, johon on aina yhtä vaikea antaa vastausta – aloitetaan siis siitä. Kuinka usein nahkakenkiä ja -asusteita tulisi huoltaa?

Kenkien huollon tulisi olla melko tiheää, ja viikottain käytössä olevia pareja tulisi hoitaa ainakin pari kertaa kuukaudessa. Asusteiden osalta hoito voi olla harvempaa koska kulutus niille on harvoin yhtä kovaa –yleensä kerta kuukaudessa on jo tarpeeksi. Toki kevyt hoito kannattaa tehdä aina kun huomaa päivän käytön jättäneen jälkensä nahkaan. Hoitoaineet ja välineet kannattaa pitää pois kaapin pohjalta, sillä myös hoitotarve tuntuu aina tulevan pian uudestaan.

 

Olet myynyt ja huoltanut kenkiä kesällä5 vuotta. Ensin perustit Ouluun Marssin, sitten Helsinkiin muuttaessa nimi vaihtui Eliel ́ s:iin. Nyt olet yksi helsinkiläisen Caine Clothiersin perustajista. Mikä on tällä hetkellä kenkämerkki ylitse muiden ja miksi?

Cainessa on reilusti yli kymmenen valmistajaa ja kaikilla on tiettyjä vahvuuksia. Omia suosikkeja ovat Saint Crispin’s, jos käsinteko ja näyttävyys kiinnostaa, Crockett & Jones taas tekee luotettavaa ja aikaa kestävää brittityyliä ja Alden omaa mahtavia jenkkiklassikoita. Horsebit-loaferit saa Carminalta.Yhtä suosikkia ei ole, koska monipuolisuus kenkäkaappissa virkistää myös käyttäjää.

 

Miten olet päätynyt käyttämään juuri Saphir-nahanhoitotuotteita? Miksi juuri Saphir on valmistajista se paras?

Kuten varmasti moni muukin, päädyin alunperin käyttämään Saphiria perustuen netistä etsittyyn infoon ja lukemiini vertailuihin. Tämä tapahtui noin 8 vuotta sitten ollessani vielä kauppatieteiden opiskelija. Tällöin setti oli harjojen lisäksi Renovateur, Super Invulner, pari cremeä ja kovavahaa.

Kun aloitin jalkinevalmistuksen opiskelut Kankaanpäässä vuonna 2013, tilasin ensitöikseni todella reilun setin Saphiria omaan käyttöön – vaikka koululla oli tarjolla opiskelijoille ilmaiseksi toisen valmistajan tuotteita. Myös monet arvostamani kengäntekijät ympäri maailmaa käyttävät usein Saphirin tuotteita hoitoon ja viimeistelyyn.

Pääsyy suosioon lienee, että Saphir käyttää hoitoaineissa laadukkaita raaka-aineita, miellyttäviä pigmenttejä ja omaa todella kattavan tuotevalikoiman. Myös paketointi miellyttää ainakin omaa silmää.

Mikä on mielestäsi pahin virhe, jonka voi tehdä nahkakenkien kanssa?

Hoitamatta ja huoltamatta jättäminen tai huolimaton käyttö loskakeleillä, kun kadut on suolattu.

 

Entä mikä on tärkein asia nahkakenkien ylläpidossa? Jos pitäisi valita yksi asia.

Tarpeellista on vähintään teettää kantalaput sekä puolipohjat ajallaan ja hoitaa päälliset käytön mukaan säännöllisesti.

 

Mikä on mielestäsi kenkien ja nahka-asusteiden huollossa haastavinta? Tai onko olemassa jokin nahkalaatu, joka on mielestäsi vaikein huollettava?

Kenkien hoitotyössä vastaan tulee paljon erilaisia nahkalaatuja, joten tahrojen puhdistamisessa pitää olla usein tarkkana. Kokemuksen kautta oppii parhaiten tunnistamaan oikeat tavat puhdistukseen. Nahkalaaduista vaikeimmin huollettavissa on yleensä kevyesti pinnoitetut, mutta ohuet ja herkät nahkalaadut.

 

Mikä on mielestäsi se kaikkein laadukkain nahkatyyppi? Miksi?

Käyttötarkoitus ja sen mukaisesti oikein valittu nahkalaatu on tärkeintä. Hyvä nahka väärässä tuotteessa ei pääse oikeuksiinsa. Pukukenkään sopii yleensä sopivan paksuinen vasikannahka, jonka rakenne on kimmoisa. Toki kappaleen olisi myös hyvä olla vuodan parhaasta kohdasta oikeaan venymissuuntaan leikattu. Tällöin kenkä pysyy lepolestin ja hoidon avulla todella siistin näköisenä ja tuntuu mukavalta käytössä.

 

Entä mikä taas on se nahkatyyppi, jota tulisi karttaa kaupoilla? 

Huonolaatuisesta kohdasta tai vuodasta tehty tuote ei kestä katsetta eikä käyttöä. Itse vältän yleensä voimakkaasti pinnoitettuja naudannahkoja, mutta toki niillekin voi olla sopivia käyttötarkoituksia.

 

Youtube on pullollaan kengänkiillotusvideoita niin harrastelijoilta kuin ammattilaisiltakin. Etenkin Japanissa kenkien kiillotus alkaa lähentyä jo taiteen lajia. Onko Suomessa vielä havaittavissa samanlaista harrastuneisuutta?

Kiilotustyössä ihmiset nauttivat varmaankin oman työn tulosten näkemisestä sekä vuorovaikutuksesta materiaalin kanssa. Toki Instagram ja sosiaalinen media on myös mukava paikka dokumentoida ja tuoda esille omaa tekemistä sekä keskustella muiden kiinnostuneiden kanssa. Kengänkiillotuksen osalta Suomessa ollaan vielä Japania maltillisempia, mutta pari kourallista asiaan syvemmin perehtyneitä saattaisi löytyä. Itse pidän kaikkein tärkeimpänä sitä, että arvokkaasta materiaalista ja tuotteesta pidetään huolta – toki visuaalinen puolikin on aina läsnä. Varmasti kiinnostusta ja taitoa tulee Suomeenkin lisää vähitellen.

Lopuksi toivotan lukijoille ja muille aurinkoista, loskatonta kevättä sekä hauskoja hetkiä kenkien hoidon parissa!

 

Kuvat: Aya Brace ja Caine Clothiers Instagram: @caineclothiers

Kommentoi