You are currently viewing Arkivé kylässä: Mia osa II

Arkivé kylässä -juttusarjassa vierailemme ystäviemme luona vaatehuollon merkeissä. Ennen vierailua ystävämme valitsevat huoltoa kaipaavia helmiä vaatekaapistaan. Kyläilyn aikana pureudumme valikoitujen vaatekappaleiden huoltoon yhdessä ja kokoamme niiden huolto-ohjeet teille luettavaksi. Tällä kertaa kävimme Muslan Mia Frilanderin luona iltapalalla ja huoltamassa Mian luottokenkiä ja -vaatteita. Jenna kertoo toisessa osassa, kuinka huolsi Mian kaksi lempineuletta.

 

Jenna:

Mian luona oli niin kotoisa tunnelma ja paljon luokseen kutsuvia nurkkauksia, jonne olisi tehnyt mieli käpertyä kirjan kanssa. Heti oven avatessa tuoksui huumaavalta ja tuoksun lähde selvisi japanilaiseksi temppelisuitsukkeeksi, joita Mia suositteli tuomaan tuliaisena Japanista – ovat kuulemma kaikki yhtä ihania.

Keittiön pöydän ääreen oli katettu riisipiirakoita ja kaikille oma olut. Istuimme pöydän ääressä muutaman tunnin ajan ja huolsimme samalla Mian luottovaatteita ja -kenkiä. Piirakat taisivat kyllä jäädä syömättä, kun emme malttaneet pitää taukoa juttelusta. Aiheina olivat mm. laatupohdinnat vaatemerkkien kohdalla, tapahtumajärjestämisen a ja o sekä Suomi-musiikin salaiset fanituskohteet. Olisipa kivaa, jos pimenevät arki-illat voisivat olla enenevissä määrin tälläisiä!

LÄHTÖTILANNE:

Mian molemmat luottoneuleet olivat mustia, todella pehmoisia ja olleet käytössä jo pidemmän aikaa. Toisen materiaalilappu oli aivan haalistunut ajan myötä eikä siitä saanut enää selvää, mutta epäilimme kyseessä olevan jonkinlaisen mohairsekoitteen. Tähän kyseiseen neuletakkiin Mia oli myös keksinyt jossain vaiheessa vaihtaa pienten muovisten nappien tilalle näyttävät jättinapit, jotka muuttivat neuleen ilmeen täysin. Loistava kikka, jos on kyllästynyt perusneuletakkiinsa! 

Toinen neule oli musta täyskashmirinen neule, johon oli kashmirille tyypilliseen tapaan muodostunut nyppyä ja Mia myönsikin, että ei ollut harjaillut tai kampaillut neuletta juuri ollenkaan.

Molemmat neuleet oli vastikään pesty, joten siitä ei tarvinnut tällä visiitillä huolehtia. Jos pesu olisi ollut ajankohtainen, niin mohairsekoiteneuleen olisi voinut pestä hellästi käsin liottamalla viileässä vedessä ja veteen sekoitetussa nestemäisessä villanpesuaineessa, jotta herkät napit eivät vaurioudu koneessa. Tämä on myös hyvä vaihtoehto silloin, kun ei tiedä tai muista neuleen materiaalia (myös luotettavaa pesulaa voi konsultoida tässä tai kysellä valmistajalta!). 

Kashmirneule taas on helpoin ja vaivattomin pestä koneessa. Neule on hyvä kääntää nurinpäin, laittaa tarpeeksi isoon pesupussiin (me suosimme Guppyfriendiä, jota myy esim. Partioaitta ja Stockmann), käyttää nestemäistä villapesuainetta ja valita koneesta villaohjelma. 

Musta villaneule on ehdottomasti vaatekaapin kulmakiviä, mutta nuhjaantuessaan se näyttää monesti todella nuhjuiselta ja kuluneelta. Jokainen varmasti tietää hyvin sen tunteen, kun kevätaurinko paljastaa talven jälkeen tummien vaatteiden todellisen (nuhjuisen) laidan.

MOHAIRSEKOITENEULE

Mian mohairsekoitteinen neuletakki raikastui silminnähden vaateharjan kanssa harjailun myötä eikä erillistä nypynpoistoa tarvinnut edes tehdä. Asetimme neuletakin napakan tyynyn päälle ja kädellä tukien harjasimme reippaasti neuleen läpi kohta kohdalta. Pehmoisen huokoiseen neulokseen ei tosiaan ollut muodostunut kunnollista tiukempaa nyppyä, joten freesaukseen riitti pelkkä vaateharja. Nypynpoistossa kannattaakin muistaa aloittaa välineiden kanssa hellävaraisimmasta ja siirtyä tarvittaessa järeämpään (järjestys: vaateharja – nukkakampa – nukkakivi). Vaateharja poistaa hyvin myös irtokarvat, hiukset ja pölyn. Tehostaakseen putsausta pintaan olisi voinut suihkauttaa vettä ja sitten harjata läpi – märkänä pöly tarttuu harjaan hanakammin.

 

 

KASHMIRNEULE

Seuraavassa stepit, jotka teimme Mian kashmirneuleen kanssa. Samoja ohjeita voi hyödyntää muidenkin hienojakoisten villaneulosten, esim. merinovillan, huoltoon. 

1. Poista neuleesta nypyt paikallisesti nukkakammalla. Neuleen voi asettaa esimerkiksi silityslaudan tai tyynyn päälle. Hyvä alusta on jämäkkä, mutta antaa hieman myöden. Käy nyppykohdat läpi kammalla toisella kädellä kohtaa tukien ettet tule venyttäneeksi neuletta turhaan. Kampaa silmukoiden suuntaisesti.

2. Jos neuleen nurja puoli on kovin nyppyinen, voi sieltäkin käydä tarvittavat kohdat läpi kammalla. 

3. Nukanpoiston jälkeen neuleen voi pestä ohjeiden mukaisesti villanpesuaineella, jos se on muutenkin pesun tarpeessa. Pesun aikana irtoaa vielä irtonukkaa. 

4. Pesun ja kuivaamisen jälkeen tarkista, onko nyppyisiä kohtia vielä jäljellä ja poista ne tarvittaessa kammalla. 

5. Harjaa neule kauttaaltaan läpi neuleille sopivalla vaateharjalla. Muista puhdistaa itse harjakin välillä, varsinkin jos on tullut harjailtua monia erivärisiä neuleita. Luonnonharjaksinen vaateharja on tarpeeksi hellävarainen herkkänä pidetyille neuloksillekin kuten vaikka kashmirille. Sillä voi siis huoletta harjailla reippaastikin, jotta saa neuleen pörhöisen pinnan silotettua nukanpoiston ja pesun jäljiltä. 

6. Laita neule roikkumaan henkarille ja höyrytä. Höyry silottaa rypyt ja puhdistaa kevyesti kuituja. 

7. Viimeiseksi vie neule henkarilla tuulettumaan ikkunan ääreen tai parvekkeelle ja anna tuulettua noin tunnin ajan. Seuraavana aamuna neuleen voi viikata ilmavasti hyllylle.

 

 

MUISTILISTA KÄYTTÄMISTÄMME HUOLTOVÄLINEISTÄ:

1. Nukanpoistoon Arelan nukkakampa (tai jos nukka ei ole niin tiukassa, pelkkä Kentin CP6 -vaateharja voi riittää)

2. Pesuun Arelan villapesuaine ja tarpeeksi iso pesupussi esimerkiksi Guppyfriend

3. Harjaukseen Kentin CP6 -vaateharja (itse vaateharjan puhtaanapitoon Redeckerin puhdistuskampa)

4. Viimeistelyyn vaatehöyrystin (Philipsillä ja Stockholm Steameryllä on esimerkiksi hyviä vaihtoehtoja)

 

Huollon jälkeen neule tuntuu päällä jälleen kevyeltä ja ryhdikkäältä, kuten ostohetkelläkin!

Kuvat: Mia Frilander

Kommentoi