• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Arkivé kylässä: Mia osa I

Arkivé kylässä -juttusarjassa vierailemme ystäviemme luona vaatehuollon merkeissä. Ennen vierailua ystävämme valitsevat huoltoa kaipaavia helmiä vaatekaapistaan. Kyläilyn aikana pureudumme valikoitujen vaatekappaleiden huoltoon yhdessä ja kokoamme niiden huolto-ohjeet teille luettavaksi. Tällä kertaa kävimme Muslan Mia Frilanderin luona iltapalalla ja huoltamassa Mian luottokenkiä ja -vaatteita. Maria kertoo ensimmäisessä osassa, kuinka huolsi Mian lempinilkkurit.

 

Maria:

Luottokengät, jotka tekisi mieli laittaa jalkaan joka päivä. Kengät, joita pukiessa joka kerta miettii, että ne pitäisi huoltaa, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään. Kengät, jotka pienestä nuhjuisuudesta huolimattakin tuovat sen kuuluisan pisteen i:n päälle useimpaan asukokonaisuuteen ja huoltaminen unohtuu. Nyt huolsimme juuri ne kengät Mian garderobista. 

Materiaali

Materiaali Mian nilkkureissa oli ihanan pehmeää peitevärjättyä lampaannahkaa. Peitevärjäys tarkoittaa sitä, että nahan pinnassa on peittävä väri, tässä tapauksessa konjakin sävyinen, joka tekee väristä ja pinnasta hyvin tasaisen. Pehmoisista nahkalaaduista valmistettujen kenkien ylläpidossa lepopäivät olisivat erityisen tärkeitä, jotta nahka ehtisi välillä palautua kunnolla rasituksesta ja pysyisi näin paremmin muodossaan. Erityisesti lampaannahka on herkkä venymään. Pienet venymäjäljet ovat toki väistämättömiä lepopäivistä huolimatta, mutta lepuuttaminen on hyvä pitää mielessä ja pyrkiä lepuuttamaan kenkiä vähintään joka toinen päivä.

Lähtötilanne

Nahan pinnassa oli kauttaaltaan pintalikaa ja peiteväri oli paikoitellen kolhiintunut ja kulunut. Etenkin kärjistä peiteväri oli vaurioitunut. Mallin pohja on hyvin matala, minkä vuoksi kärjet joutuvat kävellessä kovalle koetukselle. Myös nahkapäällyisteisiin korkoihin oli tullut useita kolhuja. Kantalappujen vaihdos ja irvistävän puolipohjan liimaus oli vuorossa seuraavana päivänä suutarilla.

Näin Mian nilkkurit huollettiin:

Välineet:

1. Puhdistus: kostea puuvillaliina, Saphir Cleaner Shampoo

2. Kulumien paikkaus: lusikka ja sytytin, nahan värinen nahkamaali

3. Hoito: Saphir Leather Lotion (Myös kevyempi Saphir Nappa Leather Balm toimisi näihin kenkiin )

4. Suojaus: Saphir Pâte de Luxe (+ Saphir Mirror Gloss extrakiiltoa ja -suojaa tuomaan)

 

1. Puhdistus

Pintalika puhdistettiin ensin kostealla puuvillaliinalla. Pelkästään kostealla liinalla lähti jo suurin osa liasta. Tämän jälkeen kengät puhdistettiin vielä Saphir Cleaner Shampoolla. Saphir Cleaner Shampoon kevyt vaahtomainen koostumus sopii erityisen hyvin ohuille ja herkemmille nahoille. Samaa puhdistusainetta voi käyttää myös nahkatakkien ja muiden nahkavaatteiden puhdistukseen. Toinen hyvä valinta erityisesti pinttyneelle lialle ja vaaleille materiaaleille on Saphir Cleaning Lotion, jota käytimme Kirsikan tennareihin

 

2. Kulumien paikkaus

Kulumat ja kolhut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen varsinaisen peiteaineen levitystä. Tasoittaminen tapahtuu kuumennetulla lusikalla (tässä tapauksessa haarukalla, sillä emme halunneet pilata Mian kauniita hopealusikoita).

Tee näin: Kuumenna lusikan koveraa puolta sytkärillä 5-10 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Nahka saattaa hieman tummentua käsittelystä, mutta se ei usein haittaa, sillä seuraavana on vuorossa peiteväri. Jos lusikka meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia tasoittaa kostealla ja lämpimällä sormella hieromalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan kuumalla lusikalla tai kostealla sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa, kunnes pinta on sileä. 

Sitten on vuorossa peiteaineen levitys. Tällä kertaa sekoitimme sopivan sävyn konjakin ja beigen värisestä Saphir Renovatrice -peiteaineesta. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös nahkamaalia. Peiteainetta levitetään useita ohuita kerroksia, kunnes kuluma on peittynyt. Levitys tehdään sormella meikkivoiteen levityksen tapaan ja aineen annetaan imeytyä 10 minuuttia jokaisen kerroksen jälkeen. Mian kenkiin kerroksia tarvittiin kolme. Tummiin sävyihin riittää yleensä värillinen kenkävaha tai kenkävoide (esimerkiksi Saphir Cream Polish). Vaaleisiin sävyihin peiteaine tai nahkamaali on lähes aina tarpeen, sillä peitevärin alta pilkottava nahka on yleensä tummempi kuin peiteväri nahan päällä. Saphir Renovatrice -peiteainetta on tulossa Arkivén valikoimiin lähiaikoina. Nahkamaalia kulumien paikkaukseen löytyy muun muassa Suutarimestari.fi-verkkokaupasta.

3. Hoitoaine

Peitevärin kuivuttua kengille levitetään hoitoaine. Ohuille nahoille on tärkeää käyttää vain kevyttä hoitoainetta, jotta nahasta ei tule tahmainen. Tällä kertaa käytimme Saphir Leather Lotionia. Saphir Leather Lotion sopii myös useimpien nahkalaukkujen ja -vaatteiden hoitoon.

Hoitoaineiden levitykseen sieni on helppokäyttöisin väline (esimerkiksi kenkien täytteenä tullut sieni tai puhdas ja kuiva pesusienen pala). Myös puuvillaliina käy. Hoitoaine levitetään hellin pyörivin liikkein nahan pintaan ja annetaan imeytyä vähintään 10 minuuttia. Annostelussa on hyvä olla maltillinen, ettei nahka jää tahmaiseksi – hyvä ohjenuora on levittää vain se verran, ettei nahka jää kiiltelemään levityksen jälkeen. Imeytymisen jälkeen kenkä harjataan kevyesti läpi kenkäharjalla. 

 

4. Vaha 

Kärkeen, kantaan ja korkoihin levitetään kerros vahaa tuomaan suojaa kolhuilta ja kulumilta. Vaha myös viimeistelee kengät kiillolla, joka hetkessä viimeistelee asun kuin asun. Yleensä vaha levitetään koko kengälle, mutta tässä tapauksessa laitoimme vahaa vain kengän koviin ja kolhuille altteimpiin kohtiin, sillä kengän pehmeissä osissa vaha olisi voinut tehdä nahan tahmaiseksi ja nahka olisi menettänyt pehmeytensä ja keveytensä. Pâte de Luxe -vahan lisäksi hieman kikkailimme ja laitoimme kenkiin vielä kerroksen Saphir Mirror Gloss -vahaa tuomaan lisäkiiltoa ja myös suojaa, sillä kenkien kärki ja kantaosat olivat tässä mallissa niin herkät kolhuille. Vaha levitetään puuvillaliinalla, annetaan imeytyä noin 5 minuuttia ja harjataan pinta kiiltäväksi. 

 

Pieni kiilto kenkien kärjessä on nyt se piste, joka kruunaa asukokonaisuuden – ja nämä kengät.

Kuvat: Mia Frilander

Kommentoi