• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Arkivé kylässä: Kirsikka osa II

Arkivé kylässä -juttusarjassa vierailemme ystäviemme luona vaatehuollon merkeissä. Ennen vierailua ystävämme valitsevat huoltoa kaipaavia helmiä vaatekaapistaan. Kyläilyn aikana pureudumme valikoitujen vaatekappaleiden huoltoon yhdessä ja kokoamme niiden huolto-ohjeet teille luettavaksi.

Juttusarjan ensimmäisissä osissa Maria ja Jenna vierailevat Muslalaisten luona. Kyläilyn aloitimme Kirsikka Simbergin luota. Huollon tiimellyksessä viimeisillään raskaana oleva Kirsikka kertoi meille muun muassa synnytyksen historiasta ja supistuksista – oli super mielenkiintoista kuunneltavaa! Vierailun aikana Maria huolsi Kirsikan elämää nähneet Célinen nahkatennarit ja Jenna Samujin villakangastakin uuteen uskoon. Niistä tuli kuin uudet!

Huoltotuokion jälkeen söimme Marian tuomaa omenapiirakkaa ja joimme Kirsikan valmistamaa omena-Mehukatilla höystettyä St. Pellegrinoa, joka oli muuten täydellinen hellepäivän viilennysjuoma!

Jenna kertoo, kuinka huolsi Kirsikan villakangastakin.

Jenna:

Kirsikalla on upea valikoima villakangastakkeja! Taisimme rakastua molemmat Marian kanssa yhden vintagena ostetun Max Maran takin täydelliseen kamelinruskeaan väriin ja shaalikaulukseen eikä meitä haittaisi joskus lainata sitä toistakaan Max Maran THE klassikkotakkia. Huoltoon valikoitui kuitenkin yksi Kisun eniten käytetyistä talvitakeista, Samujin tummansininen tekstuurisempi villakangastakki, jonka materiaali on 70% villaa ja 30% polyamidia. Aina kun mietin tai puhun paksummista, tekstuurisemmista takkivillakankaista, mietin päässäni Samujin takkeja ja käytän niitä hyvin usein esimerkkinä oikeanlaisia huoltovälineitä valitessa.

Kirsikan takki on siis täydellinen malliesimerkki paksusta, tekstuurisemmasta, karvapintaisesta villakankaasta. Tärkeitä asioita näiden villakankaiden perushuollossa on oikeastaan harjaus vaateharjalla sekä tarvittaessa nukanpoisto paikallisesti. Sanon suoraan, että Kentin kaksipuolinen vaateharja on paras harja villakangastakeille. Harjan toista, pidempiharjaksista puolta voi käyttää päivittäiseen siistimiseen poistamaan pölyä, karvoja ja irtolikaa sekä -nukkaa. Säännöllinen harjaus pitää takin siistinä ja karvapintaisen tekstuurin oikeanlaisena, kun kuidut eivät liimaannu toisiinsa. Vesi- tai lumisateessa kastunut takki on myös kuivattuaan hyvä harjata läpi samasta syystä! Harjan karkeammalla, lyhytharjaksisella puolella pystyy rapsuttamaan pois esimerkiksi kuivuneet tahrat kuten loskatahrat ja hankkiutumaan eroon kevyestä irtonukasta.

Nukanpoistoväline valitaan sen mukaan, millainen tekstuuri kankaassa on ja kuinka tiukassa nypyt ovat. Säännöllinen vaateharjalla harjailu estää nyppypallojen muodostumista ja joskus pelkkä vaateharja riittääkin nypyn poistoon. Kentin kaksipuolisessa harjassa tähän tarkoitukseen voi kokeilla harjan karkeampaa, lyhytharjaksista puolta. Nukanpoistovälineen valinta kannattaa aloittaa aina kokeilemalla ensin hellintä vaihtoehtoa ja siirtymällä sitten järeämpiin (vaateharja – nukkakampa – nukkakivi – mohairharja). Kirsikan takkiin oli muodostunut kunnon nyppyä, joka ei lähtenyt pelkällä vaateharjalla ja koska villakankaan pinta oli paksumpi, kestävämpi ja pörröisempi, valittiin nukanpoistovälineeksi hohkakivinen Sweater Stone -nukkakivi. Kivi on myös siitä kiva, että sillä saa käsiteltyä helposti isompiakin alueita kerrallaan.

Villan luontainen likaa hylkivä ominaisuus helpottaa mahdollisten tahrojen poistossa. Äkilliset tahrat kannattaa samalla hetkellä yrittää painella ja imeyttää pois vaikka vedellä kostutetun liinan tai käsipaperin avulla ja sen jälkeen harjata vaateharjalla, jotta lika lähtee kuitujen välistä kunnolla pois. Jos tahra on pinttyneempi, kannattaa tahran poistoon kokeilla sappisaippuaa ja muistaa huuhdella pestävä kohta kunnolla, antaa kuivua ja lopuksi harjata, jotta kuidut eivät jää littanaan.

 

Lähtötilanne:

Takki oli ollut ahkerassa käytössä ja pintaan oli muodostunut aika paljon kunnollista nyppyä ja nukkaa. Tämän tyyppisistä villakankaista ei aina näe päällepäin, mutta niihin luonnollisestikin kerääntyy käytössä myös likaa ja pölyä, joka ei pelkällä tuulettamisella lähde pois. Ennen kuin takkia lähtee kiikuttamaan pesulaan, kannattaa kausihuolto kokeilla tehdä kotona ensin. Mitään näkyviä tahroja Kirsikan takissa ei ollut.

Otollinen paikka villakangastakin kausihuoltamiselle on näin kesällä jossain ulkona, esimerkiksi pihalla puutarhapöydän ääressä. Huollettaessa pölyä, irtokuituja ja likaa irtoaa yleensä niin paljon. Silityslauta on myös yksi lempiapuvälineistämme takkeja huollettaessa, koska sen päälle vaate on helppo levittää osio kerrallaan ja alustana se on sekä jämäkkä että hieman myötäilevä.

Tällä kertaa levitimme kuitenkin ison lakanan Kirsikan makuuhuoneen lattialle, koska halusimme olla kaikki samassa tilassa ja vaihtaa kuulumisia huoltamisen lomassa. Olisin voinut muuten kuunnella tuntitolkulla Kirsikan kertomuksia synnytyksen historiasta!

Villakangastakin kausihuolto: 

1. Avaa takki ja poista vyö, jos sellainen löytyy. Levitä takki alustalle – tässä tapauksessa lakanan päälle. Varaa tyyny polviesi alle, jos työskentelet lattialla!

2. Ensin poistetaan paikallisesti nypyt ja nukat Sweater Stone -nukkakivellä. Etene osio kerrallaan – hihat, kaulukset, etu- ja takakappale. Muista myös käsitellä tarvittaessa hihansuut kääntämällä hiha nurinpäin. Muista, että kivellä käydään läpi vain nyppyyntyneet kohdat. Tälläisen paksumman kankaan kohdalla kiveä saa käyttää ihan reippaalla otteella, mutta muista, että käsittely kuluttaa aina kangasta, joten älä vedä överiksi. Tue toisella kädellä käsiteltävää kohtaa, jotta saat kankaan hieman pingotettua ja liu’utettua kiveä helpommin pinnalla.

3. Kerää irti lähtenyt nukka käsin pois kivestä ja takin pinnasta. Me keksimme käyttää Sweater Stonen pakettia pienenä laatikkona, jonne keräsimme irtonukan. Nukkaa lähti lopulta niin paljon, että niistä saisi Kisun pipoon komean tupsun. Tai sitten Muslan Enni voisi huovuttaa niistä jotain upeaa!

4. Kun nukka on poistettu, käydään takki systemaattisesti läpi Kentin kaksipuolisella harjalla sekä vesisuihkeella. Aloita harjailu takin yläosista eli kauluksista ja olkapäistä, jonne kertyy yleensä eniten likaa käytössä.

5. Suihkauta suihkepullosta vettä pintaan ja harjaa reippain ottein harjan pidemmällä harjaspuolella. Tue kädellä ja harjaa osio kerrallaan molempiin suuntiin, jotta pöly ja lika lähtevät kunnolla kuitujen molemmilta puolilta. Vesisuihke tehostaa puhdistusta – kuin kevyt pesu ilman varsinaista pesemistä! Vesisuihkeen avulla pöly ja irtokarvat tarttuvat myös harjaan paremmin.

6. Käsittele lopuksi takin vyö samoja ohjeita noudattaen.

7. Jos takki on kovin ryppyinen, voit höyryttää tai silittää sen tässä välissä.

8. Vie takki ulos tuulettumaan. Kastunut villa saattaa nimittäin tuoksahtaa jännittävälle, mutta raikastuu tuulettaessa. Luonnonvalossa voi vielä tarkistaa lopputuloksen ja karvapintaisten villakankaiden kohdalla harjailla karvoja oikeaan suuntaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti.

Vierailumme jälkeen heinäkuun puolivälissä Kirsikka synnytti ihanan pienen pojan, jota toivottavasti pääsemme tervehtimään Marian kanssa pian. 

 

Kuvat: Kirsikka Simberg

Kommentoi