Kokosimme aloitusoppaan vaatteiden, kenkien ja asusteiden hoitoon listaamalla valikoimamme tärkeimmät ja monikäyttöisimmät tuotteet.

Sivustoltamme löytyy valtava määrä tietoa erilaisten materiaalien hoidosta, mikä voi alkuun hämmentää. Mistä aloittaisin? Minkä välineen hankkisin ensin? Mikä väline olisi kaikkein monipuolisin? Vaatteiden, kenkien ja asusteiden hoito nojaavat hyvin yksinkertaisiin perusperiaatteisiin ja muutamiin avainvälineisiin, jotka omaksumalla pääsee jo pitkälle. Olemme koonneet tähän oppaaseen välineet ja aineet, joista kannattaa lähteä liikkeelle ja joista saa myös mahdollisimman monipuolisen hyödyn.

1. Vaateharja

arkive-harja-suihkupullo
arkive_harjaus
raakasilkki_harjaus
vaateharja_piha_4

Luonnonharjaksinen vaateharja puhdistaa vaatteista hellävaraisesti pölyn, karvat ja irtolian, joten sen käytöllä voi merkittävästi pidentää myös pesuväliä. Vaateharjaa voi käyttää päivittäiseen nopeaan siistimiseen vaatteen ollessa päällä tai sillä voi tehdä vaatteelle perusteellisemman käsittelyn käymällä sen läpi tasolle levitettynä osio kerrallaan. Harjan puhdistustehoa voi lisätä suihkuttamalla vaatteelle vettä sumutepullolla ennen harjausta, jolloin pöly, karvat ja irtolika tarttuvat harjaan paremmin. Esimerkiksi harvoin pestävät alaosat raikastuvat helposti vesisuihkeen ja harjauksen yhdistelmällä. 

Erityisesti villaneulokset ja -kankaat hyötyvät vaateharjan käytöstä, sillä harjaus tekee niiden pinnan kauniin sileäksi. Harjaus myös ehkäisee nukkaantumista, sillä se poistaa irtoavat kuidut ja nukan ennen kuin ne ehtivät kunnolla kiinnittyä vaatteeseen, sekä ehkäisee pidempikuituisten, esimerkiksi mohairia sisältävien, materiaalien takkuuntumista. 

Valikoimastamme Kent CP6 ja Kent CC2 sopivat kaikenlaisille materiaaleille ja ovat siksi hyviä valintoja, jos haluaa hankkia vain yhden harjan. Jos vaatekaapista löytyy paljon neuleita, kannattaa valita tiheäharjaksinen CP6-harja. Jos taas omistaa enemmän materiaaleja, jotka eivät sisällä villaa, kuten puuvillaa, pellavaa ja keinokuituja ja suurimpana ongelmana ovat esimerkiksi lemmikkien karvat tai pölyyntyvät vaatteet, on harvempiharjaksinen CC2-harja paras valinta. 

Vaateharja puhdistetaan sille tarkoitetulla puhdistuskammalla. Puhdistus säilyttää harjan tehokkuuden ja ehkäisee eri väristen kuitujen siirtymistä vaatteesta toiseen. Vaateharjan voi välillä myös imuroida, jolloin pienimmätkin pölyhiukkaset puhdistuvat perusteellisesti. Hyvin pidettynä vaateharja kestää vuosikymmeniä.

Miksi vaateharja on parempi
kuin tarrarulla tai samettiharja?

Tarrarulla ja samettiharja eivät silota materiaalin pintaa tai puhdista kuituja tehokkaasti kuten vaateharja. Tarrarulla voi jättää vaatteisiin pölyä houkuttelevia liimajäämiä ja liimajäämät voivat reagoida pesussa synnyttäen vaatteisiin tahroja. Samettiharja usein lisää vaatteen sähköisyyttä eikä myöskään hoida tai poista kuivuneita tahroja samanlailla kuten vaateharja. Vaateharja on roskaamaton ja hyvin kestävä vaihtoehto. Parhaimmillaan vaateharja voi kestää sukupolvelta toiselle.

HUOM: Kirpputoreilta saattaa monesti löytää vanhoja, muoviharjaksisia vaateharjoja. Vaikka ne ovat kauniita, niin usein niissä harjakset ovat liian kovia, eivätkä ne luonnonharjaksisen tapaan hoida tai silota vaatetta, vaan saattavat vain tehdä vaatteen sähköiseksi.

2. Kenkä- ja nahkaharja

arkive-kevat20-kenka1
Arkive.Setti.3.04
mokka_harjaus
arkive-kevat20-harja2

Nahkakenkien, -laukkujen ja -asusteiden huolto nojaa vaatehuollon tapaan harjaukseen. Poikkeuksen muodostaa kiiltonahka, joka siistitään harjauksen sijaan kostealla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Kenkä- ja nahkaharjoja voi ja kannattaakin käyttää myös keinonahkaisille ja kankaisille kengille, laukuille ja asusteille. Kankaisille laukuille ja asusteille voi käyttää myös vaateharjaa. 

Harjauksella voi merkittävästi pidentää perusteellisemman puhdistuksen ja huollon väliä (samaan tapaan kuin vaatteiden pesuväli voi pidentyä vaateharjaa käyttämällä). Harjaus puhdistaa pölyn ja irtolian sekä aktivoi nahan pinnassa olevia vahoja uusien nahan kiiltoa sekä elävöittäen mokka- ja nupukkinahkojen pintatekstuuria. Harjauksella on myös oleellinen rooli käytettäessä hoitoaineita, kenkävoiteita ja -vahoja pintanahalle, sillä vasta harjaus aktivoi huoltoaineet ja kiillottaa nahan. Ilman harjausta nahka jää tahmaiseksi ja sameaksi huoltoaineiden levityksen jälkeen. 

Kengille on hyvä hankkia oma kenkäharja ja laukuille sekä muille nahka-asusteille ja nahkavaatteille oma hieman pehmeämpi nahkaharja, sillä niissä käytettävät nahat ovat usein pehmeämpiä. Myös pehmeille nappanahkaisille kengille kannattaa käyttää pehmeämpää nahkaharjaa. Eri harjat kannattaa varata myös sen vuoksi, etteivät kenkien lika sekä mahdolliset vaha- ja kenkävoidejäämät harjassa siirtyisi muihin asusteisiin. Erilaisille nahoille sekä tekstiileille voi käyttää samoja harjoja, mutta tummille ja vaaleille sävyille kannattaa varata omat harjat värien leviämisen ehkäisemiseksi.

Miksei vaatteille, kengille
 ja asusteille voi käyttää samaa harjaa?

Oleellisin ero vaate-, kenkä- ja nahkaharjojen välillä on harjasten karkeus ja jäykkyys. Vaateharjoihin käytetään sianharjasta, joka on tekstiileille hellävarainen, mutta tarpeeksi tehokas, jotta se puhdistaa ja silottaa materiaalin pinnan. Nahalle sianharjas on liian karkea ja voi tehdä siihen naarmuja. Kenkä- ja nahkaharjoissa käytetään hevosenharjasta, joka on sianharjasta merkittävästi pehmeämpi ja taipuisampi ja siten nahalle tarpeeksi hellävarainen. Tekstiileille hevosenharjas taas on liian pehmeä ja taipuisa, eikä siten tarpeeksi tehokas.

3. Nahan hoitoaine

samuji_tori_arkive
LVJ2
arkive-laukut.063
lt-7

Väritön Saphir Universal Cream -nahan hoitoaine on mutkia oikovan all in 1 -valinta, jota voi käyttää kaikenlaisille nahkatuotteille ja jolla voi jo yksinään merkittävästi vaikuttaa erilaisten nahkatuotteiden kestävyyteen ja siisteyteen. 

Saphir Universal Cream -hoitoainetta voi käyttää kaiken värisille nahkakengille, -laukuille ja asusteille. Se ravitsee ja kosteuttaa nahkaa, tasoittaa väriä sekä luo nahan pintaan kauniin kiillon ja kevyen suojan. Hoitoainetta voi käyttää pikaiseen kiillotukseen ja perusteellisen huollon yhteydessä puhdistuksen jälkeen ravitsemaan nahkaa. 

Hoitoaine on myös tärkeä tuote uusien nahkatuotteiden suojaukseen ja hoitoon. Uudet nahkatuotteet käsitellään hoitoaineella, jotta ne säilyisivät alusta lähtien siistinä ja hyvinvoivana. Uusikin tuote on voinut olla pitkään varastoituna, jolloin se tarvitsee ennen kaikkea kosteutta pysyäkseen siistinä, sillä kuiva nahka imee helpommin likaa sekä sen pintaan syntyy herkemmin vaurioita. Nahkalaukuille, -asusteille ja -vaatteille hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä (vaaleille sävyille voi lisätä halutessaan vielä suojasuihkeen), mutta kengille kannattaa sen lisäksi käyttää myös kenkävahaa parhaan suojan saavuttamiseksi, sillä ne altistuvat käytössä muita asusteita enemmän lialle, kosteudelle ja kolhuille. Alusta lähtien hyvin hoidetut ja suojatut nahkatuotteet eivät pääse käytössä huonoon kuntoon ja ne on helppo pitää siistinä harjauksella sekä tarvittaessa kostealla luonnonsienellä tai puuvillaliinalla pyyhkimällä.

Vinkki

Pehmeille ja ohuille nappanahoille (esim. lampaannahka) sekä aniliininahoille (tummuu voimakkaasti kosteudesta) kannattaa käyttää kevyempää Saphir Nappa Leather Cream -hoitoainetta, sillä Universal Cream -hoitoaine voi jättää nappanahan tahmeaksi ja tehdä aniliininahasta epätasaisen värisen.

4. Suojasuihke

Arkive.Setti.7.1
mokka_fiilis
arkive-campaign-ig-7
arkive-campaign-ig-5

Suojasuihke on tärkein aine mokka- ja nupukkinahkaisten sekä kankaisten kenkien, laukkujen ja asusteiden ylläpidossa. Kun nämä materiaalit suojaa säännöllisesti suojasuihkeella, on niiden puhtaanapito hyvin helppoa ja mutkatonta harjaamalla, kun lika ei pääse imeytymään materiaaliin. Valikoimastamme löytyy kahdenlaista suojasuihketta, jotka sopivat kummatkin mokalle, nupukille ja erilaisille kankaille. Saphir Super Invulner on näistä kahdesta tehokkaampi ja sopii siksi paremmin talviaikaan ja likaisiin olosuhteisiin. Kevyempi Saphir Protector on vesipohjainen ja kaasuton valinta kevyempään suojaukseen ja kesäkauteen.

+ Näillä täydentää peruspakkia

Yllämainituilla tuotteilla pääsee mainiosti alkuun ja omaa huoltopakkia on tarpeen tullen helppo täydentää. Villaneuloksien ja villakankaiden huoltoon voi esimerkiksi seuraavaksi hankkia nukkakamman tai -kiven, jos kaikki nukkapallot eivät irtoa harjaamalla.

Hyvin kuluneiden pintanahkaisten kenkien värin tasoitukseen paras tuote on kenkien värinen kenkävoide. Parhaan suojan saavuttamiseksi kengille kannattaa käyttää myös kenkävahaa. Erityisesti talviaikaan vahan käyttö on suositeltavaa. Välillä kengät on hyvä pestä perusteellisesti nahkasaippualla ja laittaa nahan pintaan uudet aineet. Pesun tarpeen huomaa yleensä siinä vaiheessa, kun nahan pinta alkaa samentua eikä kiillotu enää uudella kerroksella hoitoainetta, kenkävoidetta tai -vahaa. 

Myös nahkalaukut, -asusteet ja -vaatteet on hyvä puhdistaa välillä perusteellisesti puhdistusvaahdolla tai -emulsiolla ja laittaa nahan pintaan uusi kerros hoitoainetta.

Voiko nahkakengille,
-laukuille, -asusteille ja -vaatteille käyttää samaa puhdistusainetta? 

Tämä riippuu siitä, minkälaiset nahat ovat kyseessä. Kengille käytetään nahkasaippuaa, sillä se poistaa nahan pinnasta myös vanhat vaha- ja kenkävoidekerrostumat. Tämä on kenkien huollossa oleellista, sillä jos huoltoaineet alkavat kerrostua nahan pintaan, alkaa nahka ajan myötä tukkeutua ja samentua eikä sitä ole enää mahdollista saada kiiltäväksi ennen kuin sen puhdistaa kunnolla. Poikkeuksen kengissä muodostavat hyvin pehmeät nappanahat (esim. lampaannahka), joille vahaa ja kenkävoiteita käytetään vähemmän (kenkävoiteita ei mielellään ollenkaan ellei nahka kaipaa erityisesti väriä). Pehmeille nappanahoille kannattaa käyttää hellävaraisempaa Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahtoa, sillä nahkasaippua voi olla niille liian voimakas.

Nahkalaukuille, -asusteille ja -vaatteille nahkasaippua on yleensä liian voimakas ja voi viedä niistä värin. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin semianiliininahka, jota käytetään esimerkiksi Samujin Tori -laukuissa ja muissa Samujin klassikkomalleissa. Semianiliininahkaisille laukuille, asusteille ja vaatteille nahkasaippua on tehokkain valinta. 

Puhdistusemulsion ja -vaahdon ero on niin ikään teho, hellävaraisuus ja helppokäyttöisyys. Puhdistusemulsio on tehokkain valinta hyvin vaaleiden ja kirkkaan väristen peitevärjättyjen nahkojen puhdistukseen. Peitevärjätyn nahan tunnistaa maalimaisen tasaisesta pinnasta. Kevyempi Saphir Cleaner Shampoo sopii kevyempään puhdistukseen ja on emulsiota vaivattomampi käyttää suuremmille pinnoille, kuten erilaisille nahkavaatteille. Puhdistusemulsiota ja -vaahtoa voi käyttää myös kengille, mutta jos kengille käyttää säännöllisesti kenkävoidetta ja -vahaa kannattaa niiden puhdistukseen käyttää nahkasaippuaa, sillä puhdistusemulsio ja -vaahto eivät poista kenkävoide- ja vahajäämiä.

Jäikö jokin vielä mietityttämään?

Autamme mielellämme juuri sinulle sopivien huoltotuotteiden valinnassa. Voit olla yhteydessä meihin joko Instagramissa DM:lla @arkiveatelier , sähköpostitse asiakaspalvelu@arkiveatelier.com tai jättää kysymyksesi alla olevaan kommenttikenttään. Pystymme yleensä auttamaan vieläkin nopeammin, jos liität viestiisi mukaan kuvia huoltoa kaipaavasta tuotteesta. 

Kuvat: Arkivé Atelier, Timo Anttonen

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Sini

  Millä tuotteilla kannattaisi hoitaa vintage nahkatakkia, joka on jonkin verran kuivunut / jäykistynyt?

 2. Annu

  Hei, kiitos todella hyvästä oppaasta. Nyt talven jälkeen onkin syytä alkaa huoltaa kengät säilöön ja samalla sitten kevätkengät kuntoon. Haluaisin kysyä, miten Sorelin Caribou-kengät olisi hyvä huoltaa, että pysyisivät hyvinä. Kiitos, jos ehditte vastata.

  1. Arkivé Atelier

   Hei Annu,

   Kiitos viestistäsi ja pahoittelumme viivästyneestä vastauksesta!

   Ensialkuun kysyisin, että mitä materiaalia sinun Caribou-kenkiesi varsi on? Voit halutessasi myös lähettää meille kuvan kengistäsi sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com

   Jos varsi on mokkaa tai nupukkia, voit soveltaa meidän mokka- ja nupukkikenkien huolto-ohjeita mokkaisiin tai nupukkisiin osiin:
   https://www.arkiveatelier.com/nahkajalkineet-mokka-ja-nupukkinahat/?v=f0aa03aaca95

   Jos varsi on pintanahkaa niin voit soveltaa tätä ohjetta:
   https://www.arkiveatelier.com/nahkajalkineet-tyypillisimmat-pintanahat/?v=f0aa03aaca95

   Jos taas rasvanahkaa, niin voit soveltaa rasvanahkakenkien hoito-ohjetta täältä:
   https://www.arkiveatelier.com/vaatekaapin-uudistus-talvi-osa-iii/?v=f0aa03aaca95

   Kumiosien ja pohjien puhdistukseen voit käyttää esimerkiksi soodaa, vihreää marseille-saippuaa tai vaikka tiskiainetta. Sooda on kuitenkin vaaleiden osioiden puhdistukseen tehokkain. Soodasta valmistetaan tahna lisäämällä 1rkl:aan soodaa 1tl vettä ja sekoitetaan. Työvälineenä (käytit sitten soodatahnaa tai saippuaa) paras on pehmeä hammasharja tai pehmeä luonnonharjaksinen kynsiharja. Lopuksi kumiosat huuhdellaan huolellisesti vedellä ja kuivataan hyvin.

   Nauhat kannattaa irrottaa ja pestä erikseen esimerkiksi sappisaippualla, vihreällä marseillesaippualla tai pyykinpesuaineella.

   Sisäosan karvan siistimiseen paras väline on meidän vaateharjojen puhdistuskampa. Kampaus puhdistaa irtolikaa ja pölyä sekä silottaa ja siistii karvaa. Kamman löydät täältä:
   https://www.arkiveatelier.com/tuote/redecker-brush-comb/?v=f0aa03aaca95

   Toivottavasti näistä on apua! Kysy ihmeessä jos jokin vielä askarruttaa 🙂

   Terkuin,
   Maria / Arkivé Atelier

Kommentoi