Ajankohtaista
helmikuussa

Säätilat vaihtelevat ja valon lisääntyessä mieli alkaa olla jo keväässä.
Näihin kiinnitämme huomiota helmikuussa.

Huolla-kirjastamme poimittuja

Kirjassamme on monipuolisesti ohjeita eri materiaaleille vaatteissa, kengissä ja asusteissa. Tässä kuussa silmäilemme erityisesti näitä ohjeita:

Neuleiden prässääminen (s. 61): Neuleiden höyryttäminen ja silitys on ehkä tuttua, mutta jos haluaa välillä viimeistellä neuleen pinnasta todella sileän, kannattaa kokeilla prässäystä. Prässäys tehdään kuivan neuleen oikealle puolelle silitysraudalla ilman höyryä. Valitse raudan lämpötila vaatteen hoito-ohjelapun mukaan. Aseta neule silityslaudalle, kastele prässiliina (valkoinen, sileä ja nukkaamaton keittiöpyyhe) viileällä vedellä, asettele tasaisesti neuleen päälle ja liikuttele rautaa liinan päällä painelemalla. Kevyt sihinä kuuluu asiaan ja sihinän loppuminen kertoo, että liina tarvitsee kastelua. Anna neuleen lopuksi kuivua henkarilla tai tuolin selkänojalla. Huomaa, että joustinneuleena neulotut kohdat ja yksityiskohdat kannattaa jättää prässäämättä.

Cold soaking – liotus farkuille (s. 91): Farkkuja kannattaa nyt neuleiden tapaan tuuletella ahkerasti pakkasia hyödyntäen ja paikallisia tahroja poistaa Marseille-saippualla sekä polvipusseja häivyttää höyryttämällä. Jos kaipaa täyspuuvillaisille farkuille suurempaa raikastusta pesun sijaan, suosittelemme liotusta viileässä vedessä. Sulje farkuista vetoketjut ja napit ja käännä nurin. Laske reilunkokoiseen astiaan tai ammeeseen viileä vesi ja laita farkut sinne likoamaan 30 minuutin ajaksi. Kaada lopuksi liotusvesi pois, huuhtele farkut ja kuivaa ylimääräiset vedet pois rullaamalla pyyhkeen sisään. Oio farkut muotoonsa ja ripusta housuhenkarille kuivumaan.

Suolatahrojen poisto nahkakengistä (s. 157): Yleensä suolatahrat puhdistuvat pelkällä nahkasaippualla (Saphir Leather Soap), mutta jos ne eivät lähde pesun yhteydessä, ne voi käsitellä etikkaliuoksella (1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä). Kasta puuvillaliina liuokseen ja hiero tahroja hellästi kunnes ne irtoavat. Pyyhi lopuksi perusteellisesti puhtaaksi kostealla liinalla.

Luonnonsieni, loskasään pelastaja

Kun nahkakengät on suojattu hoitoaineen, kenkävoiteen ja kenkävahan kolmikolla (kaikki löytyvät Kenkäsetistämme), käytössä tullut lika on helpompi harjata tai pyyhkiä pinnasta pois. Kenkäharja on joka eteisen luottotuote, joka paitsi siistii nahkakengät sekunneissa, myös kiillottaa tehokkaasti samalla, sillä harjaus aktivoi hoitotuotteissa olevia vahoja. Olemme tykästyneet harjan lisäksi tänä talvena erityisen paljon luonnonsieniin kenkien kevyessä putsauksessa. Luonnonsieni kannattaa kastella läpimäräksi ja sen jälkeen puristaa siitä kaikki vedet pois, jolloin jäljelle jää nahkea, pehmeä ja hellävarainen työväline, jolla saa pyyhittyä erityisesti kosteiden säiden jättämät jäljet helposti pois nahkakengältä. Biohajoavat luonnonsienet ovat myös aivan loistavia nahkatuotteiden perusteellisessa pesussa saippuan kanssa, sillä ne liukuvat nahalla hyvin ja vähentävät siihen kohdistuvaa painetta. Ison sienen toisella puolella voi saippuoida ja toisella pyyhkiä puhtaaksi. Valikoimastamme sienet sopivat käytettäväksi Saphirin Leather Soapin ja Cleaner Shampoon kanssa.

Muista pakkassäillä

Lämpötilan vaihtelu on kuluttavaa niin iholle kuin nahallekin. Kovilla pakkasilla on tärkeää, että sisätiloihin tullessa ei jätä nahkatuotteita lämmönlähteiden lähelle. Älä sijoita nahkakenkiä patterin viereen tai kylpyhuoneen lämmitetylle lattialle nopean kuivumisen toivossa, vaan pyyhi lumet pois kengältä kenkäharjalla tai puuvillaliinalla ja anna kenkien kuivua tasaisessa huoneenlämmössä. Muista sama nahkalaukkujen kanssa, ettei laukku jää esimerkiksi tuolin karmille patterin läheisyyteen roikkumaan.

Talvella nahkatuotteet tarvitsevat kovan kulutuksen ja vaativan sään takia erityishuomiota. Tarkkaile kenkiesi kuntoa ja uusi suojaus tarvittaessa.

Pintanahkakengille: suojauksen uusiminen Saphirin Cream Polish -kenkävoiteella ja/tai Pate de Luxe -kenkävahalla. Kenkävoide levittyy parhaiten vaahtomuovisienellä ja vaha puuvillaliinalla. Anna vaikuttaa viitisen minuuttia ja harjaa läpi kenkäharjalla, jotta pinta ei jää sameaksi. Kun kenkä ei enää kiillotu kunnolla tai vaikuttaa muuten kuluneelta ja samealta, kannattaa tehdä perusteellinen huolto Kenkäsetin tuotteilla (pesu, hoitoaine, kenkävoide, kenkävaha).

Mokka- ja nupukkikengille: testaa suojauksen tarve suihkauttamalla vettä kengän pintaan. Jos nahka imee veden, on aika uusia suoja. Harjaile pintaa kenkäharjalla ensin kauttaaltaan läpi. Harjaa kuidut alaspäin ja suihkuta ulkotiloissa Saphir Super Invulner -suojasuihke. Anna vaikuttaa ainakin 10 minuuttia, harjaa kuidut ylöspäin ja suihkuta toinen kerros antaen vaikuttaa saman ajan. Harjaa lopuksi kevyesti läpi kenkäharjalla.

Rasvanahkakengille: suojausta tarvitsee uusia maltillisesti eikä liian usein ja siihen käytetään Saphir Dubbin -nahkarasvaa. Täältä löydät ohjeemme nahkarasvan käyttöön.

Muista myös laukku: vaikka laukussa ei näykään yhtä selkeästi kulumat kuin kengissä, kannattaa sen hoitoon suhtautua kuin ihoon – ennaltaehkäisy on tärkeää. Tunnustelemalla ja läheltä katsomalla oppii erottamaan selkeämmin milloin nahan pinta vaikuttaa kuivalta, halkeilevalta tai olevan vailla kiillotusta tai suojaa. Tummille laukuille hoitoon ja suojaukseen riittää väritön hoitoaine ja pehmeällä nahkaharjalla harjaus. Vaaleille laukuille kannattaa hoitoaineen lisäksi suihkuttaa suojasuihke.

Hyödynnä lunta ja miinusasteita

Jos talvelle pitäisi valita kaksi vaatehuoltovälinettä, voisivat ne olla vaateharja ja tuuletusparveke, jossa on -15 astetta pakkasta. Vaatteiden tuuletus on varmasti monelle tuttua ja varsinkin monille paksuille, kuohkeille pörröneuleille riittää mainiosti talvella pelkkä ahkera tuulettaminen ja Kent CP6-harjalla harjailu.

Tee näin: Vie neule käytön jälkeen henkarilla tuuletusparvekkeelle tai pihalle roikkumaan. Anna pakkasen puhdistaa kuidut ja raikastaa tunkkaiset hajut. Heitä kylmä neule puuterilumeen kevyeen lumipesuun ja harjaa neule lopuksi Kent CP6-harjalla puhtaaksi lumesta, pölystä, kevyestä liasta ja irtonukasta. Lumi toimii vesisuihkeen tapaan tehostaen puhdistusta. Sama vinkki toimii myös hyvin villakangastakeille, pipoille ja lapasille. Muista myös pitää itse vaateharja puhtaana irtokuiduista ja pölystä puhdistamalla se pienellä puhdistuskammalla.

Lähestyvä ystävänpäivä

Juhlapyhät ja -päivät ovat tuntuneet viime aikoina erityisiltä, sillä on täytynyt miettiä ehkä uusia tapoja niiden viettoon. Meille juhlan hetki on tarkoittanut esimerkiksi lupaa pysähtyä ja hemmotella itseään tekemällä jotain pidemmän kaavan mukaan. Vietti ystävänpäivää sitten miten tahansa, yksi hyväksi todettu tapa virittää mieli juhlatunnelmaan, on huoltaa lempiasu huippuunsa. Kokeile esimerkiksi neuleen prässäämistä, housujen höyryttämistä ja läpi harjaamista vaateharjalla ja perushuollettuihin nahkakenkiin peilikiillotusta. Pieteetillä silitetty t-paitakin on ihan eri tuntuinen kuin arkena kaapista suoraan päälle heitettynä.

Pieni lahjaidea ystävälle voisi olla lahjakortti Huoltopalveluumme, kaiken vaatetushuollosta kertova Huolla-kirjamme tai yhteinen brunssi, jonka aikana huolletaan yhdessä kengät. Täältä voi kurkata lisää ajattomia lahjaideoita.

Kommentoi