• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing 8 näkökulmaa kestävämpään vaatekaappiin

 

Vierailimme viime perjantaina Yle Puheen aamuradiossa. Ennen haastattelua kokosimme keskustelun tueksi erilaisia näkökulmia kestävään vaatteiden kuluttamiseen ja myös siihen, minkälainen rooli vaatteiden hoidolla ja huollolla on vaatteen elinkaaren kannalta. Tarkastelimme asiaa siitä hetkestä, kun uutta hankintaa aletaan pohtia ja jatkoimme ajatuspolkua siihen, kun vaate on kotona ja käytössä. Listasta tuli lopulta niin kattava, että päätimme koostaa sen teille myös luettavaksi. Laatuasioista emme tässä listassa puhu, sillä laatu on aiheena niin laaja, että haluamme pureutua siihen jatkossa aivan omana artikkelinaan.

 

1. Oma elämäntilanne ja tarvelähtöisyys

Minkälaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin vaatteita tarvitsemme? Minkälaisista tehtävistä päivämme koostuvat ja minkälaista tukea vaatteiltamme tarvitsemme noina hetkinä? Näiden asioiden miettiminen voi auttaa hahmottamaan realistisen ja järkevän kuvan siitä, minkälaisia vaatteita elämäämme tarvitsemme ja tätä kautta välttämään myös sen, että osa hankinnoista seisoisi suurimman osan ajasta kaapissa – siinä missä vain osa on kovassa käytössä koko ajan.

Yksi hyvä keino voi olla myös tarkkailla omaa pukeutumiskäyttäytymistä. Jos esimerkiksi viihdyt tietynlaisissa malleissa ja materiaaleissa, ja ne sopivat elämääsi, niin panosta jatkossa rohkeasti samankaltaisiin hankintoihin. Virheellisesti usein ajattelemme, että “siihen peruspaitaan” rahaa ei kannata tuhlata, vaikka todellisuudessa juuri se peruspaita on usein kovimmalla käytöllä. Toki eroja ihmisten välillä on, ja vaihtelu on meille jokaiselle tärkeää, mutta tarvelähtöinen ajattelu voi auttaa meitä kartoittamaan tarpeitamme paremmin ja hillitsemään myös hankintojen tekemistä silkasta halusta hankkia jotain uutta.

 

2. Ammattitaitoinen myyjä ja asiantunteva valmistaja

Tällä osa-alueella monella valmistajalla ja myymälällä on vielä paljon kehitettävää. Siksi olemmekin listanneet tämän asian kehittämiseen vaikuttamisen yhdeksi tämän vuoden tärkeimmistä teemoistamme!

Jo se, että myyjä tai valmistaja pystyy tarjoamaan meille kokonaisvaltaiset ohjeet vaatteen käyttöönottoon, ylläpitoon ja säilytykseen, voi huomattavasti pidentää hankintamme kestävyyttä ja ennen kaikkea sen kauniina säilymistä. Ohjeet auttavat asiakasta myös välttämään virheitä, jotka voisivat pilata uuden hankinnan ennenaikaisesti. Kysy, antaudu palveltavaksi ja ole vaativa asiakas!

 

3. Käyttöönottokäsittely

Tämä kohta viittaa pääasiassa nahasta valmistettuihin hankintoihin. Pääasääntöisesti kaikki nahasta valmistetut jalkineet olisi hyvä suojata ennen käyttöönottoa. Vaihdellen myös laukut, nahkatakit ja hansikkaat olisi suositeltavaa käsitellä kevyellä suojalla ennen käyttöönottoa. Toki poikkeuksia on, joten muista aina kysyä asiantuntevalta myyjältä, valmistajalta tai vaikka meiltä, jos epäröit.

 

4. Ennakointi, suojaus ja varovaisuus

Tämä on (ainakin meille) se vaikein kohta, sillä kiire tuppaa menemään harmittavan usein järjen edelle. Arvelemme myös, että puhuttaessa vaatteiden ennenaikaisesta pilaantumisesta tai nuhjuuntumisesta, on kiireen aiheuttamalla varomattomuudella siinä usein merkittävä rooli.

Etenkin vaihtelevassa ilmastossa eläessä olisi hyvä oppia ennakoimaan tilanteita ja oppia myös pukeutumaan sään vaatimalla tavalla. Sateenvarjo tai -takki olisi hyvä kulkea aina mukana ja esimerkiksi työpaikalla olisi hyvä säilyttää vaihtokenkiä, jos sade pääsee yllättämään työpäivän aikana. Seuraavana hankintalistaltamme löytyy myös essu, jonka käyttö on muuten päässyt unohtumaan täysin! Kaikki vinkit kauniista essuista otetaan vastaan!

5. Lepopäivät

Tämä on toinen meille ja varmasti monelle muullekin haasteellinen kohta, johon kiireellä on jälleen harmittavan usein oma osansa asiaan. Kiireisinä viikkoina on vain niin helppoa pukeutua turvauniformuun joka päivä sen sijaan, että suunnittelisi ja valmistelisi vaatteet joka sunnuntai valmiiksi tulevaa viikkoa varten. (Ajatuksena ihana, mutta toteutus vaatii hieman ponnisteluja.)

Etenkin kenkien ja neuleiden olisi hyvä saada levätä vähintään joka toinen päivä, jotta ne ehtisivät palautua välillä muotoonsa ja näin pysyisivät myös ryhdikkäinä pidempään. Kenkien sisäpohjat keräävät päivän aikana kosteutta jaloista ja maastosta, jonka vuoksi niiden tulisi välillä antaa kuivua rauhassa. Tämä on tärkeää siksi, että kengän materiaalit ehtisivät kunnolla palautua käytön ja kosteuden aiheuttamasta rasituksesta ennen seuraavaa käyttökertaa. Neuloksien silmukat taas tarvitsevat aikaa palautuakseen ja tasoittuakseen käytön aiheuttamasta rasituksesta.

 

6. Sopiva määrä vaatteita

Sopiva määrä vaatteita ja kenkiä on jokaiselle hyvin henkilökohtainen ja tarvekohtainen asia. Lähdimme kuitenkin miettimään asiaa hyvin minimiin karsitun vaatekaapin näkökulmasta, sillä kapselivaatekaapit ovat viime aikoina usein nousseet esille erilaisissa pukeutumiseen liittyvissä keskusteluissa ja kirjoituksissa.

Ajatuksena selkeä kapselivaatekaappi voi olla houkutteleva ja mieltä rauhoittava. Minimiin karsittu vaatevarasto on kuitenkin kestävyydestä puhuttaessa haasteellinen, sillä vaatteet joutuvat alati kovalle rasitukselle ja kuluvat näin luonnollisesti nopeammin. Jos ajatus minimalistisesta vaatevarastosta kiehtoo niin olisi hyvä pohtia sitä vaihtoehtoa, että hankkisi ainakin osalle vaatteista ja kengistä vastaavanlaisen tai samanlaisen vaihtokaverin. Tässä kohtaa tarvelähtöinen ajattelu on taas hyvä apuri hankintoja tehdessä.

 

7. Kausihuolto ja säilytys

Yksi yleisimmistä virheistä vaatehuollossa on se, että vaatteet ja jalkineet säilytetään väärin. Ennen säilytystä vaatteet olisi aina tärkeää puhdistaa perusteellisesti. Kengät ja nahka-asusteet taas tulisi huoltaa ja säilyttää niin, että ne pysyvät muodossaan säilytyksen ajan.

Paras säilytyspaikka, niin vaatteille kuin kengillekin, on tasaisessa huoneenlämpötilassa. Kellareita ja ullakoita tulisi välttää, sillä niissä lämpötila ja ilmankosteus voi vaihdella. Lämpötilan ja ilmankosteuden vaihtelu on poikkeuksetta pahin vihollinen kaikenlaisille tekstiileille ja nahoille. Sivustomme ohjeista löydät aina myös omat ohjeet säilytykseen ja säilytystä edeltävään käsittelyyn.

 

8. Arvosta ja vaali vaatteitasi

Aina välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mitä vaatteesi valmistus on vaatinut. Kyseessä on usein huomattava määrä ihmiskäsiä, energiaa ja totta kai myös omia rahojasi, ja niin ollen myös aikaasi. Olisi surullista, että vaatteen käyttöikä lyhenisi siksi ettemme osaa tai viitsi pitää siitä huolta.

Tässä kohtaa näemme, että asiantuntevalla asiakaspalvelulla ja merkittävällä ostokokemuksella on suuri merkitys siihen, kuinka hankinnoistamme huolehdimme. On huomattavasti helpompi laiminlyödä vaatetta, josta emme tiedä mitään ja jonka ostohetki ei ole ollut meille millään tavalla merkittävä tai mieleenpainuva. Sen sijaan vaate, jonka mukana olemme saaneet kattavat ohjeet ylläpitoon sekä ostohetkellä asiantuntevaa ja laadukasta palvelua, on vaikeampi heittää nuhjuuntuessaan nurkkaan ja ostaa uusi tilalle.

 

 

Olisi kiva kuulla myös teidän ajatuksia näistä asioista! Minkälaisia käytösmalleja teillä on uusia hankintoja tehdessä ja kuinka motivoitte itseänne pitämään huolta vaatteistanne?

 

PS. Yle Puheen haastattelumme kuunneltavissa linkin takaa. Meidän osuutemme alkaa kohdasta 02:06:44: https://areena.yle.fi/1-50038150?autoplay=true

 

 

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

 1. emmiinari

  Kiitos tästä! Onneksi monta kohtaa itselläni jo toteutuukin, mutta vinkit ja muistutukset ovat aina erittäin tervetulleita. Itse toivon lisää juuri mainitsemaanne asiantuntemusta ja neuvoja vaatteen hankintahetkellä. Myös kaikenlainen lisätieto esim. verkkokaupassa on ehdotonta plussaa. Kauniista essuista silmiini on osunut esim. tämä Granitissa myytävä pellavainen versio: https://www.granit.com/fi/apron-linen-offwhite. Meillä kotona on kovassa käytössä lahjaksi saadut muumi-essut, mutta yksinkertainen pellavainen essu on varmasti muumien seuraaja, kun niistä joskus aika jättää.

  1. Arkive Staff

   Kiitos kommentistasi Emmi! Ja essuvinkistä! Jotain pellavaista olikin mielessä 🙂
   Ja aivan näin – halusimme koota listan nimenomaan muistutuksena myös. Moni asia varmasti monella meidän lukijoista jo toteutuukin, mutta itsekin olemme huomanneet, että välillä on hyvä palata perusasioiden äärelle pohtimaan omaa käytöstä ja katsoa sitä myös hieman sivustaseuraajan roolissa. Siinä usein ymmärtää paremmin, mikä itselle toimii ja mikä ei, sekä mitä osa-alueita omissa kulutus- ja käyttäytymismalleissa voisi kehittää.

   -Maria

 2. Leena

  Tosi hyvä listaus! Tulevana eräoppaana on pakkokin perehtyä varustehuoltoon, josta iso osa nimenomaan vaate- ja kenkähuoltoa. Huonosti hoidetuilla varusteilla ei ole pitkä käyttöikä ja se jos mikä käy kukkaron päälle.

  1. Arkive Staff

   Kiitos Leena 🙂 Juurikin näin! Ja etenkin eräoloissa vaatteet ja kengät joutuvat alttiiksi jos minkämoiselle lialle ja kosteudelle! Ennaltaehkäisy ja puhdistus/kuivaus käytön jälkeen siis tärkeää! Myös korjaus ja parsimistaidot eräilijälle plussaa 🙂

 3. Heli Kosonen

  Hyviä ja mietittyjä seikkoja, kiitos!
  Arjen kiireet ovat vaatehuollon kannalta kriittisiä ja siten lyhentävät vaatteiden käyttöikää. Juuri noiden seikkojen vuoksi on kehitetty erilaisia keinotekoisia materiaaleja, helpottamaan arkeamme, joiden vuoksi nyt sitten tekstiilien jätevuorien kanssa painitaan.
  Vaatteiden valmistajana olen huomioinut korjattavuuden ja muokkauksen pitkänkin ajan kuluttua. Nämä seikat ovat tulleet esille tehdessäni aiemmin korjaustöitä, jotka nyt olen omassa Heleganssi mallistossani huomioinut.

Kommentoi