Perusvälineet mokan hoitoon

§

Mokan perushuolto on yksinkertaista oikeilla välineillä. Tärkeintä on riittävä suojaus sekä hellävarainen ja säännöllinen harjaus, jotta pinta pysyy elävänä eikä irtolika pääse pinttymään.

 

   PERUSHUOLTO JA SUOJAUS :

Pehmeä tai kova kenkäharja

Pehmeä harja hienoille ja pehmeille mokkalaaduille (esimerkiksi, vuohen- ja lampaanmokalle sekä hienolle vasikanmokalle). Kovempi harja karheammille mokkalaaduille (esimerkiksi lehmänmokka).

 

Saphir Renovateur Suede & Nubuck Conditioning Spray

Saphir Renovateur Spray soveltuu mokan ja nupukin hoitoon. Spray sisältää manteliöljyä, joka ravitsee ja ehkäisee materiaalin kuivumisen. Suojaa myös kevyesti vesitahroilta. Ei sisällä silikonia, mutta ponneaineet tekevät siitä tulenaran. Suihke on vahvasti kemikaalipitoinen ja voimakastuoksuinen (suihkutettava ulkona), mikä tuo suuren miinuksen muuten laadukkaalle ja arvostetulle valmisteelle.

Suihketta on saatavilla värittömänä ja kolmessa värissä: musta, tummanruskea ja vaaleanruskea. Suihkeessa on vain pieni määrä pigmenttiä, joten peittävästä maalikerroksesta ei ole kyse. Suihke peittää kulumat ja syventää kevyesti kengän luonnollista sävyä. Vähän kuin kevyesti päivettävä meikkivoide tai sävyttävä shampoo. Saphirin suihke on helpoin valinta jos kyseessä on yksivärinen tuote ja suuret käsiteltävät pinnat. Tuotetta myy Helsingissä Suutari J.Erving ja kenkäliike Eliel’s.

 

Springyard Renovating Formula 

Springyardin Renovating Formula ajaa saman asian kuin yllä esitelty Saphirin hoitosuihke, mutta soveltuu paremmin paikoittaiseen käsittelyyn, sillä sieni mahdollistaa hallitumman levityksen. Sen sijaan suurille pinnoille levitys voi tuntua sienellä työläältä, eikä lopputulos ole välttämättä niin tasainen kuin suihkutettavassa Saphirin valmisteessa.

Valmiste ehkäisee kuivumista ja tasaa väriä pidentäen materiaalin ikää. Vesipohjainen valmiste koostuu orgaanisesta liuoksesta ja silikonijohdannaisista. Saatavilla värittömänä ja kolmessa värissä: musta, sininen ja ruskea. Valmiste on lähes hajuton, joten sen voi levittää sisätiloissa. Valmiste on saanut Bra Miljöval –merkinnän. Bra Miljöval on ruotsi luonnonsuojeluliiton ympäristömerkki. Tuotetta on saatavilla kaikista Nilson -jalkineliikkeistä.

 

Springyard Waterproofing Formula

Springyardin vesipohjainen merkkituote Waterproofing Formula ei sisällä ympäristölle ja eliöille vaarallisia fluorihiiliä tai tulenarkoja ponneaineita. Fluorihiilet eivät hajoa luonnossa vaan leviävät ja kulkeutuvat kaikkiin eläviin organismeihin. Fluorihiilet ovat yleinen raaka-aine kosteutta- ja likaahylkivien tekstiilien sekä suoja-aineiden valmistuksessa.

Kevyt suihke tuo suojan kosteutta ja likaa vastaan, mutta säilyttää materiaalin hengittävyyden. Sopii mokalle, nupukille, tekstiileille ja pintanahalle. Pintanahalle suosittelemme aina vahaa suoja-aineeksi, mutta kuvioiduille pintanahoille suihke on usein helpompi vaihtoehto. Myös tämä valmiste on saanut Bra Miljöval –merkinnän ja sitä on saatavilla kaikista Nilson -jalkinemyymälöistä.

 

 

 PESU JA KAUSIHUOLTO  

Saphir Omni Netto’Nettoyant Suede ShampooKynsiharja (luonnonharjas)

Puhdistuksen lisäksi Saphirin mokkashampoo uudistaa mokan pintaa ja kirkastaa väriä. Saippuoinnista kannattaa ottaa kausittainen tapa, jotta lika ei pääse pinttymään kuituihin ja hoitavat aineet pääsevät ravitsemaan materiaalia. 

Mokkaharja

Lepolesti

Lepolestin avulla saat palautettua kengän muodon pesun jälkeen. Lepolestiä olisi toki hyvä käyttää myös käyttöjen välissä. Noin 15 minuuttia kerrallaan käytön jälkeen riittää, jotta muoto ehtii palautua ja hajut imeytyä pois. Miehille hyviä lestejä myy esimerkiksi Suutari J.Erving Helsingissä. Naisille on Suomesta toistaiseksi saatavilla vain vieterellisiä lepolestejä, joissa ei ole kantaosaa. Naisten lepolestejä on myytävänä esimerkiksi Nilson -kenkäliikkeissä. 

 

§

 

 

KUVA: JENNA KIURU