KENKIEN KOTI-SPA

Ohje jakaantuu kolmeen alla näkyvään vaiheeseen. Ohjetta voi soveltaa myös uuden kenkäparin käyttöönottokäsittelyksi jättämällä pois ensimmäisen puhdistusvaiheen. Muutoin ohje on tarkoitettu kausihuoltona toteutettavaksi noin 2-3 kertaa vuodessa, riippuen aina käytön säännöllisyydestä.

Vaiheiden alle on lueteltu tarvittavat välineet ja aineet. Jos kengissäsi on paljon kulumia ja naarmuja, voit valita värillisen rasvan tai vahan. Pieniin kulumiin ei kuitenkaan värillisiä voiteita kannata turhaan hankkia. Väritömillä aineilla voi saada jo ihmeitä aikaan!

Aikaa kannattaa varata vähintään yksi tunti.

TARVIKKEET:

1. PUHDISTUS

 Springyard Cleaning formula tai Saphir Leather Cleaning Soap

 Kynsiharja pohjien puhdistukseen

2. KOSTEUTUS JA KYLLÄSTYS

Saphir Renovator + Saphir Cream Polish 

+

Nahkapohjille ja koroille:

 Saphir Sole Guard

3. SUOJAUS

Saphir Wax Polish 

 

Kaikki aineet ovat suosituksia, mutta vastaavat kaapista löytyvät aineet käyvät myös.

Esimerkiksi TangentGC -sarjan tai Nilson -jalkineliikkeiden myymän Springyard -ekosarjan tuotteet ovat hyvä vaihtoehto. 

 

1. PUHDISTUS

Aloita puhdistus harjaamalla kenkien pohjista irtolika esimerkiksi vanhalla kynsiharjalla.

Harjaa päälliset läpi kenkäharjalla. Käy saumat huolellisesti läpi harjalla, sillä saumojen väliin kertyy paljon pölyä ja likaa.

Jos kenkäsi eivät ole kovin likaiset, riittää kevyeen puhdistukseen Springyard Cleaning Formula. Pinttyneeseen likaan suosittelemme Saphir Leather Cleaning Soapsaippuaa. Saphirin saippua on asteen vahvempaa kuin Springyardin Cleaning Formula, mutta ei silti kuivata nahkaa, sillä se sisältää myös kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia. Saippuoinnin jälkeen pinta jää pehmeäksi ja terveen näköiseksi. Ohjeen saippuan käyttöön löydät täältä.

FYI. Jos olet aiemmin käsitellyt kenkiäsi useita kertoja kovavahoilla, olisi suositeltavaa käyttää puhdistukseen Saphir Réno’Mat -valmistetta. Réno’Mat on syväpuhdistava puhdistusaine, joka poistaa lian lisäksi myös vanhat kerrostuneet vahakerrokset.

Vanhojen vahakerrosten poistaminen on tärkeää ennen uuden lisäämistä, jotta nahan huokoset eivät tukkeudu ja uudet ravitsevat aineet pääsevät hoitamaan nahkaa. Helsingissä tuotetta myy Suutari J.Erving ja kenkäliike Eliel´s. Tuote on hyvin vahvaa, joten on tärkeää kysyä myyjältä, soveltuuko aine juuri sinun kengillesi. 

 

SPRINGYARD CLEANING FORMULA -OHJE:

Kostuta puuvillaliina kevyesti vedellä.

Annostele vaahtoa kostealle liinalle: Tee vaahdolla raitoja liinalle ja taita liina kaksinkerroin, jotta vaahto levittyy tasaisesti.

Avaa taitettu liina ja käy kengän pinta läpi pyörivin liikkein. Liinan likaantuessa voit vaihtaa reunaa ja annostella lisää vaahtoa puhtaaseen reunaan.

 Anna nahkan kuivua noin 10-15 minuuttia ennen siirtymistä seuraavaan vaiheeseen. 

Nahkaa huoltaessa kannattaa olla kärsivällinen odotusaikojen kanssa. Vieressä voi pitää esimerkiksi kirjaa tai lehteä, jota voi välillä lukea tai laittaa taustalle elokuvan tai sarjan pyörimään. Täydellistä sunnuntaitekemistä!

2. KOSTEUTUS JA KYLLÄSTYS

Tässä ohjeessa käytimme Saphir Medaille d’Or -tuotesarjan Renovator ja Pommadier Cream Polish -rasvojen yhdistelmää kosteutukseen ja kyllästykseen. Aina ei toki ole välttämätöntä käyttää kahta erilaista rasvaa, mutta koska kyseessä on pitkän kaavan mukainen käsittely vuosia vanhalle kenkäparille, päätimme esitellä näiden klassikkotuotteiden käytön.

Saphir Medaille d’Or -sarjan tuotteet on luokiteltu maailman parhaiksi kenkien hoitotuotteiksi. Ensimmäisen kultamitalinsa  sarja voitti jo vuonna 1925. Kaikki Medaille d’Or -sarjan tuotteet sisältävät ainoastaan luontaisia ainesosia ja ne valmistetaan edelleen Ranskassa.

Vesipohjainen Renovator on merkin tunnetuin all in one -tuote, joka puhdistaa, kosteuttaa ja ravitsee nahkaa syvältä. Renovatorilla voi myös freesata nahan pintaa käyttöjen välissä. Tämä tuote ansaitsee pysyvästi paikkansa eteisestämme!

”The Saphir Renovateur Medaille d’Or Cleaner and Conditioner is like liquid gold for your favorite pair of shoes. A ”must have” for any aficionado of fine shoes.”

-Hanger Project

 Pommadier Cream Shoe Polish – rasvaa on saatavilla kolmessatoista värissä. Rasvan vaikutus perustuu mäntytärpätin, pehmeiden ja kovien luonnonvahojen sekä luontaisten pigmenttien toimintaan. Liuottimena käytetty tärpätti säilyttää valmisteen tekstuurin pehmeänä, jotta hoitavat ainesosat kuten, sheavoi, mehiläisvaha ja carnaubavaha pääsevät läpäisemään nahan rakenteen ja ravitsemaan nahkaa syvältä. Tärpätti myös edesauttaa pigmenttien imeytymistä ja pysyvyyttä. Tuote ravitsee, kiillottaa ja antaa kevyen suojan kengillesi.

SAPHIR RENOVATOR & POMMADIER CREME POLISH -OHJE:

Kääri puuvillaliina käteesi niin, että kaksi etumaista sormeasi peittyy liinalla. Käärimistapoja on monia. Mallia voi ottaa esimerkiksi tältä mieheltä.

Annostele liinalle pieni määrä Renovatoria. Pyöräytä rasvaista liinaa purkin kannessa ennen nahkalle levitystä, jotta rasva levittyy liinalle.

Aloita rasvaus yksityiskohdista: Rasvaa saumat ja reunat. Rasvaa myös korkojen nahkapäällyste.

Yksityiskohtien jälkeen käy läpi suuret pinnat pyörivin liikkein pieni osio kerrallaan. Pinta muuttuu mattamaiseksi, mutta kiilto palautuu myöhemmin harjaamalla. Renovator on hyvin imeytyvää, joten sitä joutuu välillä lisäämään liinaan. Ole kuitenkin maltillinen määrän kanssa – Vähemmän on aina enemmän. 

Anna Renovatorin imeytyä ja kuivua noin kymmenen minuuttia. Harjaa tämän jälkeen pinta läpi ennen Creme Polish -rasvan levitystä. Näet varmasti jo tässä vaiheessa suuren muutoksen nahan ulkonäössä. Odotellessa voit käsitellä nahkapohjat ja reunokset. (KS. Sole Guard -ohje alhaalla.) 

Pommadier Creme Polish annostellaan samaan tapaan kuin Renovator, mutta määrän kanssa tulee olla vieläkin tarkempi. Käy taas ensin läpi saumat, reunat ja korkojen päällysteet. Levitä rasva lopuksi pyörivin liikkein pieni osio kerrallaan suurille pinnoille.

Anna rasvan kuivua noin kymmenen minuuttia ja harjaa pinta kiiltäväksi. Harjaaminen myös aktivoi rasvojen vaikuttavia aineita.

SAPHIR SOLE GUARD -OHJE:

Saphir Sole Guard ravitsee ja suojaa kevyesti nahkapohjia. Käytämme sitä myös pohjien nahkareunoksien freesamiseen. 

Annostele pieni määrä öljyä puuvillaliinalle. Helpoin tapa on kastaa liinalla peitätty sormi pulloon. Topsipuikko toimii tähän myös hyvin jos käsittelet vain reunokset. 

Sivele öljyä pohjan nahkaosiin ja reunaan. Ole varovainen, ettei öljyä pääse päällisnahkaan. Anna kuivua vähintään tunnin. 

3. SUOJAUS

Tässä vaiheessa kenkäsi näyttävät jo upeilta, mutta tarvitsevat vielä kerroksen lisäsuojaa. Pommadier Creme Polish suojaa kevyesti, mutta ei riitä yksinään suojaamaan vedeltä, lialta, tiesuolalta ja kolhuilta.

Saphir Médaille d’Or Pâte de Luxe -vahan tuoma suoja perustuu suureen pitoisuuteen kovia vahoja, jotka muodostavat pitävän suojan nahkaan ja lukitsevat ravitsevat aineet alleen.

SAPHIR WAX POLISH -OHJE:

Annostele pieni määrä vahaa puuvillaliinalle. Ole taas tarkka annostelun kanssa. Vähemmän on enemmän! Liika vaha kuivuu ja halkeaa, ja voi haljetessaan vahingoittaa myös nahkaa. 

Levitä hyvin ohut kerros vahaa pieni osio kerrallaan pienin pyörivin liikkein koko kengälle koron nahkapäällyste mukaan lukien. 

– 

Anna kuivua noin kymmenen minuuttia ja harjaa pinta kiiltäväksi. 

Lopuksi lisää vielä ohut kerros vahaa kengän kärkiosaan, kantaan ja koron päällysteeseen. Anna kuivua ja harjaa lopullinen kiilto.

Valmis!

KUVAT: Aya Brace