Hoidon ABC villaneuleille

 

§

 

TUULETA AHKERASTI

Tuuletus on paras tapa vähentää pesukertojen määrää. Ripusta vaate tuulettumaan mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen.

Aivan kuten tahranpoistossakin – nopeus on valttia. Hajut ja pöly eivät pääse pinttymään kuituihin, jos viet vaatteen saman tien tuulettumaan käytön jälkeen. Vaatteen voi myös ripustaa avoimen ikkunan lähettyville, jos ulosvieminen ei ole mahdollista. Tuuletuksesta tulee äkkiä tapa, johon jää koukkuun!

HÖYRYTÄ

Höyrytys on tuuletuksen lisäksi hyvä keino freesata villavaatteita ilman vesipesua. Höyrytys vie hajuja, poistaa bakteereja ja tasoittaa neuleen pintaa. Tämä höyrystin kannattaa laittaa pukin toivelistalle jos et vielä omista höyrystintä.

 SUIHKUTA RAIKASTAVALLA SUIHKEELLA

Aina välillä tuuletuksen tai höyrytyksen jälkeen voit suihkuttaa vaatteen raikastavalla villasuihkeella. The Laundress merkin Cashmere & Wool -sprayn antibakteeriset ominaisuudet neutralisoivat hajuja ja setripuun tuoksu pitää tuholaiset loitolla. Tällä hetkellä tuotetta on saatavilla ainoastaan muutamista ulkomaisista verkkokaupoista, mutta toivon mukaan tätä voi pian tilata tekeillä olevasta nettikaupastamme! Emme ole törmänneet vielä vastaavaan tuotteeseen, mutta kertokaa ihmeessä jos teillä on sellainen korvan takana!  hello[@]arkivestudio.fi

KÄYTÄ ALUSPAITAA

Helposti pestävän aluspaidan käytöllä minimoit iholta irtoavan ihopölyn, rasvan ja hien hajun päätymisen villavaatteeseen.

SUOSI VIIKAAMISTA SÄILYTYKSESSÄ

Tuuletuksen ajan vaate voi roikkua henkarissa, mutta säilytyksessä kannattaa suosia viikaamista, jotta neulos pysyy muodossaan.

Kevyet ja hienojakoiset neuleet voi välillä säilyttää myös henkarissa. Henkarimateriaaliksi kannattaa valita muovia tai hyvin pintakäsiteltyä puuta. Puuhenkarien kanssa on aina se vaara, että tikut tai terävät reunat takertuvat neulokseen. Pesulahenkareita muistuttavia metallihenkareita ei kannata käyttää, sillä ne synnyttävät kuprut olkapäihin hyvin herkästi.

– 

UNOHDA TARRARULLA

Tarrarullien sijaan suosi hellävaraista harjaa pölyn ja irtolian puhdistukseen. Harjaaminen myös vähentää nukkaantumista ja aktivoi villan omia rasvoja hoitamaan itse itseään. Harjaamisella saat myös pidettyä nukan syntymisen kurissa. Tarrarulla sen sijaan vain lisää nukkaantumista, sillä tarrasta irtoava liima houkuttelee materiaalin pintaan entistä enemmän pölyä ja irtonaisia kuituja. 

 KAMPAA SÄÄSTELIÄÄSTI

Nukan poistossa ei kannata olla liian ahkera. Kampaaminen ja kiven käyttö kuluttaa aina neulosta hieman. Tästä syystä kamman ja kiven käyttöä kannattaa säännöstellä, jos ei halua neuleensa katoavan kuin tuhka tuuleen!

Tässä kohtaa voi soveltaa mielessään wabi-sabi -estetiikan käsityksia ja nähdä nukka villaneuloksien ominaisuutena – ei vikana.

 PESUPUSSI, KEVYT LINKOUS JA TASALÄMPÖINEN VESI KÄSINPESUSSA 

Pesuohjelman valinta on varmasti jo tuttua, mutta sen lisäksi linkous kannattaa säätää  minimiin. Kaapista löytyy luultavasti myös villan pesuun tarkoitettu pesuaine, sen rinnalle kannattaa hankkia hyvä pesupussi.

Käsin pesussa on hyvä pitää mielessä nämä viisi asiaa:

1. Liuota pesuaine hyvin veteen.

2. Puristele – Älä liota, hankaa, rutista tai väännä.

3. Käytä haaleaa vettä sekä pesuun että huuhteluun. Lämpötilan vaihtelu aiheuttaa kutistumista ja vanumista.

4. Huuhtelun jälkeen kääri vaate froteepyyhkeeseen ja puristele rullaa. Toista tarvittaessa kuivalla pyyhkeellä. Ripusta kuivumaan vasta kun olet saanut puristeltua suurimman osan vedestä pois. Tällä tavoin minimoit vaatteen venymisen kuivumisen aikana.

5. Kuivata ilmavasti tasossa. Älä roikota. 

Ylläolevaan listaan on sovellettu Marttojen ohjeita.

KÄSIN VAI KONEESSA?

Tässä kohtaa kannattaa luottaa aina valmistajan antamiin ohjeisiin.

VILLAKAMPA, VILLAKIVI VAI MIKÄ?

Nukanpoistoon on olemassa useita välineitä ja erilaisia sääntöjä. Perussääntö kuuluu niin, että kampaa käytetään hienojakoisille (fine gauge) neuloksille ja kiveä paksummille (heavy gauge) neuloksille. Hienojakoisia neuloksia huoltaessa kannattaa pysyttäytyä kammassa, mutta paksummissa ja pörröisissä neuloksissa voi käyttää välineitä vaihdellen sen mukaan, mikä tuntuu materiaalille parhaalta. Sääntöjen sijaan kannattaa aina suosia kokeilua ja tuntumaa. Mohairneuleille on olemassa omanlaisensa harja.

 

§